tisdag 23 september 2014 00:26
Nu har det tidigare stängslet vid infarten till Villa Söderås ersatts av ett par spetsförsedda järnportar "till nytta och nöje för privatlivets helgd".
Förra veckan skrev Lidingösidan om det brev som Lidingö stad skickat till ägarna av Villa Söderås, med uppmaningen att återställa marken. Nu har ägarnas styrelserepresentant Tommy Lindström svarat.
Slutsatsen är: Ägarna till Villa Söderås 1 AB (Villa Söderås) har inte begått något fel i samband med utfyllnaden av marken. Därför måste Länsstyrelsen undanröja Lidingö stads beslut. Ifall Villa Söderås skulle ansökt om marklov för utfyllnaden hade staden varit tvungen att bevilja ett marklov, eftersom man annars skulle brutit mot artikel 17 i EU-stadgan, som talar om minimiskydd för äganderätten.
Om Länsstyrelsen inte går med på att undanröja stadens beslut så vill Villa Söderås att staden får tillbaka ärendet för omprövning i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Dessutom vill Villa Söderås att hotet om vite (böter) tas tillbaka.
I ett långt och omständligt brev argumenterar ägarna till Villa Söderås för sin sak. Eftersom man säger att en anmälan om markåtgärder gjorts till staden är “vitesföreläggandet för allmänt hållet för att rättsligt kunna godtas. Vitesbeloppet är skönsmässigt baserat och saknar adekvat relation till de värden som är förenade med ett återställande”.
“Markområdet var inte naturvackert eller kulturskönt i tiden före det att Villa Söderås 1 AB började sin upprustning av tomten. Nu är det ett vackert och friskt landskap med nyplanteringar till skydd från väder och vind och till nytta och nöje för privatlivets helgd”, står det i brevet till staden.
När det gäller de träd (tujor) som planterats som en insynsskyddande häck säger man att de kommer att återplanteras “även vid ett ev. återställande” eftersom Villa Söderås “har laglig rätt att plantera träd som delvis kan komma att skymma husen på tomten från utomståendes insyn”. Att nämndens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman i sitt brev nämner “att planterade träd skulle utgöra ett främmande inslag i den s.k. värdefulla miljön, har ingen relevans när det gäller att pröva om företagna åtgärder är marklovspliktiga”.
Villa Söderås styrelsemedlem skriver också att tidigare var tomten vildvuxen och omgiven av kommunala träd där flera var både gamla och sjuka. “Området var inte öppet, som det blev när Villa Söderås 1 AB började restaureringen av tomten och husen”.
Som avslutning kommer Tommy Lindström in på de tidigare nedtagna träden. Där kom staden med ett krav på 2,7 miljoner kronor, men polisutredningen är fortfarande inte är färdig. Det var enligt Lindström 26 gamla och sjuka lövträd som togs ned och som staden därefter värderade till cirka 100 000 kronor styck. Lindström hänvisar till att det pågår processer i Svea Hovrätt om hur friska tallar på tomtmark ska värderas och där ligger beloppet på runt 45 000 för en fullgod tall. Träden som Villa Söderås tog ned var “virkesmässigt sett närmast värdelösa lövträd på allmän mark” avslutar Tommy Lindström sitt brev.
Ulrika Sandell 2014-09-24 21:43
Johan Löf 2014-09-23 11:52
Lars Hedberg 2014-09-23 10:46
Anders Bergstedt 2014-09-23 09:27
Håkan Nilsson 2014-09-23 01:06
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google