Väder Lidingö

Lidingö söndag 25 juli 2021 v. 29

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Klong är Årets Företagare 2018 på Lidingö

fredag 16 mars 2018 11:09

"EN VÄRDIG VINNARE". Igår utsågs Eva Hjertberg och hennes företag Klong AB till Årets Företagare 2018 på Lidingö. Utmärkelsen och diplomet överlämnades i samband med Företagarnas årsstämma och fest, som hölls på Villa Brevik.

Eva Hjertberg, t.h. fick igår ta emot utmärkelsen Årets Företagare 2018 på Lidingö, av Företagarnas ordförande Katarina Palmstierna.Eva Hjertberg, t.h. fick igår ta emot utmärkelsen Årets Företagare 2018 på Lidingö, av Företagarnas ordförande Katarina Palmstierna. Hela Klongs personal kände sig också hedrade.Hela Klongs personal kände sig också hedrade.

Motivation:
"Klong är inte bara en klang
Visionen att skapa en unik och nydanande kollektion och vacker formgivning har flyttat fram Klong Intermestic AB till branschens förstaplats och en värdig vinnare av utmärkelsen Årets Företagare på Lidingö. Eva Hjertberg som är grundare, ägare och eldsjäl har lyckats med konststycket att skapa ett företag med både unika designföremål som kunderna älskar och ett lönsamt tillväxtföretag."

Detta är den nittonde artikeln i en serie intervjuer med företagare på Lidingö som Katarina Palmstierna, ordförande för Företagarna Lidingö, gör och som publiceras på Lidingösidan. Det blir möten med både större företag och enmansföretagare. Gemensamt är att de alla arbetar på Lidingö.

Eva Hjertberg startade detta Klong Intermestic AB som en konsekvens av bankkrisen på 90-talet. Eva arbetade då som marknadschef på ett av Nordeas regionkontor och kände att hon ville göra något annat. Hon har alltid varit intresserad av färg och form och ville gärna driva något eget. En kompis som hade relationer med tillverkare i Thailand och som var beredd att satsa på utveckling, blev starten på bolaget.

Eva Hjertberg som arrangerar blommor i vasen ÄNG. Foto: Katarina PalmstiernaEva Hjertberg som arrangerar blommor i vasen ÄNG. Foto: Katarina Palmstierna

- Jag ville utveckla en ny ”matt yta” – en yta som inte repades och som kunde användas till bestick och slutligen kom vi fram till ett jättefin yta. Jag har alltid gillat Jonas Bohlin som designer och han hade vid den här tiden en utställning i Färgfabriken. Givetvis var jag där och vi fann varandra och jag frågade om han vill designa bestick till mig – och det ville han. På så sätt föddes besticken SALVIA som snabbt blev en storsäljare.

Besticken SALVIA. Foto: Katarina PalmstiernaBesticken SALVIA. Foto: Katarina Palmstierna

- Jonas och jag jobbade vidare med fler produktioner och vi började samarbeta runt möbler. Jonas hade en ritat en kollektion möbler och vi tillverkade och sålde dem under namnet KLONG INTERIÖR. Efter några år lade vi dock ner produktionen då den blev för dyr och jag började också arbeta med andra designers.

Största framgångarna och storsäljarna nu är CONSTELLA ljusstakar och blomvasen ÄNG som Eva Schildt designat. Broberg & Ridderstråle har designat den populära oljelampan PATINA och ljusstaken GLORIA och de fina och efterfrågade blomkrukorna TRIO FLOWER POTS som är designade av Ania Pauser.

Ljusstakarna CONSTELLA. Foto: Katarina PalmstiernaLjusstakarna CONSTELLA. Foto: Katarina Palmstierna

- Vi har cirka 250 återförsäljare i Sverige, däribland ROOM, Nordiska Galleriet och Royal Design och Butik Grön på Lidingö, för att nämna några, säger Eva. Jag hade tur från början då jag kom in hos återförsäljare som vågade satsa - jag var ju ett helt ospelat kort, ingen utbildning i design, bara min egen vilja och passion att åstadkomma något. Vi har också 100 återförsäljare utomlands fördelat över hela världen. Vi har precis nu anställt en person som har till huvuduppgift att etablera Klong utomlands.

