Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Varför lägger Järnia i Skärsätra ner och vad ska hända nu?

fredag 7 september 2018 17:45

Efter tio år i Skärsätra centrum läggs Järniabutiken ner. Varför det, Mikael Thorell, ägare till Järnia. Artikeln skriven av Katarina Palmstierna, ordförande i Lidingö Näringsliv och Företagarna Lidingö.

Mikael Thorell:
Det finns tre anledningar. För det första är det för lite folk som kommer in i affären. Vi har haft cirka 80 betalande kunder per dag och vi hade behövt minst 20 stycken till. Trots 18 utskick och 300.000 kronor årligen i direktreklam till hushållen på ön är det många som inte vet att vi finns. Detta gäller för övrigt de flesta företag på Lidingö, förutom de som ligger i Lidingö centrum samt våra stora mataffärer. Det har varit svårt att nå ut till lidingöborna, och ett bevis på detta är att jag just talade med en kund som kom in i butiken nu när vi har Rea. Han sade att han ätit lunch en gång i veckan i ett års tid på Lidingö Saluhall, men ändå inte sett att det legat en Järniabutik i ingången bredvid. Det säger en hel del.

Mikael Thorell, ägare till Järnia. Foto: Katarina PalmstiernaMikael Thorell, ägare till Järnia. Foto: Katarina Palmstierna

Den andra anledningen är näthandeln. Det är många kunder som kommer in och tittar och frågar om någon vara och sedan beställer billigare på nätet. Det gäller speciellt de dyrare varorna som gräsklippare, grillar, etc. Vi vet det, för DHL:s utlämningsställe ligger här vid torget, så vi ser vilka paket som hämtas ut. För oss har det inneburit att vi säljer mindre av produkter med höga marginalkronor och det sänker lönsamheten. Vi har försökt med egen näthandel från Järnia men det har inte fungerat.

Den tredje anledningen är att Bolist och Järnia ska gå samman och det innebär att vi och Lidingö Järnhandel får samma sortimentsägare. Vi kan inte ha två järnaffärer med samma sortiment på ön, det blir överetablering och vi har bestämt oss för att hoppa av då vi redan har haft det lite kämpigt. Vi hoppas dock att våra kunder dyker upp på Ljungbergs i Torsvik och på Lidingö Järnhandel – så att dessa får en bättre chans att överleva på ön. Jag tycker att lidingöborna har ett ansvar och måste bli mer köptrogna om vi ska kunna ha kvar denna typ av butiker på Lidingö.

Det roligaste under den här tiden har varit kontakten med kunderna. Vid 7-tiden på morgonkvisten har vi haft ”manlig frisersalong” d.v.s. hantverkare som kommit och druckit kaffe och småpratat en stund innan dagens arbete. Vid lunchtiden mellan 11.00 och 13.00 har det kommit många lidingöbor, men resten av dagen är det ganska tomt – så därför känns det helt rätt att lägga ner.

Mikael Thorell startade sitt arbetsliv med åtta år inom försvaret och sedan ett antal år i ett byggbolag där han förädlade råvindar, och sedan köpte han en järnhandel. Han vet inte vad han ska göra nu, men det ordnar sig, säger han lugnt.

Avslutningsvis diskuterade Mikael och jag hur ett närcentrum på Lidingö kan överleva och vidareutvecklas. Enligt ”expertisen” måste det finnas ett blandat utbud av varor och tjänster, såsom matbutik, restauranger, café, frisör, apotek, blommor, utlämningsställe och gärna en skola, vårdhem och företag i närheten. Det krävs även en kritisk massa av bostäder.

Inger Grimlund har skrivit i en tidigare artikel på Lidingösidan att Skärsätra är Lidingös mat- och restaurangtätaste område. Ett scenario kanske är en kompletterade restaurang eller något annat med mat som profilerar Skärsätra som Lidingös ”matkluster”.

Joakim Jernberg på Lidingö Saluhall känner dock en viss oro att Järnia läggs ner men ser också en möjlighet att det kan komma en aktör som kompletterar övriga näringsidkare i Skärsätra.

