Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Veterankraft Lidingö – tjänsteföretaget som bara anställer 55+-are

söndag 18 juni 2017 16:39

STARTADE 2010. Företaget Veterankraft AB är tjänsteföretaget som bara anställer personer över 55 år. På Lidingö är 65 personer behovs-anställda, vilket betyder att de arbetar åt både åt privatpersoner och företag med olika typer av tjänster, när det behövs. Veterankraft startade sin verksamhet år 2010 i landet och redan samma år kom verksamheten igång på Lidingö. Stephan Sahl är ägare till franchisekontoret där två heltidsanställda arbetar. Veterankraft Lidingö har cirka 4 500 kunder och nästan alla finns på Lidingö. Omsättningen är cirka 6,5 miljoner kronor.

- Jag har alltid snickrat och sen drygt ett och ett halvt år jobbar jag för Veterankraft. Der är roligt att hålla igång, säger   Bobbo Ersmark, som här installerar en kattlucka. Foto: Katarina Palmstierna- Jag har alltid snickrat och sen drygt ett och ett halvt år jobbar jag för Veterankraft. Der är roligt att hålla igång, säger Bobbo Ersmark, som här installerar en kattlucka. Foto: Katarina Palmstierna

Detta är den tredje artikeln i en serie intervjuer med företagare på Lidingö som Katarina Palmstierna, ordförande för Företagarna Lidingö, gör och som publiceras på Lidingösidan. Det blir möten med både större företag och enmansföretagare. Gemensamt är att de alla arbetar på Lidingö.

- Lidingö är en underbar stad att arbeta i, säger Stephan Sahl. Foto: Veterankraft Lidingö- Lidingö är en underbar stad att arbeta i, säger Stephan Sahl. Foto: Veterankraft Lidingö

- Vi anställer pensionärer som vill fortsätta att arbeta efter pensionen, säger Stephan Sahl. Pensionärerna arbetar med trädgårdstjänster som t.ex. att klippa gräs eller kratta löv. Det kan också vara olika typer hantverkstjänster som att bygga kök, sätta in en kattlucka, måla om ett hus eller snickra ett staket. Barnpassning, målning, städning och snöskottning är andra områden som kunderna kan få hjälp med. De flesta av tjänsterna för privatpersoner medger RUT- eller ROT-avdrag. Tidigare hade vi också läxläsning, som en av våra mycket omtyckta tjänster, men när RUT- avdraget togs bort blev denna tjänst för dyr.

- Vi är väldigt lokala och 95 procent av våra 4 500 kunder finns på Lidingö, och de allra flesta av våra 65 behovsanställda bor på också Lidingö. Våra kunder tycker att de anställda levererar både personligt bemötande, snabbhet och kunskap och kunderna känner sig trygga. Kunderna är mycket lojala och återkommer år efter år. Ett genomsnittsjobb ligger på cirka åtta timmar.

- Kontoret ligger i Torsvik på Herserudsvägen, ett toppenläge. Alla medarbetare har lätt att komma till oss. Men de flesta av våra uppdrag kräver bil eftersom det behövs mycket utrustning av olika slag som maskiner, spadar, verktyg etc. Vi satsar stort på att vara miljövänliga och övergår successivt till miljöbilar. Vi försöker också hitta andra transportmedel som mopedbil och fyrhjulingar.

Veterankraft vill värna om näringslivets utveckling på ön och handlar därför allt som behövs i lokala butiker på ön. Beijer Bygg, Happy Homes, Lidingö Järn & Färg, Hyreshuset, Blomsterlandet är några av dem.

Visionen är att växa med 20 procent per år. Tre år i rad har moderbolaget Veterankraft AB varit ett Gasellföretag.
- Folk idag är mer benägna att köpa tjänster än tidigare och vi jobbar ständigt på att hitta nya tjänster. Jag tycker om att lösa kundernas problem, säger Stephan Sahl.

Vad hindrar dig från att växa?
- Det gäller att hitta personal. Det är inte helt lätt att hitta kompetenta pensionärer som bor på Lidingö och vill arbeta med våra tjänster, men vi arbetar aktivt med att ha en stolt personal. De flesta har arbetat länge hos oss och kunderna ringer ofta och säger att de vill ha hjälp av ”Sune” eller ”Ingrid” eller någon de fått hjälp av tidigare. Vi utbildar all personal i "Trädgård" höst och vår och vi tar hjälp av professionella trädgårdsarkitekter. Alla utbildas också i säkerhet, det kan lätta hända olyckor i trädgårdar och det vill vi undvika.

- En framgångsfaktor är också personalen på kontoret som är spindeln i nätet mellan kunden och medarbetarna. De är guld värda och hjälper till med allt.

Veterankraft är inte ensamma inom branschen, det finns konkurrenter. Veteranpoolen är den största men den finns inte på ön. Utländsk arbetskraft är också stora konkurrenter speciellt när det gäller trädgårdsjobb och hantverk.

- Lidingö stad och våra politiker har jag inte mycket kontakt med, eftersom jag klarar mig själv. Men är det något jag skulle önska mig så är det att hitta en uppställningsplats för våra bilar och maskiner. Jag kan också tänka mig att arbeta tillsammans med flera företag på Lidingö för att kunna vara med vid stadens upphandlingar.

- Lidingö är en underbar stad att arbeta i med utmanande och krävande kunder. Personligen tycker jag att vi lidingöbor är värda ett bra Centrum så vi alla kan stanna kvar på ön för att handla, äta och träffas. Jag vill ha ett Lidingö som lever och jag älskar att arbeta här, avslutar Stephan Sahl.

Text: Katarina Palmstierna

Dela Veterankraft Lidingö – tjänsteföretaget som bara anställer 55+-are

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google