söndag 14 oktober 2018 08:28
9 000 KUBIKMETER. I Käppalaverket på södra Lidingö renas avloppsvatten från elva kommuners invånare och företag. Det motsvarar cirka 675 000 personer, eller omkring 50 miljoner kubikmeter vatten per år. Käppala är Sveriges tredje största avloppsreningsverk och verksamheten startade 1969. nu, i slutet av 2018 pågår det sista steget i att färdigställa en tredje rötkammare, för att kunna ta tillvara på de biogaser som bildas när vattnet renas. Biogasen förädlas till "fordonsgaskvalitet" och används för att driva ett drygt 100-tal av SL:s bussar. Lidingösidan fick följa med i det utsprängda berget för att se rötkammaren innan den börjar fyllas med vatten. Nästa gång det blir möjligt att komma in i rötkammaren kan dröja till runt år 2040.
De som arbetar med avloppsvattenrening måste planera minst tio år i förväg för att hinna göra de utbyggnader som behövs, särskilt i ett storstadsområde som Stockholms län. I och med att alltfler människor bosätter sig i länets kommuner förändras hela tiden mängden avloppsvatten som måste tas omhand. På Käppalaverket fanns vid starten 1969 två rötkamrar. Nu börjar taket nås för deras kapacitet, samtidigt som båda kamrarna måste underhållas efter alla år. Med en tredje kammare blir det möjligt.
I februari 2016 började sprängningsarbetena för den 9 000 kubikmeter stora rötkammaren. Sprängningarna omfattade även en transporttunnel ner till kammaren plus utrymmen för en stor pumphall där alla rör löper samman, liksom en trappa som reservutgång. Sprängningarna pågick till juni 2017. Därefter har bygg- och installationsarbetena gjorts och de beräknas vara avslutade omkring nyår 2018/2019. Om allt fungerar som tänkt kommer den nya rötkammaren tas i bruk runt februari 2019, efter att den fyllts med vatten som värmts upp till 37 grader och att det omgivande berget också fått den temperaturen.
När driften startar har det teknikhus som byggs ovanför kammaren blivit färdigt, en port installerats vid nedfarten och hela området återställts med jord, gräs och nya träd. Till sommaren 2019 kommer man inte se vad som döljs under marken.
Så här går det till när avloppsvattnet blir biogas och växtnäring:
När avloppsvattnet kommer till Käppalaverket från de elva kommunerna renas vattnet i fem steg. Grovrening, försedimentering, biologisk rening, eftersedimentering och sandfilter. Då har 80 % av kvävet, 97 % av fosforn och 99 % av organiska föroreningar renats bort. Slammet som blir kvar, cirka 30 000 ton per år, förs därefter till rötkamrarna för att rötas. Det innebär att mikroorganismer bryter ner organiska ämnen i en syrefri miljö som håller 35 till 37 grader Celsius, i ungefär tre veckor. Då bildas biogas, som förädlas till fordonsgaskvalitet. Gasen, cirka 4,2 miljoner Nm3 (normalkubikmeter) säljs till SL och räcker för att driva cirka 100 bussar. Det slam som blir kvar efter rötningen avvattnas och används till stor del som växtnäring på åkermark. Värmen som uppstår används för att värma Käppalaverkets egna lokaler plus bostäderna i Gåshagaområdet.
Freja Andersson 2018-10-19 15:23
IngerHellman Anderson 2018-10-17 08:24
Henrik Åkermark 2018-10-15 16:51
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google