Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Han fixar allt

fredag 3 februari 2017 07:08

500 EVENT. Richard Liljegren är eventmakaren som arrangerar fester och tillställning över hela världen, men som har sin bas på Lidingö. När hans pappa Bernt i somras stängde Lidingö Musik & Ljud i Lidingö centrum efter 30 år var det naturligt för Richard att ta över lokalen. Men han sitter inte här hela tiden utan håller i trådarna för många stora event, inte bara i Sverige.

Richard Liljegren utanför sin lokal på Friggavägen.Richard Liljegren utanför sin lokal på Friggavägen. Pappa Bernt, som drev Lidingö Musik & Ljud i 30 år kommer ibland in.Pappa Bernt, som drev Lidingö Musik & Ljud i 30 år kommer ibland in.

- Förra veckan var jag i Salzburg, lite tidigare arrangerade jag bröllop i Indien och Thailand, snart är jag i Malmö. Men jag arrangerar fester på Lidingö och arbetar hela tiden med alla konferensanläggningarna på ön både när det gäller ljud, ljus och artister. Mitt företag Eventation är även ett av två företag som är officiella leverantörer till Lidingö stad vad gäller eventteknik under de kommande tre åren.

41-årige Richard Liljegren har byggt upp sitt kunnande under många år.
- När jag var yngre jobbade jag som bartender och servitör på många krogar i Stockholm, som Riche och Sturehof. Sedan åkte jag till Thailand och jobbade inom restaurang och hotell och gick Ving-skolans reseledarutbildning. Sedan har jag jobbat i Mexiko, Kuba, Gambia, Turkiet, Thailand och Spanien och lärt mig hur man löser "omöjliga" situationer. Under åren har jag skaffat mig många värdefulla kontakter.

När började du arbeta med event?
- När jag var 27-28 år. Jobbade då med lidingökillen Mattias Trotzig som har företaget Occasion och hjälpte honom med hans utlandsevent, och kände att jag borde starta eget. Det här var runt 2003 och nu har jag alltså hållit på i 12-14 år.

- Vartefter började jag göra renodlade evenemang. Till de första större evenemangen tog jag in ljud- och ljusfirmor, vilket var lite konstigt eftersom jag kunde allt själv. Och när jag märkte att en del firmor hade sämre kompetens än jag, då var det dags köpa in utrustning själv. Så nu har jag ljud, ljus, scener, bildskärmar, projektorer, allt för både mindre och större band. Nu är det alltså så att jag hyr ut mycket till andra DJ:s och eventbyråer. En tredjedel av mina kunder idag är slutkunder, en tredjedel är andra eventbyråer, och resten är ljud- och ljusjobb.

Artister, vilka har du kontakt med?
- Har vissa artister som jag jobbar mycket med, men det finns inte en svensk artist som jag inte kan ordna via kontakter. Nu senast i somras gjorde jag Spotifys tioårsjubileum med 2 500 personer som kom från hela världen och då ha vi riktigt stora artister som Justin Timberlake och Mark Ronson, Axwell och Ingrosso från Swedish House Mafia.

Ett så stort event måste väl innebära att du jobbar tillsammans med andra?
- Jag har 30 underkonsulter och en personalpool på 130 personer och hyr ut personal till andra eventbyråer och restauranger. Men, inga anställda. Det har jag lärt mig av tidigare jobb på andra byråer att inte ha personal. När man inte har jobb, då är det bara kostnader. Januari är oftast helt lugnt och sen ökar det, men från april till december är det alltid full rulle.

Richard Liljegren får kånka på en högtalare medan Tess Merkel och Kenny Solomons säkert tänker på andra saker. Foto: EventationRichard Liljegren får kånka på en högtalare medan Tess Merkel och Kenny Solomons säkert tänker på andra saker. Foto: Eventation

Du arrangerade förra året ett bröllop mellan sångerskan Tess Merkel från Alcazar och skådespelaren Kenny Solomons, i södra Indien. Hur ordnar man det?
- Efter att ha gjort ungefär 300 bröllop har jag massor av kunskap och lärt mig hur man ska göra, plus många kontakter jag kan lita på. Och då kan man få ett bröllop att fungera även om det är långt borta. Men man behöver även kunskaper för evenemang på nära håll. I somras så gifte sig lillbrorsan Lesli på Ekholmsnäsbackens topp. Där uppe fanns ingenting utom utsikten, men allt ordnade sig plus att vädret var fantastiskt. Och ja, vi hade en back-up om det skulle regna.

Vigsel i somras för Lesli och Anna-Maria på Ekholmsnäsbackens topp. Foto: EventationVigsel i somras för Lesli och Anna-Maria på Ekholmsnäsbackens topp. Foto: Eventation

Hur många event har du hittills gjort?
- 500 kanske. Vissa är stora, det största hade en budget på 55 miljoner kronor och hölls i Sverige.

Har det hänt att folk öppnat dörren och sagt att jag ska ordna en fest ikväll. Kan jag hyra några lampor?
- Ja, det har hänt och då fixar jag det. Dessutom har jag kvar hela sortimentet av det som Lidingö Musik hade av instrument och kurslitteratur. Lidingö Musik finns kvar, i Sticklinge, men finns också kvar i katalogform om man t.ex. ska köpa en gitarr. Jag är återförsäljare för inte bara musikinstrument utan även av teknik och förstärkare. Dessutom har jag allt inom professionellt ljus och säljer även ljus för folks hem och trädgårdar. Behöver någon köpa spotar till sitt garage så ordnar jag det, fixar uppsättning, allt. Lillbrorsan Lesli har företaget Eventation Installation. Han är elektriker och tar hand installationer.

- Jag jobbar med alla. Min slogan är: Inget är för stort, inget är för litet. Det kan handla om barnkalas, ibland hyr jag ut en rök- eller såpbubblemaskin, eller färgat ljus, sen fixar arrangören kanske resten själv, säger Richard Liljegren.

Pier 16. Martin Stenmark och hans band. Eventation ordnade festen och tog bilden.Pier 16. Martin Stenmark och hans band. Eventation ordnade festen och tog bilden. Ljussättning på Millesgården inför mottagning på Övre terrassen. "Lilla Tritonen" i mitten. Foto: EventationLjussättning på Millesgården inför mottagning på Övre terrassen. "Lilla Tritonen" i mitten. Foto: Eventation

Dela Han fixar allt

Kommentarer

Anders Odéen 2017-02-04 11:46

Grattis Richard – Fixarnas fixare!

Janne Börjeson 2017-02-03 20:07

Grymt Richard, kul att du får en sån kanonartikel!!

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google