Väder Lidingö

Lidingö onsdag 9 oktober 2024 v. 41

Senaste kommentaren - Se fler

"Min mission är vetenskap och upplysning"

onsdag 24 oktober 2018 17:43

Redan som tioåring höll jag på med programmering och sedan tonåren har jag varit intresserad av filosofi och vetenskap, säger Christer Sturmark, lidingöbo, VD för Fri Tanke förlag och dessutom förläggare, författare och debattör.

Christer Sturmark vid Lidingös kulturvecka 2016.Christer Sturmark vid Lidingös kulturvecka 2016.

Studiebanan blev en fil. kand. i Datavetenskap och matematik vid Uppsala universitet och därefter gick Christer in i IT-branschen, som då var glödhet. Under 90-talet investerade han i flera IT-bolag och startade internetkonsultbolaget Cell Network med riskkapital från Jan Carlzon. Bolaget börsintroducerades 1999, och därefter gick Christer ur bolaget.

I slutet av 90-talet var Christer ordförande i IT-kommissionen, som tillsattes av regeringen med syfte att vara deras rådgivare i IT-frågor.

Detta är den tjugoåttonde artikeln i en serie intervjuer med företagare på Lidingö som Katarina Palmstierna, ordförande för Företagarna Lidingö och ordförande i Lidingö Näringsliv, gör och som publiceras på Lidingösidan. Det blir möten med både större företag och enmansföretagare. Gemensamt är att de alla arbetar på Lidingö.

- Det jag är mest stolt över från den tiden att vi arbetade fram och fick igenom ”Hem PC-reformen”, säger Christer. Över en natt blev en PC 50 % billigare och privatpersoner hade råd att ha hemdatorer. Sveriges blev världens datortätaste land och det har bidragit till att så många ungdomar idag är så duktiga på IT och att många entreprenörsföretag har vuxit fram i Sverige.

1996 gav han ut sin första bok "IT och renässansmänniskans återkomst", som handlade om hur IT formar människan och samhället i vår nära framtid. År 2000 utkom "Den nya ekonomin – med passionen som drivkraft", som har fokus på ledarskap och företagande i den nya informationsekonomin. Nästa bok "Digital kommunikation", handlar om den nya kommunikationskulturen ur ett socialt perspektiv. (www.sturmark.se)

- IT- boomen toppade i slutet av 1990-talet och IT-bubblan sprack den 6 mars 2000, men egentligen var det en finansbubbla, säger Christer. IT och näthandeln är idag mycket större än man trodde på den tiden. Så idéerna var det inte fel på, däremot var bolagen övervärderade på börsen, menar Christer.

- Nu ville jag in i vetenskapens och filosofins värld och blev ordförande i förbundet Humanisterna, där jag stannade i 13 år. Humanisterna står för en sekulärhumanistisk livsåskådning – d.v.s. uppfattningen att världen är naturlig snarare än övernaturlig, utan religiösa föreställningar om gudar eller högre makter. Den sekulära humanismen tror på människan, och människans egen förmåga att samverka och bygga en värld med förnuft, på vetenskap och humanism.

- Jag försökte göra den svenska humaniströrelsen mer politiskt relevant och medlemsantalet steg från ungefär 1000 till 5000 medlemmar idag, säger Christer stolt. Numera är vi remissinstans för olika politiska utredningar och har en väl fungerande dialog med politiker. Under denna period skrev jag boken "Personligt samtal med fritänkare" och "Tro och Vetande 2.0".

- 2008 startade jag Fri Tanke Förlag, tillsammans med Björn Ulvaeus. Syftet är att vara ett förlag för litteratur och debatter i vetenskapens och upplysningens anda. Vi vill också bidra till samhällsdebatten. Vi arbetar i samverkan med Kungliga Vetenskapsakademien och Nobelcenter och jag tror vi uppfattas som det ledande förlaget inom populärvetenskap idag.

- Fri Tanke Förlag har ett brett utbud. Vi arrangerar cirka 50 live-event per år, ger ut cirka 30 böcker per år med upplagor från 3 000 - 30 000 med teman från livsåskådning, medicin, teknik, hjärnan, fysik, biologi mm, men också samhällslitteratur om dagens brännande samhällsfrågor. Författarna är förlagets ambassadörer. Vi ger också ut idétidskriften SANS och har vetenskapliga talk-shower som kan ses på förlagets hemsida, UR-play eller Kunskapskanalen. www.fritanke.se I samarbete med Kungliga Vetenskapsakademien delar vi också ut Pi-priset för främjandet av populärvetenskaplig litteratur inom det naturvetenskapliga området. Prissumman är över 300 000 kronor.

- Mest stolt är jag förstås över min 9-årige son, det är fantastiskt att jag fick chansen att få bli förälder vid 45 års ålder. Jag har spelat schack sen jag var barn och nu tävlar min son i olika schacktävlingar, det är jätteroligt att kunna dela det intresset med honom nu när han är med i Schack-SM och han vill vinna pokaler, säger Christer. Jag har även startat schacklektioner för barnen på Ljungbackens skola, en dag i veckan kommer en schacktränare från Wasa schackklubb i city och tränar barnen.

- Yrkesmässigt är jag mest glad över att ha lyckats skapa Fri Tanke förlag, med sin mission att verka i upplysningens anda. Jag bor på Lidingö sedan lång tid tillbaka och förlaget är registrerat på Lidingö men kontoret är centralt beläget i Stockholm, då vi har mycket besök från författare och andra. Jag är också glad över att ha satt den svenska humaniströrelsen på kartan (www.humanisterna.se) som är en del av den internationella rörelsen www.iheu.org.

- Personligen tycker jag att det är viktigt med ett näringsliv på Lidingö och att det finns ett utbud av allt jag behöver. Klart att Lidingö behöver utvecklas och det var därför som jag också tyckte det vara viktig att vara moderator på Lidingö Näringslivs politikerdebatt i augusti i år. Det var mycket roligt och jag är glad att jag blev tillfrågad, säger Christer.

- Vetenskap för barn är något som ligger mig varmt om hjärtat. En av våra barnboksförfattare på förlaget är astronauten Christer Fuglesang, som skrivit barnböcker om Markus, Mariana och Farbror Alberts äventyr i rymden. Just nu håller böckerna på att spelas in som film på Lidingös egna Stillers Studio med Robert Gustavsson som Farbror Albert. Filmen kommer ha premiär under höstlovet 2019.

- För mig är den största utmaningen att ”världen går åt fel håll” med ökad fundamentalism, populism och alternativa fakta, säger Christer. 2015 skrev jag min senaste bok "Upplysning i det 21:a århundradet" och för framtiden vill jag inspirera och göra mer av allt vi gör idag. Min mission är vetenskap och upplysning och jag tror att upplysningen kommer att segra, kanske inte just nu, men det kommer, avslutar Christer.

FÖRETAGSFAKTA
Företagsnamn: Fri Tanke förlag AB
Startades: år 2008
Startades och ägs av: Christer Sturmark, Björn Ulvaeus, Sven Hagströmer och Tomas Björkman, m.fl.
Hur många anställda: 3 heltid och 10-15 frilansande i nätverk
Kontor/lokaler: Kungsgatan 60 i Stockholm
Omsättning: Cirka 10 miljoner kronor
Antal böcker: Ger ut cirka 30 böcker per år, vetenskapstidskriften Sans 4 ggr per år.

Text: Katarina Palmstierna

Dela "Min mission är vetenskap och upplysning"

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google