Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Småkockarna ger matglädje till barn

onsdag 13 september 2017 21:54

MATLAGNING MED RENA RÅVAROR. Småkockarna på Lidingö är Sveriges första matlagningsskola för barn och startades av Madeleine Morne år 2014.
- Jag startade Småkockarna för att jag vill lära barn att äta rätt och få barn att tycka det är roligt med mat, säger Madeleine.

Kockskolans elever tillsammans med Madeleine Morne till höger och kocken Anna Jacinda State till vänster. Foto: Katja WulfKockskolans elever tillsammans med Madeleine Morne till höger och kocken Anna Jacinda State till vänster. Foto: Katja Wulf

- Det började med att jag själv alltid tyckt om att laga mat och så fick jag en dotter som vägrade att äta. Men en dag satt min dotter Mollie på köksbänken och började doppa fingrarna i grytorna av misstag och smakade på allt. Jag lät henne hållas och sedan den dagen är hon alltid med mig i köket och äter allt. Det var då jag kom på att jag kan göra nytta för barn genom att kombinera mitt intresse för både barn och mat, säger Madeleine.

Detta är den sjunde artikeln i en serie intervjuer med företagare på Lidingö som Katarina Palmstierna, ordförande för Företagarna Lidingö, gör och som publiceras på Lidingösidan. Det blir möten med både större företag och enmansföretagare. Gemensamt är att de alla arbetar på Lidingö.

Småkockarna startade egentligen hemma i Madeleine Mornes kök, där hon bjöd in sina väninors barn, för att laga mat tillsammans med dem. Det blev så populärt att hon vågade förverkliga att göra en riktigt matlagningsskola för barn.

Madeleine letade länge efter lokaler. Till slut hittade hon en lokal vid Torsviks torg och ritade och designade sitt eget barnanpassade kök. Här finns plats för 16 barn, matsal och in- och utdragbara lådor på golvet så de mindre barnen kan stå på dessa för att komma i rätt höljd. Allt köksmaterial, skålar, vispar etc. har också många härliga färger för att sprida glädje. Det finns också barnsäkra knivar och specialhandskar för säkerhetens skull.

Läget på Herserudsvägen vid brofästet är det allra bästa, eftersom barn från hela Lidingö och även från Stockholm har lätt att komma till oss. Om Centrum sedan utvecklas från nuvarande Lidingö centrum hela vägen upp till Torsvik blir läget än mer centralt.

Alice och Filip lagar mat. Foto: Katja WulfAlice och Filip lagar mat. Foto: Katja Wulf

Småkockarna öppnade för tre år sedan och idag finns kurser för barn mellan 5-12 år tre dagar i veckan. På måndagar har det just startats "Småkockarnas kockskola för barn mellan 12-16 år" med syftet att ge barnen både gedigen baskunskap och kunskap att lära sig laga god och bra mat. På helgerna är det barnkalas, sushikurser och även privat- och företagskalas och andra event i lokalen.

- Eftersom jag själv är mycket noga med att köpa ekologiskt och närodlat med mycket fokus på grönsaker, har det fått prägla upplägget av maten vi lagar på småkockarna, säger Madeleine. Vi använder t.ex. inga vita mjölsorter, utan använder ekologiskt så långt det går, med rena råvaror och så utesluter vi socker. Idag är jag stolt över att jag startat Sverige första matlagningsskola för barn med löpande kurser året om och att jag vågade släppa en trygg tillvaro med ett fast jobb, säger Madeleine. Jag tycker att jag var modig!

Småkockarna har en person anställd på heltid. Det finns också ett antal timanställda skolungdomar med brinnande intresse för mat, som hjälper till på kurserna. Flera nya samarbeten med andra företag har just startat, som t.ex. med Firren i samband med fiskavsnittet i Kockskolan.

Madeleine Morne tillsammans med Theo och Carla. Foto: Katja WulfMadeleine Morne tillsammans med Theo och Carla. Foto: Katja Wulf

- Vi vill gärna hitta andra lokala aktörer för att sprida budskapet om hälsosam mat i redan tidig ålder. Ett par gånger har även TV- program, som ”Sveriges yngsta mästerkock”, varit här och letat efter småkockar till sitt program och några barn som deltagit i tävlingen på TV4 har faktiskt gått till final, och det är ju jättekul!

Nästan alla kunder kommer idag genom rekommendationer. Marknadsföringskostnaderna har varit små och man kommunicerar mest via digitala media som nyhetsbrev, facebook etc. Kunderna är överlag jättenöjda. ”Bättre än fotbollen” är en röst bland fler.

När vi kommer in på förutsättningarna för företagande på Lidingö säger Madeleine att hon gärna skulle vilja informera politikerna och stadens tjänstemän på ön om vikten av att barn tidigt får goda matvanor. Det är något hon önskar att alla skolor skulle arbeta med liksom att Småkockarna fick sköta ”hemkunskapslektionerna”. Hon önskar också att staden subventionerar en del av kursavgiften så alla barn skulle få möjlighet att lära sig laga sund mat, oavsett ekonomiska förutsättningar.

- Min vision är att jag en dag fått igång ett ”Matkulturcentrum för barn” och ”Småkockarnas franchising”, avslutar Madeleine Morne

Text: Katarina Palmstierna

Fakta:
Företagsnamn: Småkockarna AB
Startades: år 2014
Ägare av bolaget: Madeleine Morne, 43 år
Antal anställda: 1 anställd och timanställda
Lokaler: Herserudsvägen 1
Antal kunder: Ett par hundra kunder

Dela Småkockarna ger matglädje till barn

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google