Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Larsberg – ett område med byggmästarkvalitet, där man trivs

måndag 12 november 2018 23:17

Siv Malmgren sökte jobbet på annons 1996 och har sedan dess arbetat på John Mattson Fastighets AB. Inledningsvis med ansvar för kvalitet och kommunikation, därefter som utvecklingschef och sedan 2006 som VD. I grunden är hon beteendevetare och har en MBA från Stockholms universitet. Efter grundexamen arbetade hon på KTH som forskningsassistent åren 1982-91 med fokus på förvaltning ur brukarperspektiv.

Siv Malmgren. Foto: Magnus FondSiv Malmgren. Foto: Magnus Fond

- Därefter var jag konsult under några år innan jag kände att jag ville göra något annat, säger Siv Malmgren. Jag ville omsätta allt jag lärt mig om management och fastighetsförvaltning i mer praktisk handling.

Detta är den trettioförsta artikeln i en serie intervjuer med företagare på Lidingö som Katarina Palmstierna, ordförande för Företagarna Lidingö och ordförande i Lidingö Näringsliv, gör och som publiceras på Lidingösidan. Det blir möten med både större företag och enmansföretagare. Gemensamt är att de alla arbetar på Lidingö.

Det har hänt mycket sedan Siv började i John Mattson för drygt 20 år sedan. 1996 hade bolaget lika mycket kommersiella fastigheter som bostadsfastigheter och kontor i Stockholm, Malmö och på Lidingö. 2008 delades bolaget och koncentrerades till bostäder på Lidingö. Området Larsberg hade då hunnit bli dryga 40 år och både lägenheter och närmiljö behövde uppgraderas för att den höga kvalitetsnivån skulle bevaras.

Idag är John Mattson Lidingös största fastighetsägare med 2 171 lägenheter i Larsberg, Käppala, Baggeby och Dalénum. Företaget har 25 medarbetare. John Mattson Fastighets AB grundades 1965 av byggmästare John Mattson och värdegrunden – långsiktighet, professionalitet och engagemang – är lika stark idag som då.

Larsberg. I bakgrunden Bodal och där bakom Baggeby. Foto: PixproviderLarsberg. I bakgrunden Bodal och där bakom Baggeby. Foto: Pixprovider

Byggmästarkvalitet, hållbara material som åldras vackert, långsiktighet och att bidra till samhällsutvecklingen är viktigt för John Mattson, som också vill utveckla attraktiva lokalsamhällen och en god livsmiljö över generationer.

Kontinuerlig dialog med de boende och rent och snyggt, är ledord i förvaltningsarbetet. I de flesta hus finns konstverk i entrén – en tradition som byggmästare John Mattson införde tidigt och som fortfarande tillämpas. Det är mycket grönska i området och närhet till naturstigar, parker och vatten. De som bor i husen trivs bra, visar bolagets årliga kundundersökningar.

Konst i Larsberg. Konstnär Cilla Ramnek. Foto: Anna BellanderKonst i Larsberg. Konstnär Cilla Ramnek. Foto: Anna Bellander

Det är strategiskt viktigt att de boende i Baggeby, Larsberg, Dalénum och Käppala har nära till Lidingöbanan, vilket lett till att i Larsberg är bilinnehavet bland hushållen under 40 %. Det finns alltså gott om garage- och parkeringsplatser lediga som kan hyras ut och så småningom även bebyggas med bostäder.

I somras förvärvade John Mattson 481 hyresrätter i Käppala och fick i och med det en ny delägare, Tagehus.

- De senaste åren har vi renoverat de äldre husen i Baggeby och Larsberg, säger Siv. Vi har bland annat gjort stambyten och uppgraderat badrummen med kvarboende hyresgäster, vilket är en jobbig period för de boende, med damm och buller. Inom kort är vi dock klara med stambytena i Larsberg och nästa steg är att uppgradera bostäderna i Käppala.

