Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 juni 2024 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Okänd köpare tar över Villa Söderås från årsskiftet

torsdag 26 december 2013 15:05

Villa Söderås, som fastigheten såg ut tidigare. Nu säljs den igen.

Villa Söderås, som fastigheten såg ut tidigare. Nu säljs den igen.

Villa Söderås på norra Lidingö har sålts, för andra gången inom ett års tid. Denna gång till en köpare som tillträder redan den 3 januari. Enligt säkra uppgifter är det ett konsulat från ett ännu okänt land som köper fastigheten på Elfvikslandet. Samtidigt läggs hotell- och restaurangrörelsen ned omedelbart. Personalen fick det överraskande beskedet i fredags förmiddag, den 20 december, några dagar före julafton. Samma dag började man boka av hotellrum, bröllop och konferenser som redan var inbokade under 2014.

För cirka ett år sedan sålde Cristina Romell konferensanläggningen Villa Söderås till Solparken Förvaltnings AB. Romell hade då drivit Söderås under långt tid, de senaste tio åren som ägare. Till ny VD och styrelseordförande för Villa Söderås AB utsågs Elin Rageshree Abrahamsson. Den 20 mars 2013 blev Maria Capor ny VD och hon lovade att Villa Söderås skulle bli en pärla på Lidingö, se Lidingösidan 11 april 2013. I somras lämnade Maria Capor VD-skapet. Enligt aktuella uppgifter saknar Villa Söderås AB nu VD. Styrelseordförande är Jonny Capor.

“Det blev en väldigt snabb affär”, skriver Villa Söderås hotellchef i ett brev till kollegor i branschen. “Vi kommer att stänga redan 1 januari.” Hon hoppas att andra anläggningar på Lidingö kan ta hand om många av de gäster som redan är inbokade under 2014, och att de anställda på Villa Söderås ska kunna få nya arbeten hos andra konferensanläggningar på ön. “Min bästa julklapp vore att hitta nya arbeten till dem”, skriver hon.

Under 2013 har de nya ägarna lyckats komma på ordentlig konfliktkurs med Lidingö stad och lidingöborna. Ett tjugotal träd togs ned på stadens mark utan tillstånd, se Lidingösidan 20 februari och skadan uppskattades senare av staden till cirka 2,7 miljoner kronor. Lidingö stad polisanmälde nedsågningen men utredningen som därefter påbörjades har ännu inte slutförts. Många lidingöbor har kommenterat det som hänt, på Lidingösidan.

I och med det snabba ägarbytet kan det bli svårt för Lidingö stad att driva ärendet vidare mot det säljande bolaget. Bolaget har inte heller brytt sig om att flytta de träd och buskar man planterat utanför sin egen tomt, på stadens mark.

Under hela 2013 har det pågått ett omfattande renoveringsarbete på Villa Söderås för att modernisera anläggningen. Men enligt trovärdiga källor ska olika underentreprenörer under förra veckan plockat ner material som tidigare installerats, eftersom de inte fått betalt för utförda arbeten och tjänster.

För närvarande pågår markarbeten på området för att utöka den befintliga terrassen. Staden har givit tillstånd till en ny mur med höjden 1,3 meter. Muren kommer att sträcka sig utmed hela huvudbyggnadens längd och får vara 17,1 meter mot söder och 16,6 meter mot väster. Arbetena sägs utföras för att en stor pool ska kunna anläggas.

Den gällande detaljplanen för fastigheten är från 1968. Fastigheten omfattas där av planbestämmelsen ”C” vilket bl.a. innebär att området är avsett för institutionsändamål. “C” betyder konferens, hotell, restaurang och motsvarande, men inte bostad. Om en ambassad kan klassas som “C” är just nu oklart. Lidingös miljö- och stadsbyggnadskontor undersöker, men svar kommer inte förrän efter helgerna.

Fastigheten utpekas som ”kulturhistoriskt värdefull helhetsmiljö” och byggnaden är noterad som ”kulturhistoriskt värdefull” i stadens kulturmiljöprogram (Lidingö, kulturhistoriska miljöer, 1990), som antogs av kommunfullmäktige i samband med 2002 års översiktsplan.

Villa Söderås närmaste fastighet mot öster är 1700-talsfastigheten Elfviks gård som utpekas som ”kulturhistoriskt omistlig miljö” och som ingår i Lidingös sammanhängande naturreservat Långängen-Elfviks naturreservat.

Lidingösidan har sedan i fredags sökt ansvariga för Villa Söderås för att ställa ett antal frågor, men de har inte återkommit.

Villa Söderås byggdes 1912 som sommarbostad för ekonomidirektören Carl L. Laurin. Tomten styckades av från den närbelägna Elfviks gård. 1954 sålde familjen Laurin fastigheten till Sveriges Kreditbank, som sedan blev PK-banken och Nordea. 2003 köpte Christina Romell anläggningen efter att ha drivit den sedan 1990-talets början. Hon sålde för ett år sedan till Villa Söderås AB som nu säljer vidare till f.n. okänd köpare.

