Väder Lidingö

Lidingö tisdag 25 mars 2025 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

Utvecklade världspatent med hjälp att ett plåster

tisdag 24 oktober 2017 10:07

"SVIDFRITT SNUS". Bengt Wiberg hade snusat i 40 år och fått en ordentlig irritation i tandköttet och munslemhinnan. Det sved och brände och han hade fått en besvärlig snusgrop. Tandläkaren sade att det var bara att sluta att snusa, det fanns ingen återvändo.

Bengt Wiberg i Centrum.Bengt Wiberg i Centrum.

Detta är den tionde artikeln i en serie intervjuer med företagare på Lidingö som Katarina Palmstierna, ordförande för Företagarna Lidingö, gör och som publiceras på Lidingösidan. Det blir möten med både större företag och enmansföretagare. Gemensamt är att de alla arbetar på Lidingö.

- Lätt var det inte och jag hade svårt att avhålla mig från snuset, säger Bengt. Så svårt att jag samma dag började fundera på hur man kunde komma runt problemen. Då kom jag på tanken att sätta ett plåster på prillan och därmed skapa en skyddande sida mellan tandköttet och snuset. Brännandet försvann direkt och jag kunde snusa som vanligt och allting kändes bättre. Vid nästa ordinarie tandläkarbesök konstaterade förvånat samma lidingötandläkare att inga synliga skador fanns kvar.

Snuset i rätt påse. Foto: Katarina PalmstiernaSnuset i rätt påse. Foto: Katarina Palmstierna

Därefter testades även ett par lager mjuk kirurgtape och det gick också bra. Tänkte att detta kanske är något som kan hjälpa andra också, så jag gick till Start-Up Stockholm som tände på idén. Jag fick hjälp och 40 000 kronor i innovationsbidrag som gjorde att jag kunde göra en patentansökan i Sverige. Ett par år senare ansöktes också om patentskydd inom European Patent Organization (EPO) och USA. Totalt 39 länder.

Patentet är en produkt och en metod att vid snustillverkning innefatta en ultratunn skyddande hinna mot tandköttet i varje snusportion. Detta påverkar inte smaken då smaklökarna främst sitter på tungan och inte på tandköttet, varför man i tillverkningsprocessen kan använda produkten på vilket snus i världen som helst.

Produkten heter ”Sting Free Snus” och det nyregistrerade varumärket PRILL. Den stora utmaningen är att få snustillverkarna att våga anamma ny teknik på ett gammalt område som snus. Innovationen tillför flera fördelar för konsumenterna och kan för tillverkare och detaljister betinga ett premiumpris.

När cigarrettfilter uppfanns för 60 år sedan ökade andelen rökare kraftigt på snusets bekostnad och aldrig har snusandet i Sverige varit så lågt som på 70-talet. Tillkomsten och den ökade populariteten av portionssnus har dock gjort att Sverige år 2017 har lägst andel dagliga rökare och tobaksorsakad dödlighet i hela Europa. Fenomenet benämns internationellt som ”The Swedish Experience” d.v.s. den svenska erfarenheten och citeras även av mäktiga amerikanska Federal & Drug Administration (FDA). FDA motsvarar den svenska folkhälsomyndigheten. Begreppet skademinimering går ut på att med alla medel minska antalet rökare, som inte kan vara helt utan nikotin, genom att erbjuda väsentligt mindre skadliga nikotinprodukter som snus, E-cigaretter och annan rökfri tobak. Det är rökgaserna vid cigarrettrökning som dödar och orsakar cancer och andra hjärt- och lungsjukdomar. Inte tobak eller nikotin. Som bekant röks inte snus och nikotinpreparat finns att köpa receptfritt över hela världen.

Idag efterfrågas redan ”svidfri” snus av kunder i tobaksbutiker i både Sverige och Norge. Något som i sig torde vara unikt i svensk näringslivshistoria då sådant snus ännu inte kommit ut till försäljning på marknaden och kunderna bara väntar och väntar.

Idag har Swedish Match tecknat ett ”icke exklusivt” licensavtal med B-O Wiberg Solutions AB, d.v.s. de har inte ensamrätt. De har också bekräftat att snusuppfinningen fungerar och att den är möjlig att producera industriellt. Ytterligare tillverkare tillkommer. Namn på tillverkare får dock i nuläget inte avslöjas. I den nära framtiden kommer riktiga produktionstester att genomföras för att möjliggöra produktion utan att tillverkare behöver modifiera dyra existerande snuspaketeringsmaskiner. Produktlansering förväntas bli under 2018.

