Väder Lidingö

Lidingö torsdag 23 maj 2024 v. 21

Senaste kommentaren - Se fler

Galleri Sjöhästen: Margareta Bååth

Evenemangen finns nu på Visit Lidingö

Börjar: 2015-04-18 12:00 Slutar: 2015-05-10 16:00

"Vitsippa" av Margareta Bååth

"Vitsippa" av Margareta Bååth

Margareta Bååth visar ”Botaniskt måleri/Botanical Art” – en alldeles speciell konstart med mycket stränga regler och en konstform med månghundraårig tradition.

Poetiska bilder - Akvarell och grafik av Margareta Bååth

Denna utställning bjuder på en odyssé genom hagar och ängar och vi får se det skönaste från vår svenska sommar. Blommor och andra växter är avbildade med botanisk precision. Botaniskt måleri / Botanical Art är en konstform med månghundraårig tradition och konstformen är stor i flera länder, framför allt i England men också i USA, Australien, Japan m.fl. Ett av verken på utställningen ”Den stora tuvan” är inspirerad av 1500-tals mästaren Dürer. Inspiration kommer också från utställningar på Shirley Sherwood Gallery of Botanical Art på Royal Kew Gardens i London.

Margareta Bååth är utbildad i botaniskt måleri på Kew School of Botanical Illustration i London och är en av de främsta i Sverige. Hon har ställt ut ett flertal gånger, bl.a. på Norrköpings Konstmuseum, Museum Gustavianum och Edsviks Konsthall.

Hon har en passion för naturen och studerar växtens alla stadier noga innan den målas av. Det går inte att offra den botaniska noggrannheten av estetiska skäl. Men det estetiska är lika viktigt för att det skall bli ett konstverk. En sammansmältning mellan vetenskap och konst som lyfter fram former och färger till betraktaren. Det är tidskrävande, det kräver precision och det blir hänförande vackert! I naturen finns en oändlig variation i former och färger.

Utställningen är en sinnlig upplevelse. Sjunk in i den Förtrollade Världen och njut.

Konstnären kommer att finnas på galleriet alla helger under utställningstiden och berättar gärna om sin konst.

Text: Siv Björkman, Galleri Sjöhästen

Öppettider:
Onsdag - fredag 12.00 - 18.00
Lördag - söndag 12.00 - 16.00

Adress: Gavelvägen 12

Kommentera

Fler evenemang

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser