Väder Lidingö

Lidingö söndag 5 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Lidingös okända marina företagskluster

torsdag 1 mars 2018 21:11

SKAPAR MERVÄRDE. Ett antal företag med marin anknytning har skapat ett framgångsrikt kluster i en av Islinges vikar – ”och vi vässar oss hela tiden”, säger Esbjörn Bruske. Han är ”Klustergeneral” och ägare av Lidingövarvet AB tillsammans med sonen Peder och varvet hyr ut delar av sina lokaler till de andra företagen i klustret.

Esbjörn Bruske. Foto: Katarina PalmstiernaEsbjörn Bruske. Foto: Katarina Palmstierna

Ett företagskluster är en geografiskt avgränsad plats med företag inom samma eller likande bransch, som kompletterarvarandra i syfte att i samverkan skapa spetskompetens, öka försäljning och minska kostnader. Tillsammans har de åtta företagen runt ett trettiotal antal anställda och en omsättning på 150 -200 miljoner.

Detta är den sjuttonde artikeln i en serie intervjuer med företagare på Lidingö som Katarina Palmstierna, ordförande för Företagarna Lidingö, gör och som publiceras på Lidingösidan. Det blir möten med både större företag och enmansföretagare. Gemensamt är att de alla arbetar på Lidingö.

Från början var det bara Lidingövarvet, men vid slutet av 80-talet kom segelmakeriet, som efter ett antal år fick franchisingavtal med det legendariska North Sails. Med åren har ytterligare företag anslutit sig och kompletterat verksamheten.

Alla företagen är här idag för att vi haft långvariga relationer med dem innan de kom till vårt kluster. Det är personer med starka visioner och entreprenörsanda och med samma grundsyn på hur vi ska driva kvalitetsjobb och skapa spetskompetens. Våra relationer är viktiga och vi kan lite på varandra. Vi har korta beslutsvägar, långsiktiga tillväxtmål och alla älskar vi båtar och havet, säger Esbjörn Bruske.

Båtvärlden är idag högspecialiserad, både vad gäller motorbåtar och segelbåtar och mycket service görs som med bilar, idag med hjälp av datorer. Det är viktigt för alla företag inom klustret att de hänger med och utbildar sig och förstår vad som händer på marknaden samt vidareutvecklar sin verksamhet därefter. Vi kan lösa det mesta inom ramen för de olika företagen och vi hjälper varandra och byter tjänster, säger Esbjörn.

Med tiden har vi också renoverat alla byggnader och nu sist har vi investerat i vår stora båthall på 4000 kvadratmeter. Halva hallen använder Nimax Marina för nyförsäljning av båtar och i andra delen är det uppställnings- och serviceplats för 150 båtar vintertid. Hallen är utrustad med all tänkbar elektronik, då det är mycket elektronik i båtarna idag och våra servicetekniker kan arbeta i en skön varm hall i stället för att behöva stå ute och frysa.

Hela klustret har en nischad målgrupp. Vi har inga subventioner utan ska leva på att våra kunder vill ha våra tjänster. Så det gäller att vi håller spetskompetens, hög kvalitet och hög personlig service. Vi har ett fantastiskt läge och kunder kommer från alla norrorter runt oss. Vi tror även att det kommer många kunder från Norra Djurgårdsstaden, nu när den växer fram.

Vi har utnyttjat de kvadratmeter vi har och kan inte expandera ytmässigt, men vi kan förfina, effektivisera, samverka och vidareutveckla våra verksamheter i ett nära samarbete, så att vårt Marina kluster alltid är ”bäst i klassen”, avslutar Esbjörn Bruske.


De åtta företagen kompletterar varandra inom den marina branschen:
• North Sails syr och lagar segel
• Hamnen.se & Båtmagasinet, båtsajt och tidning
• Blue Ocean kapell syr och reparerar kapell
• Seal Marin arbetar med båtelektronik
• X-Yachts är återförsäljare för båtar i Norden
• Happy Yachting säljer båttillbehör och båtkläder
• Nimax Marina säljer Nimbus och andra båtar
• Lidingövarvet har marina, samt förvarar och sköter båtar


Företagsfakta
Företagsnamn: Lidingövarvet AB har tomträtten och äger lokalerna som klustrets alla företag sitter i.
Startades: Lidingövarvet blir 100 år i sommar
Av vem: 1973 köpte Carl Bruske
Vem äger bolaget idag: Esbjörn Bruske och sonen Peder Bruske
Hur många anställda: Klustret har cirka 30 personer
Kontor/lokaler: Flera hus och varv på Ängshyddevägen
Omsättning: 150-200 miljoner

Den som vill veta mer i detalj hur alla företagen inom klustret arbetar tillsammans för att utveckla sina verksamheter öär välkommen till Lidingövarvet och dess företag att tillsammans med Lidingö Näringsliv ha en ”Klusterkväll” den 14 mars kl 18.30.
Lidingö Näringsliv kommer också att berätta om hur det går att skapa flera kluster på ön för att öka tillväxten hosLidingöföretagen.

Är du intresserad av att veta mer så anmäl dig nedan, så vi vet hur många goda mackor vi ska beställa.https://www.facebook.com/events/547201385640969/

Text: Katarina Palmstierna

Foto: Katarina PalmstiernaFoto: Katarina Palmstierna Genom fönstret ser båtarna ut som sockertoppar där de står inplastade. Foto: Katarina PalmstiernaGenom fönstret ser båtarna ut som sockertoppar där de står inplastade. Foto: Katarina Palmstierna Foto: Katarina PalmstiernaFoto: Katarina Palmstierna Foto: Katarina PalmstiernaFoto: Katarina Palmstierna

Dela Lidingös okända marina företagskluster

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google