Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Upplagesiffrorna för 2016

torsdag 9 mars 2017 21:24

MINSKNINGEN FORTSÄTTER PÅ LIDINGÖ. Upplagesiffrorna för de flesta av landets tidningar publiceras idag. Lidingö Tidning, den prenumererade utgåvan som kommer på fredagar (dock inte under sommaren) fortsatte sin nedgång även under 2016. Minskningen blev 7,3 procent eller 300 ex, från 4 100 ex till 3 800 ex, jämfört med 2015. Uppgifterna kommer från Tidiningsstatistik. Enligt Orvesto Konsument har Lidingö Tidnings räckvidd minskat med 21,1 procent, till 15000, jämfört med år 2015 då räckvidden var 19000.

Lidingö Magasin, vars sex nummer om året delas ut gratis till alla hushåll, hade en upplaga på 20 600 ex, en ökning med 300 ex jämfört med 2015. Gratistidningen Mitt i Lidingö, som delas ut på tisdagar, hade samma upplaga, alltså 20 600 exemplar, en ökning med 200 ex. Ökningen för gratistidningarna motsvarar den ungefärliga ökningen av antalet hushåll på ön.

Lidingösidan, som enbart finns på webben och alltså inte omfattas av Tidningsstatistiks mätning, hade omkring 2.700 unika besökare per dygn enligt Google Analytics. Veckoupplagan låg på cirka 15 000 unika besökare. Dessutom återvände nästan 2 500 besökare under dygnet för att läsa nyheter och evenemangstips som lagts in under dagen. Lidingösidan finns även på Facebook och har nu över 6 700 följare med en räckvidd på cirka 20 000 per vecka + drygt 6 800 gillamarkeringar.

Dela Upplagesiffrorna för 2016

Kommentarer

Susann Thorngren 2017-03-10 19:29

För tio år sedan hade Lidingö tidning en stark ställning på ön. För sju år sedan köptes tidningen upp och hamnade i MittI-tidningarnas koncern. Sedan dess har upplagan mer eller mindre tappat varje år.

Vad beror det på? Ja, inte är det tama journalister som inte vågar granska etablissemanget i alla fall. Flera av dem arbetade på LT redan för tio år sedan och då granskades både det ena och det andra, ibland med besvärliga konsekvenser för tjänstemän och politiker. Kan det kanske i stället vara en ägarfråga? Vad vill ägarna med tidningen, är den fråga man måste ställa sig. Vad tycker de är viktigt att tidningen skriver om? Vilka journalistiska principer har man satt för de anställda?

Jag vet inte, men jag vet att när tidningen var som starkast fanns en stor drivkraft bland oss journalister att granska makthavarna; att följa och ibland initiera den politiska debatten. Jag har varit en del av tidningens redaktion under många år och jag är stolt över att ha varit det! Jag sörjer upplagetappet för LT men gläds också åt att Lidingösidan fortsätter att kämpa för att en öppen debatt och granskning fortfarande sker på Lidingö!

Susann Thorngren, tidigare redchef, Lidingö tidning

Bertil Eriksson 2017-03-10 17:03

Har just avslutat abonnemang på Lt. Faktafel och dålig språkbehandling betalar jag inte för. Lidingösidan ger mig bättre valuta för inga pengar!

Anders Bergstedt 2017-03-10 16:37

Jag håller helt med er alla tre. Minskningen varje år avspeglar nog helt dödligheten ! Naturligtvis är det svårt för lokaltidningarna att matcha Lidingösidan som hugger direkt och som kan kommenteras direkt ! Resultatet är en intressant, nödvändig och oslagbar dialog !

Nu försöker ju Mitt i Lidingö på webben att också hugga snabbt. De verkar ju också dela insändare och material med Lidingö Tidning. Den tama journalistiken är nog också orsak till att upplagan sjunker.

Jag vänder mej framför allt mot att artiklarna om brottsligheten inskränker sej till några rader. Där har ju lokaltidningarna verkligen möjlighet att gräva djupare i domar och visa hur människor påverkas av brott.

Dagens nummer av Lidingö Tidning har den uppseendeväckande rubriken "Polisen lovar trygghet och färre inbrott i år". Generellt köper man okritiskt budskapet från polisen som har en annan agenda än att visa hela bilden. Om man har följt med på Lidingösidan får man en mera komplett information !

Anders Odéen 2017-03-10 09:52

Instämmer till 100%. Utan Lidingösidan stannar Lidingö!

Erik Nordmark 2017-03-10 00:42

Håller med Anders om att Jan gör ett bra jobb med Lidingösidan.

Anders Wennberg 2017-03-09 22:26

Inte så konstigt. Betalda papperstidningar minskar, men Lidingö tidning tappar givetvis också för de har så tam journalistik. De vågar inte granska etablisemanget och de driver inte debatten.

Tur att Lidingösidan finns - Jan Sjöberg gör ett superjobb!

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google