Villa Söderås byggdes 1912 som sommarbostad för ekonomidirektören Carl L. Laurin. Tomten styckades av från den närbelägna Elfviks gård. 1954 sålde familjen Laurin fastigheten till Sveriges Kreditbank, som sedan blev PK-banken och Nordea. 2003 köpte Christina Romell anläggningen efter att ha drivit den sedan 1990-talets början. Hon sålde för ett år sedan till Villa Söderås AB som nu säljer vidare till f.n. okänd köpare.

Dela Okänd köpare tar över Villa Söderås från årsskiftet

Kommentarer

Ingrid Miller 2015-06-11 15:59

Har Lidingö kommun sett hur det ser ut runt Villa Söderås i Elfsvik idag? Otroligt förfulande jämnfört med tidigare.Jag " gråter" när jag promenerar förbi där idag.
Tror ej att den nya "hemliga ägaren" kan ha fått tillstånd av kommunen att bygga upp dessa höga jordvallar runt anläggningen och dessutom plantera höga träd ovanpå vallarna.
Kommunen MÅSTE AGERA. Något skumt pågår i detta område.
Hur är det ens möjligt att ägaren kan få förbli hemlig?
Är det Bert Karlsson som köpt stället till flyktingförläggning eller har IS köpt det för att rekrytera och utbilda krigare här i Sverige?
Orolig Lidingöbo

Leif 2014-02-26 20:52

Hej!
Någon som vet vem som köpt Villa Söderås?
Går inte det att se hos kommunen via en lagfart?
eller? Hur kan det vara en hemlig köpare?

MVH/Leif

Nalle 2014-01-10 11:25

@Lokalpatrioten: Jag ställer upp helt och fullt på din film-plott och tror att den skulle kunna fungera som ett varnande exempel på hur vår lagstiftning halkat efter till den milda grad att nät-tjuvarna framstår som fromma lamm i jämförelse…

Håller f ö också med “Karin” i sitt inlägg. Sätt fastigheten i karantän till dess allt är utrett!

Pelikanen 2013-12-28 23:33

Arkitekt Adam Backström köpte i slutet på 1900-talet den lilla herrgården V:a Yttringe. Han hade en mycket liten familj men genomförde ändå en mycket kraftig om- och tillbyggnad. Helt artfrämmande. Efter några år sålde han fastigheten till en ambassad.
Alla “ekonomifastigheter” är nu kontoriserade och en jättelik utbyggnad har blivit stoppad av staden från att färdigställas då den inte följde byggnadslovet. För några år sedan skrev lokalpressen att förhandlingar pågick mellan ambassaden och Lidingö stad, som krävde att utbygget skulle rivas.
Vet någon hur det går i “förhandlingarna”?

Lokalpatrioten 2013-12-28 18:22

Film.
Snuvningen.

Plot:
Hur lidingöborna snuvas på ännu en del av sin lokalhistoria.

Scen 1:
Utländsk ambassadör i sammanträde. “Villa Söderås skulle passa utmärkt som vår nya ambassad. Men av säkerhetsskäl vi måste bli av med alla träd. Beordra fällning så fort vi är på plats”.

Scen 2:
Sekreteraren “Tyvärr Herr Ambassadör. Vi kan nog inte köpa just Villa Söderås. Jag är rädd att Lidingöborna värdesätter sina träd alltför högt. Tilltaget är på såväl lokal- som riksnivå en politisk omöjlighet”.

Scen 3:
Beskickningens fixare reser sig upp, med ett leende. “Miiiina Heraaar! Jag har en, ehum… lösning.

Scen 4:
Fixaren sitter i en svart bil utanför Prestogrillen. Värmen från en tunnbrödrulle får rutorna att imma igen. I passagerarsäten skymtar en figur med uppfälld rockkrage. Ur mumlet lösgörs sig några ord—- “ Då är vi överens då. Du ser till att någon köpet stället som krog och driver det något år. Och glöm nu inte det där med träden…”

Sofia 2013-12-27 01:14

Instämmer till fullo med vad Karin skrivit! Skandal och hoppas att kommunen verkligen går till botten med detta direkt .

Karin 2013-12-26 19:05

Det är oroande för lidingöborna att ett ägarbyte av Villa Söderår åter är aktuellt. Blir en ambassad den nye ägaren blir det antagligen otillgängligt för allmänheten.

Försäljningen bör inte kunna genomföras innan skadeutredningen är slutförd och vitesbeloppet på 2,7 miljoner erlagts. Ärendet bör ges högsta prioritet.

ulla 2013-12-26 17:16

Vad är det som händer? Någonting är väldigt skumt. Vem och vad ligger bakom denna sörja av affärer? Hoppas Lidingö kommun inte avviker från C-klassificeringen.

Ulla

Anna 2013-12-26 16:38

Oerhört sorgligt att det kan gå så fort “utför” för ett så fint ställe.
C= konferens, hotell etc
Hoppas verkligen att kommunen står på sig och att Söderås snart kan komma till någon äkta och kompetent ägare som driver Villa Söderås vidare.

AJA

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google