Joakim Jernberg, Lidingö Saluhall. Foto: Katarina PalmstiernaJoakim Jernberg, Lidingö Saluhall. Foto: Katarina Palmstierna

Sven Erik Wånell är ordförande i HSB Brf Skärsätra, som äger området, tycker att det är mycket tråkigt att Järnia försvinner och är mycket mån om att Skärsätra ska överleva som närcentra. De kommer välja en ny hyresgäst med stor omsorg, en hyresgäst som ger mervärde till det övriga näringslivet på torget och till boende i området. Vi har redan börjat den processen, säger Sven Erik Wånell.

Lidingö Näringsliv har haft många dialoger med politiker runt utvecklingen av våra närcentra på ön och det är idag ett fokusområde. Efter valet är det dags att intensifiera det samarbetet. Dessutom behöver både Lidingö stad och Lidingö Näringsliv hjälpa till att tala om för lidingöborna vilka företag som finns på ön och var det finns.

Text: Katarina Palmstierna

Skärsätra torg. ArkivbildSkärsätra torg. Arkivbild

Dela Varför lägger Järnia i Skärsätra ner och vad ska hända nu?

Kommentarer

Carl Emilsson 2018-10-04 15:59

Systembolaget! då blir det bra flöde till området och mindre tryck på samma etablissemang i Lö-centrum

Evelyn Lewandrowski 2018-09-11 18:45

När jag fick veta att Järnia i Skärsätra ska läggas ner blev jag uppriktigt ledsen och är så fortfarande! Själva affären har varit välsorterad och mycket trevlig. Fina skyltningar, inte minst till jul, som ökat trivseln i området. Ingenstans har jag mött en sådan underbar personal - alltid välkomnande, alltid redo att hjälpa till - och detta alltid med härligt humör och servicekänsla. Jag vill bara inte tro att ni snart kommer att lämna oss. Vi pyrolabor och vårt lilla torg gör en stor förlust.

TUSEN TACK för de här åren - saknaden efter er kommer att bli enorm!
Allt gott önskar jag er,
Evelyn Lewandrowski

Göran Tegnér, ledamot (L) i Teknik- och fastighetsnämnden 2018-09-08 09:33

Att Järnia i Skärsätra nu tvingas lägg ned är ytterst beklagligt.

Men det är samtidigt ett glasklart typexempel på att kundunderlaget är litet för litet för att bära upp olika specialbutiker. Ägaren, Michael Thorell, skriver att det bara fattas ett 20-tal kunder per dygn för att butiken skulle gå runt.

För några år sedan fanns det t ex i Översiktsplanen för år 2012 planer på att bebygga Bergsätraområdet och knyta ihop detta med Högsätra som ligger alldeles intill Skärsätra. Dessa planer saboterades av den nuvarande majoriteten som inte ville bygga nånting just där.

De tidigare planerna på en måttlig förtätning i Käppala/Gåshagaområdet stupade på att alla de olika lösningarna av framkomlighetsproblemen utmed Södra Kungsvägen också blockerades.

Dessa olika former av stopp-politik skördar nu sina offer i form av minskad lokal butiksservice.

Lidingöborna i de östra delarna av södra Lidingö tvingas nu i stället färdas betydligt längre sträckor för att handla sällanköpsvaror eller ända bort till perifert belägna stormarknader långt bortanför Lidingö.

Lidingöborna inhandlar för 1,1 miljard kronor per år från grannkommunerna. Det är hela 60 % av sällanköpsvarorna som importeras från butiker utanför Lidingö. Ett onödigt långväga inköpsresande som förorsakar mer och längre bilresor och mera utsläpp! Ett tragiskt resultat av M:s, KD:s och LP:s politik.

Betty A Bonnier 2018-09-08 07:37

Så förfärligt ledsamt.
Har fått så mycket hjälp av Micke.
Lycka till i framtiden.

Lisa Jacobsen 2018-09-07 22:50

Åh, så tråkigt. Har varit min favorit genom åren. Alltid trevliga och hjälpsamma
och välkomnande.

Cecilia Flodin Bernadotte 2018-09-07 20:36

Låt Claes Ohlson komma in. Konkurrens är mkt nyttigt. Men hur ni ska intyga dom...att förhandla är en konst. Ring om ni behöver hjälp????????

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google