Parkhusen i Larsberg. Visualisering: Scheiwiller SvenssonParkhusen i Larsberg. Visualisering: Scheiwiller Svensson

- Min vision för områdena är att de ska förbli attraktiva och efterfrågade av bostadssökande i hela Stockholmsregionen, säger Siv. För att åstadkomma detta är det viktigt att kontinuerligt utveckla områdena så att det är trivsamt, tryggt och levande menar Siv, som själv bott både i hyresrätt och bostadsrätt. Det gäller att förädla det som redan finns och göra det ännu bättre både vad gäller byggnaderna, närmiljön och livet mellan husen. Vi satsar mycket på att skapa mötesplatser i våra områden och få människor att mötas såväl mellan husen som över generationsgränserna. Exempel på det är våra årliga event i Larsberg med utomhusbio, loppis och basketturnering.

När John Mattson bygger nytt görs det oftast där det redan är ”hårdgjord” mark. Ett sådant framtida projekt som bolaget vill utveckla är parkeringsplatsen vid ICA Kvantum. Om man på platsen bygger ett garage så kan bostäder och lokaler byggas ovanpå i ett mycket kollektivnära och därmed attraktivt läge.

- Vi vill också utveckla Larsbergs närcentrum och tillsammans med Lidingö stad förstärka relationen till Högsätra och Dalénum så det blir enklare och trivsammare att röra sig mellan de olika områdena, säger Siv Malmgren.

Ett annat projekt på redan ”hårdgjord” mark är parkeringshuset på fastigheten Fyrtornet 5 på gränsen mot Dalénum. För projektet - med arbetsnamnet Ekporten - finns det redan ett start-PM från Lidingö stad gällande byggnation av bostäder.

- Vi har ett gott samarbete med Lidingö stad och vi är också engagerade i Lidingös utveckling. Det som är bra för hela Lidingö är även bra för oss i näringslivet, säger Siv. Vi ser mycket positivt på utvecklingen av Lidingö Centrum, det finns ett behov av utökad sällanköpshandel på Lidingö, liksom ett fortsatt stort behov av hyresrätter och vi ser fram emot att fortsatt ha en bra dialog med våra politiker om hur vi kan skapa detta.

- Vi har många hundägare bland våra hyresgäster. Även jag har hund, säger Siv. Varje dag tar jag en promenad med hunden runt i Larsberg och passar på att se efter att det ser helt och rent ut. Det är härligt att ha mycket natur nära sin arbetsplats och jag har alltid gillat friluftsliv och utomhusaktiviteter, till exempel att åka skidor och vandra i fjällen.

Lidingö Näringsliv, där Siv Malmgren sitter i styrelsen, är också ett värdefullt nätverk för dialog menar hon. Vi skapar samordning, vi lyssnar och pratar med varandra och utbyter kunskap och tjänster för näringslivets bästa. Det finns bara en väg och det är framåt - det går inte att stå still för då backar man i relation till omgivningen, avslutar Siv.

FÖRETAGSFAKTA
Företagsnamn: John Mattson Fastighetsföretagen AB
Startades: 1966
Av vem: Byggmästare John Mattson
Vem äger bolaget: Borudan Ett AB samt Tagehus Holding AB
Hur många anställda: 25 medarbetare
Kontor/lokaler: Bostadshus i Larsberg, Käppala, Baggeby och Dalénum samt 15 000 kvm kommersiell yta.
Omsättning: 250 miljoner
Hur många lägenheter: 2 171 varav 1 461 i Larsberg
• 2009 byggdes Malmstensskolan, som innebär att Lidingö blev universitetsstad
• 2011 byggdes ICA Kvantum som attraherar kunder på hela Lidingö.
• 2018 på sommaren blev Parkhusen i Larsberg med 80 lägenheter inflyttningsklara.
• 2018 påbörjades byggandet av ”U25”, 74 ungdomsbostäder som 18-25-åringar får bo i som längst 4 år.
• 2018 förvärvades 481 lägenheter i Käppala.
• 2019 börjar man uppgradera beståndet i Käppala, U25 står klart och förhoppningsvis har man fått
klartecken för ytterligare projekt.

Text: Katarina Palmstierna

Dela Larsberg – ett område med byggmästarkvalitet, där man trivs

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google