- Allt glas producerar vi i Tjeckien och Polen, metall i Indien och Frankrike. Armaturer och möbler produceras i Sverige Vår snabba expansion har gjort att produktionen stundtals inte hunnit med. Vi upplever dock nu att vi är i fas och kan möta fortsatt utveckling.

- Förut kunde jag beställa på magkänsla men det går inte längre. Vi har nu ett nytt externt lager, tyvärr inte på Lidingö, då vi inte hittade lokaler här. Vårt nya lager har ett riktigt lagersystem så nu kan vi se precis när vi behöver beställa nya varor och det känns skönt att ha koll på läget.

- Jag har egentligen aldrig tänkt kommersiellt - det som driver mig är det unika objektet. Hela företaget är lustfyllt och drivet av passion och vad jag själv gillar. Och ofta blir det bra. Men jag har alltid varit försiktig med pengar och gjort det mesta själv – jobbat alldeles för mycket. Det är inte förrän på senare år som jag tycker jag har haft råd att anställa medarbetare. Säkert typiskt kvinnligt. Har aldrig vågat gasa på som många killar gör.

- Min målsättning har alltid varit att skapa en kollektion som är helt nydanande, men att föremålen ska bli klassiker på sikt. Det har vi lyckats jättebra med! Kunderna älskar våra produkter. Våra största konkurrenter finns i Danmark och de är jätteduktiga på att sälja och skapa nya företag. Vi är numera också flitigt kopierade, något som vi tycker är problematiskt. Vårt försvar till detta är att tillverka med bättre kvalitet och bättre ”value for money”.

Även om företaget finansiellt går mycket bra idag måste man rusta för framtiden. Detaljhandeln är under omdaning, och det kommer finnas nya utmaningar. Det gäller att förstå vad som kommer härnäst.

Marknaden ändras och allt fler köper på internet och butikerna blir mer show-room än butiker. En trend som är på ingående är också en mer varsam produktion och det finns en trend att köpa med ”omtanke” – för att spara jordens resurser.

- Min vision är att vi har ett handelshus med stora och vackra lokaler där det finns många varumärken och designers som visar sina produkter. Både återförsäljare och allmänheten kan då se på och köpa varor, både fysiskt likväl som på via nätet. Lite som på ett galleri, fast i modernare tappning. Producenterna kan t.ex. ta del av hyran och risken och vi sätter ihop olika varumärken och vi hittar nya arbetsformer med återförsäljare och butiker, där vi kan komplettera varandra.

I de gamla husen här i Dalénum är det idealiskt att skapa ett Designhandelshus. Högt i tak och rätt atmosfär samt bra kommunikationer, då Lidingöbanan passerar. Detta kanske passar in i det som planeras runt olika kluster på Lidingö, då man vill samla företag inom samma bransch för att rusta för framtiden och säkra tillväxt.

- Jag är gärna med på ”Designtåget”, avslutar Eva som alltid ser nya möjligheter och är en värdig vinnare av Årets Företag på Lidingö.

Företagsnamn: Klong Intermestic AB
Startades: År 2000
Av vem: Eva Hjertberg
Vem äger bolaget: Eva Hjertberg
Hur många anställda: 5 anställda
Kontor/lokaler: Ackumulatorvägen 7
Omsättning: 50 miljoner kronor
Hur många kunder: Cirka 250 återförsäljare i Sverige, 100 utomlands

Text: Katarina Palmstierna

Blomkrukorna TRIO FLOWER POTS. Foto: Katarina PalmstiernaBlomkrukorna TRIO FLOWER POTS. Foto: Katarina Palmstierna Vasen ÄNG. Foto: Katarina PalmstiernaVasen ÄNG. Foto: Katarina Palmstierna Kontoret med Erik och sonen Georg som jobbar extra ibland. Foto: Katarina PalmstiernaKontoret med Erik och sonen Georg som jobbar extra ibland. Foto: Katarina Palmstierna

Dela Klong är Årets Företagare 2018 på Lidingö

Kommentarer

Alexander von Yxkull 2018-03-20 11:25

Grattis Eva till ett synnerligen välförtjänt pris!

Per Östling 2018-03-19 11:57

Stort grattis från västsidan till välförtjänt utmärkelse Eva!

paul matell 2018-03-16 13:52

Funktion och design i skön harmoni - GRATTIS till utmärkelsen Årets företagare

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google