fredag 7 september 2018 17:45
Efter tio år i Skärsätra centrum läggs Järniabutiken ner. Varför det, Mikael Thorell, ägare till Järnia. Artikeln skriven av Katarina Palmstierna, ordförande i Lidingö Näringsliv och Företagarna Lidingö.
Mikael Thorell:
Det finns tre anledningar. För det första är det för lite folk som kommer in i affären. Vi har haft cirka 80 betalande kunder per dag och vi hade behövt minst 20 stycken till. Trots 18 utskick och 300.000 kronor årligen i direktreklam till hushållen på ön är det många som inte vet att vi finns. Detta gäller för övrigt de flesta företag på Lidingö, förutom de som ligger i Lidingö centrum samt våra stora mataffärer. Det har varit svårt att nå ut till lidingöborna, och ett bevis på detta är att jag just talade med en kund som kom in i butiken nu när vi har Rea. Han sade att han ätit lunch en gång i veckan i ett års tid på Lidingö Saluhall, men ändå inte sett att det legat en Järniabutik i ingången bredvid. Det säger en hel del.
Den andra anledningen är näthandeln. Det är många kunder som kommer in och tittar och frågar om någon vara och sedan beställer billigare på nätet. Det gäller speciellt de dyrare varorna som gräsklippare, grillar, etc. Vi vet det, för DHL:s utlämningsställe ligger här vid torget, så vi ser vilka paket som hämtas ut. För oss har det inneburit att vi säljer mindre av produkter med höga marginalkronor och det sänker lönsamheten. Vi har försökt med egen näthandel från Järnia men det har inte fungerat.
Den tredje anledningen är att Bolist och Järnia ska gå samman och det innebär att vi och Lidingö Järnhandel får samma sortimentsägare. Vi kan inte ha två järnaffärer med samma sortiment på ön, det blir överetablering och vi har bestämt oss för att hoppa av då vi redan har haft det lite kämpigt. Vi hoppas dock att våra kunder dyker upp på Ljungbergs i Torsvik och på Lidingö Järnhandel – så att dessa får en bättre chans att överleva på ön. Jag tycker att lidingöborna har ett ansvar och måste bli mer köptrogna om vi ska kunna ha kvar denna typ av butiker på Lidingö.
Det roligaste under den här tiden har varit kontakten med kunderna. Vid 7-tiden på morgonkvisten har vi haft ”manlig frisersalong” d.v.s. hantverkare som kommit och druckit kaffe och småpratat en stund innan dagens arbete. Vid lunchtiden mellan 11.00 och 13.00 har det kommit många lidingöbor, men resten av dagen är det ganska tomt – så därför känns det helt rätt att lägga ner.
Mikael Thorell startade sitt arbetsliv med åtta år inom försvaret och sedan ett antal år i ett byggbolag där han förädlade råvindar, och sedan köpte han en järnhandel. Han vet inte vad han ska göra nu, men det ordnar sig, säger han lugnt.
Avslutningsvis diskuterade Mikael och jag hur ett närcentrum på Lidingö kan överleva och vidareutvecklas. Enligt ”expertisen” måste det finnas ett blandat utbud av varor och tjänster, såsom matbutik, restauranger, café, frisör, apotek, blommor, utlämningsställe och gärna en skola, vårdhem och företag i närheten. Det krävs även en kritisk massa av bostäder.
Inger Grimlund har skrivit i en tidigare artikel på Lidingösidan att Skärsätra är Lidingös mat- och restaurangtätaste område. Ett scenario kanske är en kompletterade restaurang eller något annat med mat som profilerar Skärsätra som Lidingös ”matkluster”.
Joakim Jernberg på Lidingö Saluhall känner dock en viss oro att Järnia läggs ner men ser också en möjlighet att det kan komma en aktör som kompletterar övriga näringsidkare i Skärsätra.
Sven Erik Wånell är ordförande i HSB Brf Skärsätra, som äger området, tycker att det är mycket tråkigt att Järnia försvinner och är mycket mån om att Skärsätra ska överleva som närcentra. De kommer välja en ny hyresgäst med stor omsorg, en hyresgäst som ger mervärde till det övriga näringslivet på torget och till boende i området. Vi har redan börjat den processen, säger Sven Erik Wånell.
Lidingö Näringsliv har haft många dialoger med politiker runt utvecklingen av våra närcentra på ön och det är idag ett fokusområde. Efter valet är det dags att intensifiera det samarbetet. Dessutom behöver både Lidingö stad och Lidingö Näringsliv hjälpa till att tala om för lidingöborna vilka företag som finns på ön och var det finns.
Text: Katarina Palmstierna
Carl Emilsson 2018-10-04 15:59
Evelyn Lewandrowski 2018-09-11 18:45
Göran Tegnér, ledamot (L) i Teknik- och fastighetsnämnden 2018-09-08 09:33
Betty A Bonnier 2018-09-08 07:37
Lisa Jacobsen 2018-09-07 22:50
Cecilia Flodin Bernadotte 2018-09-07 20:36
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google