Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Startskottet för en kommande världsstjärna

fredag 7 december 2018 10:49

Idag gick startskottet för det Lidingöbaserade utvecklingsbolaget NeoDynamics börsintroduktion på Spotlight Stock Market, då ledning, aktieägare och andra intressenter samlades på Stockholm Waterfront för att bevaka första handelsdagen och ringa i klockan! Se denna länk.

Idag ringde det i klockan på Spotlight Stock Market och här ser vi styrelsen med VD Anna Eriksrud i spetsen. PressbildIdag ringde det i klockan på Spotlight Stock Market och här ser vi styrelsen med VD Anna Eriksrud i spetsen. Pressbild

Bolaget startades 2004 av forskare från Karolinska Institutet och KTH som såg ett behov av bättre biopsinålar för effektivare vävnadsprovtagning vid misstänkt bröstcancer.

Detta är den trettiofjärde artikeln i en serie intervjuer med företagare på Lidingö som Katarina Palmstierna, ordförande för Företagarna Lidingö och ordförande i Lidingö Näringsliv, gör och som publiceras på Lidingösidan. Det blir möten med både större företag och enmansföretagare. Gemensamt är att de alla arbetar på Lidingö.

Tekniken bygger på s.k. mikropulser, vilket gör att biopsinålar kan föras in i misstänkta cancerförändringar i t.ex. bröst - långsamt, millimeter för millimeter, säger Anna Eriksrud som är VD för NeoDynamics. Det är en mindre invasiv och effektiv metod som ger högre precision och bättre kvalitet vid vävnadsprovtagningen jämfört med dagens instrument som använder fjäderuppladdade biopsinålar som skjuts in mycket hastigt i vävnaden.

En biopsinål som tagit ut ett vävnadsprov. Foto: NeoDynamics ABEn biopsinål som tagit ut ett vävnadsprov. Foto: NeoDynamics AB

- Med vår teknologi har man full kontroll under hela skedet och via ultraljud kan man se varje steg i processen och stoppa nålen när man är mitt i prick, vilket också ger bättre provkvalitet. Idag finns ett helt biopsisystem utvecklat, med flera tjocklekar på nålar för olika typer av tumörer och metastaser. Systemet går under namnet NeoNavia, säger Jörgen Vrenning, CFO (ekonomichef) för NeoDynamics.

En bröstbiopsi innebär att man tar ut en bit vävnad ur bröstet, ett så kallat vävnadsprov, om man ser eller känner en misstänkt cancertumör. Därefter skickas provet till patolog för analys. Det är viktigt att så tidigt som möjligt få reda på vilken typ av cancer det kan röra sig om, så att patienten får rätt behandling snabbt.

- Vår teknologi och biopsinålar är extra lämpade för provtagning i lymfkörtlar som är ett svåråtkomligt område. Eftersom vårt instrument är lätt att använda kan läkarna ta tidiga vävnadsprover även på lymfkörtlar direkt på plats, om man misstänker bröstcancer och vill kontrollera om den har spridits, i stället för att patienten ska komma tillbaka efter några veckor. Det är bra både för patienten och för sjukvårdskostnaderna.

Personalen på NeoDynamics AB, som ligger på Lejonvägen. Foto: Katarina PalmstiernaPersonalen på NeoDynamics AB, som ligger på Lejonvägen. Foto: Katarina Palmstierna

- Företaget har idag 5 anställda men många fler är inblandade, framförallt i produktutveckling, där vi under ledning av Magnus Olsen arbetar med ett 30-tal konsulter som deltar i projektet genom vårt samarbete med bl.a. det svenska konsultbolaget Etteplan. Kliniska studier pågår nu på åtta cancerkliniker i Tyskland och fler studier startar i England nästa år. Den första versionen har utvärderats på hundratals patienter i Europa redan. Vår produktion sker i Örnsköldsvik och i Asien.

- NeoDynamics är certifierat av Notified Body och NeoNavia CE-godkändes redan 2016. Nästa generation av systemet är anpassat för lansering på världsmarknaden och vår förhoppning är att lanseringen sker i slutet i 2019. Vi har också patentskyddat produkten i USA, Kina och Europa. Vår största utmaning har varit att skapa en säker användarvänlig produkt med hög kvalitet, det är många delar som ska fungera tillsammans och vi är mycket stolta över att är vi klarade det första CE-godkännandet 2016.

- Vi har byggt upp ett fantastiskt kvalitetssystem, vilket är nödvändigt i medicinteknikbranschen, säger Anna Eriksrud,som både är delägare och VD. Hon har sin bakgrund inom läkemedels- och medicinteknikbranschen och har även startat ett fristående apotek i Uppsala som numera är sålt. Varje morgon tar hon en promenad med hunden och det är uppfriskande.

- Vi är också stolta över att ha gått igenom ”börsnoteringsprocessen” och att våra aktieägare troget har investerat i oss för att vi ska kunna utveckla den kommersiella produkten och genomföra lanseringen, tillägger Jörgen.

Bolaget ägs av 800 aktieägare, varav ett stort kinesiskt företag äger drygt 30 %. Jörgen, som också delägare, styrelseledamot och CFO, är den som håller i pengarna och har arbetat hårt med att få finansiärer till utvecklingsbolaget. Jörgen har tidigare arbetat länge i finansbranschen som fondförvaltare. På fritiden spelar han golf med familj och vänner och tar hand om barnbarn.

Bolaget har sitt säte på Lidingö och flera av de anställda bor på Lidingö och alla trivs mycket bra i de fina nyrenoverade lokalerna i Lejonets Företagshus i Lidingö Centrum.

- Vår vision är att under de närmaste åren etablera produkten på den europeiska marknaden och få licenstagare i USA och Kina och övriga världen. Vi vill också vidareutveckla vårt biopsisystem till att kunna användas i andra delar av kroppen, såsom i prostata, sköldkörtel, njure eller lever avslutar Jörgen Vrenning.

FÖRETAGSFAKTA
Företagsnamn: NeoDynamics AB
Startades: 2004 men ombildades 2015
Vem äger bolaget: 800 aktieägare
VD: Anna Eriksrud
CFO: Jörgen Vrenning
Hur många anställda: 5 personer
Kontor/lokaler: Lejonvägen
Omsättning: Utvecklingsbolag
Hur många kunder: Potentiella kunder över hela världen

Text: Katarina Palmstierna

Dela Startskottet för en kommande världsstjärna

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google