måndag 3 oktober 2016 10:17
HÅLLBART FÖRETAGANDE. I fredags samlades ett 60-tal företagare till ett frukostmöte på Stockby Returpark. Den nya återvinningscentralen invigdes i slutet på februari och har blivit mycket omtalad för sin konstnärliga utsmyckning, gjord av returmaterial. Arrangörer för mötet var Lidingö stad, SÖRAB, Torstensson Art & Design och Företagarna Lidingö.
Johan Lausing, VD för SÖRAB, inledde och berättade om tankarna bakom nya Stockby där fokus ligger på återvinning och återbruk och talade om den "cirkulära ekonomin", alltså att ha en plats där kan man skänka något som kan användas igen, alternativt återvinna det.
- Ett strålande exempel på detta är just lidingöföretaget Torstensson Art & Design som skapat alla de konstverk av returmaterial som finns på anläggningen. (Se Lidingösidan 27 februari).
Linda Röjås Söderman, designer och formgivare på Torstensson Art & Design, berättade hur satsningen på konst kan förändra hela områdens karaktär. Hon beskrev hur det kvarter i Stockholm, där Mood-gallerian på Regeringsgatan ligger, på bara ett par år förvandlats från en rätt sunkig plats till ett riktigt inneställe, genom att ägarna satsat mycket pengar på konstnärlig utformning vilket höjt värdet på fastigheten. Och vad gäller Stockby så förknippas det nu med luft, glädje och överraskning. Fast det tog 14 år att komma dit...
Günther Mårder, VD för Företagarna, talade om hur man skapar bättre affärer, med hållbarhet.
Hans, och många andra företagares högre syften med sin verksamhet, är att skapa ett bättre samhälle än det de själva föddes i.
- Välståndsutvecklingen är ofattbar och vi lever mycket längre nu. Sverige var fattigare än genomsnittet i Europa för 150 år sedan, ett land man flydde från. 20 procent av befolkningen gav sig iväg från landet. Nu är Sverige ett land man flyr till, där man tror att man kan få den frihet som behövs för att kunna utveckla de idéer man vill förverkliga. Detta kan vi tacka de senaste sex-sju generationerna för. De har skapat detta välstånd vilket även varit positivt för hela Norden. Vi har blivit ett begrepp i hela världen.
- Det område där vi inte varit ett lika stort föregångsland är miljön. Vi måste därför börja fundera över hur vi kan förbättra oss inom det området. Titta på vad som händer i Indonesien, Kina, Indien. Där sker en extremt snabb befolkningsutveckling med starka ekonomier. Där vill man leva som vi har gjort och gör. Men om alla skulle leva som i Sverige skulle jorden inte klara av det. Ska vi då komma med pekpinnar om vad andra inte kan få göra? Ska vi förbehålla oss vissa rättigheter? Eller ska vi göra som företagare gör, att alltid hitta lösningar på problem? Hur kan Sverige bli ett föregångsland, så vi kan minska vår miljöpåverkan på omgivningen? Klarar vi det finns möjligheten att Sverige även i fortsättningen kommer vara en nation med stora exportframgångar.
- Om vi går tillbaka till tiden 1860-1920 då AGA, ASEA, Sandvik, SKF och Volvo startade. Alla dessa företag blev stora exportframgångar eftersom de hade en effektiv produktion. Nu ser vi ett skifte hos dessa tunga verkstadsföretag genom att de idag levererar en allt högre andel tjänsteinnehåll. De som anställs är avancerade ingenjörer som har djupa datorkunskaper för att kunna förädla produkterna. Så frågan är: Hur ska vi kunna fortsatt vara en framgångsrik exportnation?
- Vad kan vi göra som vanliga företagare? När vi ställer krav så börjar det hända saker. De viktigaste kravställarna är konsumenterna. Men de kan inte ställa krav om de inte har kunskaper. Vad är utmaningarna, vad måste vi förändra?
- Vi på Företagarna har skapat en ny webbsida där alla kan göra ett digitalt självtest för att se hur hög medvetenheten är, hur det står till med affärsetiken, förhållningssättet till marknaden, miljöpåverkan, arbetsmiljön.
- Vad kan vi göra om vi förändrar vårt beteende lite grann? Här kan vår webbsida vara en inspiratör. Gå in på http://www.foretagarna.se/hallbarhet/
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google