Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

inOne producerar framtidens företagsfilmer

måndag 3 juli 2017 06:05

DOKUMENTÄRFILMARE. På Båtsmansvägen i Stockby ligger "inOne Film". Företaget startades för tre år sedan av två modiga och passionerade personligheter, vars branschkompetenser komplettera varandra. Idag är Linda Blomqvist och Richard Magnusson mitt i livet med ett företag som börjar ta form, med två små barn och med en nyligen genomförd flytt till hus. Snart flyttar de även till nya företagslokaler.

Linda Blomqvist och Richard Magnusson har startat och driver företaget inOne.Linda Blomqvist och Richard Magnusson har startat och driver företaget inOne.

Detta är den fjärde artikeln i en serie intervjuer med företagare på Lidingö som Katarina Palmstierna, ordförande för Företagarna Lidingö, gör och som publiceras på Lidingösidan. Det blir möten med både större företag och enmansföretagare. Gemensamt är att de alla arbetar på Lidingö.

- Det har varit och är fortfarande en tuff men spännande resa, säger Linda och börjar berätta om resan och om hur vardagen för en småföretagare ser ut.

Linda regisserar. Foto: PrivatLinda regisserar. Foto: Privat

Linda är en Lidingötjej, men har sin yrkesbakgrund i London där hon arbetat som kreativ producent på GMP Theatre i London. I slutet av sin period i London kände hon för att arbeta med film och startade ett bolag som sidoprojekt. Som första film hade hon tankar på att göra en film om den samiska kulturen och åkte till Jokkmokk på en ”research-resa”. Hon hade aldrig gjort film tidigare men hade en idé om hur det kunde gå till. Resultatet blev ett personporträtt av den samiske konstnären Roland Pantze. Filmen blev Sveriges bidrag och var öppningsfilm i EuroDocs i Los Angeles. Detta blev ett avgörande steg för framtiden - hon ville göra mer film och på en resa förbi Luleå träffade hon Richard.

Richard är uppväxt i Luleå men har arbetat 20 år på SVT som fotograf, redigerare, reporter, producent och regissör i närapå alla sorters program. Kort sagt allt från A-Ö när man producerar film. TV-produktioner han arbetat med är t.ex. Mitt i naturen och Uppdrag granskning.

Richard i Graceland under programmet "One Night with Elvis". Foto: PrivatRichard i Graceland under programmet "One Night with Elvis". Foto: Privat

- Det häftigaste projekt jag gjort var då jag, tillsammans med SVT, skrev historia och var ansvarig producent för "One Night with Elvis", vilket var första gången som SVT sände ett 12-timmars non-stop program, säger Richard.

Det var ett stort steg för Richard att satsa på inOne.
- Första året var ett riktigt chocktillstånd. Då insåg jag att jag måste lära mig ett nytt yrke, nämligen att sälja. Det tog tid innan jag fattade hur man skulle göra, hade ju aldrig behövt göra det på SVT - så det var nästan enbart pengar ut detta år. Nu har vi provat olika säljmetoder men den bästa är att ringa själv och skapa personliga relationer, och vi upplever att de flesta kunder är nöjda.

Johan Grape, fastighetsutvecklare på Marginalen Fastigheter:
"Den film som inOne producerat för vår räkning är ett värdefullt komplement vid vår försäljning av tomter i Horns Strand. Vi kan visa filmen för intressenter på vår hemsida för att skapa en verklighetsbaserad bild av hur fint området är. Att arbeta med inOne var enkelt. Vi diskuterade fram vad som skulle förmedlas och satte sedan ramarna för detta arbete. Inspelningen var väl planerad och genomförd".

- Andra året började det ljusna men då var också Linda mammaledig med vårt andra barn. Nu, år tre, börjar det flyta på och Linda börjar jobba heltid till hösten. Vi har många kontakter och projekt på gång. En sak vi dock lärt oss är att tidsfaktorn är annorlunda än vi trodde. De flesta projekt blir flyttade framåt i tiden, vilket innebär att vi måste ha dubbelt så många projekt i pipeline än vi tänkt oss.

Konkurrenssituationen i branschen är givetvis tuff. inOnes konkurrensfördel och styrka är att få små filmföretag har lika heltäckande kunskap vilket kunderna inser när de träffar Linda och Richard. De kompletterar varandra bra, både vad gäller kompetens och läggning. Linda som är orädd och kreativ producent. Richard som är mer analytisk och har totalkoll på film- och TV-produktioner.

Hur går det att skilja på privatlivet och arbetslivet?
- Största svårigheten är att veta vad vi ska prioritera. Det gäller att inte splittra sig för mycket och bestämma vem som gör vad. Det är lätt att tala jobb hela tiden, eftersom vi tycker vårt företag är så roligt att driva. Men där får vi lägga band på oss och ge tid för familjen. Vi har ju två små barn som också ska ha sin tid och ibland måste vi bara få vara familj, säger Linda.

Linda och Richard och en blivande filmproducent. Foto: Katarina PalmstiernaLinda och Richard och en blivande filmproducent. Foto: Katarina Palmstierna

Hur ser kontakterna ut med Lidingö stad?
- Vi har ingen kontakt med Lidingö stad eller politiker eller andra företag del på ön. Vi hinner inte så med så mycket annat än familj och jobb just nu. Richard har ju också fått lägga sin countrysång på is – allting har sin tid, säger Linda.

- Vi brinner bägge för företagsfilmer och dokumentärfilmer och vill utveckla den dokumentära filmen i företagsvärlden, som ett nytt kommunikationsspråk. På så sätt kan man bygga image och kunskap om företagen. Vi gör inga reklamfilmer, eftersom vi tror att den typ av film vi gör blir framtidens marknadsföring för företag, säger Richard.

- Vi är mycket stolta över att varit modiga nog att ta steget från en trygg tillvaro till att starta eget bolag. Vi valde bort den ekonomiska tryggheten och var tvungna att lita på egna kunskaper och samarbetsförmåga. Nu börjar det äntligen gå åt rätt håll, säger Richard och Linda kompletterar med att belöningen är den stora känslan av frihet och att få göra film på eget sätt.

Text: Katarina Palmstierna

Dela inOne producerar framtidens företagsfilmer

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google