Lite statistik: 7 av 10 snusare är före detta rökare. Endast 2-4 % har lyckats sluta röka med hjälp av dyra nikotinplåster och nikotintuggummi (Temo 2004).

Illustration: EUIllustration: EU

87 % av vanesnusarna upplever att snus svider och 40 % tycker att svidandet är obehagligt. Det finns ca 1,2 miljarder rökare i världen och knappt 2 miljoner som snusar svenskt snus. 12 000 dör i lungcancer och andra rökorsakade sjukdomar i Sverige årligen till en samhällskostnad på cirka 30,5 miljarder kr enligt Socialstyrelsen och Cancerfonden. Det finns inga bevis för att snus orsakar cancer och om man även kan få bort upplevelsen att snus svider, så borde det ligga en stor potential i att flytta rökare till snusare.

- Jag har fått värdefull hjälp av bl.a. dr Ann Roosaar på KI och Tony Axell, professor i odontologi. Två av världens främsta forskare på området munhälsa, hälsa och snus, säger Bengt Wiberg. Curt Enzell som uppfann portionssnuset i slutet av 60-talet, professor i organisk kemi och före detta forskningschef på Swedish Match, har inte bara varit en lysande inspirationskälla utan har också blivit en personlig vän.

Min vision är att ”hjälpa världen att sluta röka”.

Världsutmärkelse
”Sting Free snus” har fått mycket uppmärksamhet både i Sverige och Internationellt.
- 2016 var jag med i Venture Cup och vann pris för ”Bästa affärsidé i Sverige”, säger Bengt stolt och 2017 var jag med i TV-serien ”Företagsänglarna” och kom på andra plats.

- Den internationella tidskriften ”Tobacco Reporter” med läsare i 140 länder har gjort ett stort reportage om ”Sting Free snus”, vilket är helt fantastiskt. Men det roligaste av allt var nomineringen och sedermera globala utmärkelsen ”The most exciting newcomer to the industry” vid The Global Tobacco and Nicotine Forum, GTNF, i New York City i september. Jag vann den ärorika ”Golden Leaf Award” och under högtidliga former fick jag ta emot priset framför hundratals delegater från 72 länder inkluderande högsta chefen för tobaksfrågor i FDA. Det kändes stort! Prismotiveringen var bl.a. att uppfinningen kan hjälpa människor att sluta röka och att ”innovationen främjar syftet skademinimering” och ”kan lätt betraktas som den största snusinnovationen sedan uppfinnandet av portionssnuset”. I den internationella utmärkelsens 12-åriga historia har aldrig en snusprodukt tilldelats något pris. Exempel på tidigare års vinnande bolag har varit Philip Morris, Japan Tobacco Industries och British American Tobacco Company.

Priset ”Golden Leaf Awards".Priset ”Golden Leaf Awards".

Bengt Wiberg är idag 60 år, och har en bakgrund som civilekonom och hans första jobb var på nuvarande NCC. Han var i 7 år i Saudiarabien och ekonomichef för världens största strategiska byggprojekt av bergrum för förvaring av petroleumprodukter. Projektet motsvarade i volym fem Eurotunnlar mellan England och Frankrike. Hans högsta chef var en av världens rikaste män, shejk Mohammed Al Amoudi, som i Sverige äger bl.a. Preem och Scanraff. 1996 flyttade Bengt hem och blev sedan ekonomichef för Utbildningsförvaltningen i Lidingö stad. Gift med Jane och tillsammans har de tre barn och fyra barnbarn, de flesta boende på Lidingö.

- Lidingös utveckling påverkar inte mitt företag men jag bor här, har goda relationer med staden sedan mitt tidigare jobb och personligen tycker jag att det är bra att Lidingö Centrum utvecklas och med bättre kommunikationer. Jag gillar valfrihet. På Lidingö är jag med i Företagarna – ett fungerande och bra nätverk för företagare på ön.

Min utmaning
- Jag är ”advokat” för skademinimering – d.v.s. förklara vad som skiljer livsfarlig rökning mot avsevärt mindre skadliga nikotinprodukter och min vision är att ”hjälpa världen att sluta röka” och därmed rädda liv och det känns bra avslutar Bengt.

Text: Katarina Palmstierna


Företagsfakta
Företagsnamn: B-O Wiberg Solutions AB
Startades: 2013
Vem äger bolaget: Bengt Wiberg, 60 år, CEO & Patentinnehavare
Hur många anställda: 0
Kontor/lokaler/: Jobbar hemifrån
Hur många kunder: En kund, Swedish Match. Fler på gång.

Dela Utvecklade världspatent med hjälp att ett plåster

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google