Väder Lidingö

Lidingö lördag 20 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

4000 barn står i kö till Christinaskolan

måndag 4 december 2017 00:01

- Vi startade Christinaskolan för att den typ av skola vi ville starta fanns inte på Lidingö. Dessutom var det platsbrist. Efter lång erfarenhet från olika kommunala och fristående skolor så ville vi starta något eget och vi visste exakt vilken sorts skola vi ville ha, säger Amanda Schütz och Åsa Johansson, som är både ägare och eldsjälar.

Detta är den trettonde artikeln i en serie intervjuer med företagare på Lidingö som Katarina Palmstierna, ordförande för Företagarna Lidingö, gör och som publiceras på Lidingösidan. Det blir möten med både större företag och enmansföretagare. Gemensamt är att de alla arbetar på Lidingö.

Amanda Schütz och Åsa Johansson är ägare av Christinaskolan. Foto: Katarina PalmstiernaAmanda Schütz och Åsa Johansson är ägare av Christinaskolan. Foto: Katarina Palmstierna

Åsa, som är rektor för Christinaskolan, har både lärar- och rektorsutbildning i botten. Hon har jobbat 2 år i kommunal skola i Skogås och 14 år på Carlsons skola på Östermalm. Efter två år som rektor på Maria Elementarskola på Söder kom hon i konflikt med ägaren och både hon och flera andra lärare valde att hoppa av, så även Amanda, som också jobbade där. Året var 2011.

Amanda, som idag är VD för Christinaskolan, har en bakgrund från Handelshögskolan och kompletterade senare med gymnasielärarexamen i ekonomiska ämnen. Efter flera år i mediavärlden gick luften ur branschen och hon började vikariera som lärare. Redan efter två veckor visste hon att läraryrket var det rätta för henne. 2011 var Amanda biträdande rektor för Maria Elementarskola. Både hon och Åsa tyckte att nu hade de chansen att starta en egen skola, den bästa någonsin.

Det tog två år att förbereda skolans start och Lidingö stad stod bakom och stöttade. Tillståndet från Skolinspektionen blev färdigt hösten 2012. 2013 på våren ringde kommunen och undrade om de ville starta skolan i Gångsätra gymnasiums gamla lokaler.

- Det blev en explosionsartad tid. Vid den tiden hade vi två anställda, dvs. vi själva, och den 8 augusti 2013 hade vi 42 anställda och 225 elever. Idag har vi 489 elever och drygt 4 000 barn i kö där de flesta är mellan 0-6 år och de flesta från Lidingö. Det känner vi oss mycket stolta över. Skolan är en F-9 grundskola.

- Våren och sommaren var helt hysterisk. Vi hade förberett oss och vi visste att vi ville skapa den ”bästa skolan”. Allt i skolan skulle syfta till våra ledord: Kunskap, Trygghet och Ansvar.

- Under 2011- 2013 hade vi tagit fram processer för lärandet men även för alla stödfunktioner och vi formade processkartan som en ”segelbåt”, en symbol för att det alltid går framåt. Denna bild finns i alla klassrum tillsammans med skolans ledord och skolans vision ”Vi på Christinaskolan är stolta över oss själva och vår skola”.

"Segelbåten". Foto: Katarina Palmstierna"Segelbåten". Foto: Katarina Palmstierna

- Innan skolan öppnade hade vi också gjort en marknadsföringsinsats och därigenom träffat över 100 föräldrar som var intresserade av att deras barn skulle börja i skolan. De talade i sin tur väl om skolan och ryktet om vår skola spred sig.

- Rekrytering av lärare var en kritisk framgångsfaktor. Vi gjorde över 100 intervjuer. Idag har vi helt makalösa lärare, i stort sett alla är behöriga och har bra erfarenhet av undervisning. De har fått vara med redan från början att forma sina klassrum och vi har byggt olika arbetslag och lärarna har stort eget ansvar. Vår filosofi är att satsa på lärarna och har individuell lönesättning med något högre löner än i Stockholm och övriga Lidingö. 62% av vår budget går till löner. Idag ringer det lärare som undrar om vi har någon tjänst ledig för de har hört så gott om oss. Vi har ju inte heller några problem med kommunikationerna till skolan då tåget går från Ropsten till Larsberg.

- En av våra framgångsfaktorer är bra löner, andra är hög behörighet, små klasser på 22 elever upp till 3:an och därefter 26 elever, och vi arbetar med utgångspunkt från varje elevs ”lärande”. Tre gånger i veckan erbjuds alla elever läxhjälp. Vi har mycket lärarstöd till barn med speciella behov och det s.k. ”Guldrummet” där barn som vill ha tyst omkring sig kan sitta och arbeta. Skolsyster, skolläkare, kurator, bra mat och ”ordning & reda” så att barnen känner sig trygga, är områden vi satsat på.

Kunskaperna finns i trappan. Foto: Katarina PalmstiernaKunskaperna finns i trappan. Foto: Katarina Palmstierna

- Vi träffar regelbundet andra privata skolor på Lidingö, och numer bjuder även Lidingö stad in oss för dialoger. Vi konkurrerar ju på samma villkor som de kommunala skolorna och man kan tycka att kommunen ska ge mer pengar till stöd för de barn som har extra behov, t.ex. ADHD, autism etc.. Dessa barn får inte alltid den skolgång de behöver. Vi vill gärna ha besök av politiker som vill träffa oss och då även ha en dialog runt användningen av marijuana som sprider sig även i lägre åldrar.

Kunskaperna finns på väggen. Foto: Katarina PalmstiernaKunskaperna finns på väggen. Foto: Katarina Palmstierna

- Man kan säga att skolan blivit vårt ”livsverk”. Vi tog lån på våra hus på 10 miljoner för att klara uppstarten. Det går utmärkt att driva en skola med den ”skolpeng” man får från kommunen men, man måste vara ”skolad” och veta vad man gör. Den lilla vinst vi gör idag går i första hand tillbaka in i företaget för nya investeringar i skolan och på sikt hoppas vi även kunna få tillbaka våra investerade 10 miljoner.

- Vi vill inte starta ytterligare en skola, även om det är kö. Istället vill vi göra Christinaskolan ännu bättre - den är vårt livsverk, avslutar Åsa och Amanda.

Text: Katarina Palmstierna

Företagsfakta:
Företagsnamn: Christinaskolan (Lidingö Skola AB)
Startades: 2013
Vem äger bolaget: Amanda Schütz och Åsa Johansson
Hur många anställda: 72
Kontor/lokaler: Läroverksvägen 50
Omsättning: 58 miljoner
Hur många elever: 489 elever

Dela 4000 barn står i kö till Christinaskolan

Kommentarer

Mark Shay 2017-12-04 11:25

En entreprenöriell innovation som inte tas upp i artikeln gäller maten. Gastronomisk Catering nyttjar Christinaskolans kök och lagar god mat från grunden till elever & personal. När de inte lagar mat till skolan nyttjar GC samma kök till sin kommersiella verksamhet, vilket innebär en högre beläggning i köket än vad en skola eller cateringfirma hade kunnat åstadkomma var för sig. Effektivt, och gott!

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google