Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Högberga Vinfabrik odlar druvorna på hemmaplan

torsdag 8 september 2016 06:18

ÄNNU EN GALEN IDÈ. Sedan 2010 har Högberga Vinfabrik på Lidingö varje år skördat och kört tonvis med druvor från Toscana i Italien för att, på södra Lidingö, krossa och vinifiera druvorna i rostfria cisterner och sedan lagra vinet på ekfat. Från början tyckte många att det var en galen idé att tillverka vin i Sverige med druvor från Italien. Nu säljs en del av vinet till - Italien.

Vinmakaren Johan Zälle kramar om Margareta Assis, som köpt och planterat den 40 planorna vid Högberga Gårds sydsida.Vinmakaren Johan Zälle kramar om Margareta Assis, som köpt och planterat den 40 planorna vid Högberga Gårds sydsida.

Vinmakarna Johan Zälle, Per Hallgren och Johan Hjort har nu bestämt sig för att ta ytterligare ett steg. I juli och augusti har 40 plantor med druvan Blauer Burgunder planteras på sydsidan av Högberga Gård. Förhoppningsvis kommer plantorna att ge den första användbara skörden om fem år.

- Det kommer att vara en utmaning att ge plantorna tillräckligt med värme, det gäller att vara underfundig, säger vinmakare Johan Zälle. Vi har planterat i en väl kalkad jord och vi har placerat odlingen i sydläge för att utnyttja solvärmen från berget optimalt även på vintern. Vidare kommer vi att lägga stenar runt om som alstrar ytterligare värme.

Plantorna står mot muren och stenar har lagts ut för att alstra värme.Plantorna står mot muren och stenar har lagts ut för att alstra värme.

Normalt odlas druvor mellan 30:e och 50:e breddgraden på både norra och södra jordklotet. Men på drygt 59:e breddgraden, där Lidingö befinner sig, är inte solen alltid tillräckligt stark och medeltemperaturen tillräckligt hög.

- En anledning till att vi planterat druvorna är att visa våra gäster att på Högberga vill vi testa även det som verkar omöjligt. Nu är det ett småskaligt experiment men målet är hundratalet flaskor per år, säger Johan Zälle.

- Men då måste vi utöka antalet plantor och hitta fler speciallösningar för att få optimal värme från berget, inflikar Johan Hjort, VD på Högberga Gård. Historien har lärt oss att det är genom att våga misslyckas som man har störst chans att lyckas på lång sikt.

Om en dryg vecka åker Vinfabrikörerna, tillsammans med personal från Högberga Gård, till Toscana för att plocka årets skörd av druvor som ska vinifieras till ny årgång av Högberga San, Högberga Blend och Högberga Merlot. 10 ton druvor plockas den 20 och 21 september och den 24 september är det skördefest mellan 10 och 16 på Vinfabriken, när långtradarens last lossas.

Margareta Assis och Johan Zälle.Margareta Assis och Johan Zälle.

Dela Högberga Vinfabrik odlar druvorna på hemmaplan

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google