Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingö hade minst behov i landet av att nyanställa

torsdag 19 oktober 2017 00:01

6,23 PROCENT AV FÖRETAGEN NYANSTÄLLDE. Flera kommuner i Stockholms län finns bland de kommuner i landet där företagen nyanställer allra minst. Lidingös företag kommer allra längst ned på den lista som kreditupplysningsföretaget Syna sammanställt för år 2016. Även Nacka, Danderyd, Täby och Vaxholm finns på listan över de tio kommuner i Sverige där företagen anställer minst. Syna har fått fram uppgifterna genom att studera alla företagens årsredovisningar. Syna har jämfört alla län och kommuner i Sverige.

Illustration: SynaIllustration: Syna

– Det är anmärkningsvärt att så många välbeställda kommuner i hela landet placerar sig långt ned på listan samtidigt som deras företag uppvisar stora vinster. Många av bolagen som finns på de orterna är finansbolag eller rena holdingbolag. Deras funktion är att skapa vinster för ägarna, inte att skapa arbetstillfällen, säger Harald Stjerna, delägare i Syna.

På Lidingö var det bara 6,23 procent av företagen som anställde några under 2016, den lägsta siffran i hela landet. Motsatsen var företagen i Bromölla, där 18,41 procent nyanställde under året.

Genomsnittet för landet var att 12,94 procent av företagen nyanställde under året. Det län som stod för den största tillväxten när det gäller nyanställningar var Örebro medan Gotlands län återfanns i botten.

– Att det råder högkonjunktur i landet betyder inte att det påverkar lika mycket överallt. Det finns också regionala och lokala konjunkturer som påverkas mycket av vilken typ av företag som finns i området. Stora tillverkningsföretag som det går bra för drar med sig många underleverantörer och gör därmed att hela bygden växer och behöver nyanställa, säger Harald Stjerna i ett pressmeddelande

Dela Lidingö hade minst behov i landet av att nyanställa

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google