Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 augusti 2018 v. 34

Senaste kommentaren - Se fler

Göran Tegnér 19 aug 21:51 om Mer asfaltering

Millesgården: Hokusai och den stora Vågen

Börjar: 2018-05-19 10:00 Slutar: 2018-06-03 17:00

Katsushika Hokusai: Under vågen utanför Kanagawa

Katsushika Hokusai: Under vågen utanför Kanagawa

Millesgården visar under två veckor en utställning av den världsberömde japanske konstnären Hokusai (1760 – 1849), mest känd för sina träsnitt och framför allt serien där han skildrar berget Fuji ur olika perspektiv. Millesgården kommer under perioden att ha förlängda öppettider.

Hokusai föddes i stadsdelen Sumida i Edo (dagens Tokyo). Han arbetade i ett flertal tekniker, men blev mest känd för sina träsnitt. Bland dessa framträder serien där han skildrar berget Fuji ur olika perspektiv och framförallt den mest kända bilden i denna serie; den ikoniska Under vågen utanför Kanagawa.

Träsnitten speglar också Hokusai’s livliga men vardagliga sällskapsliv bland folkloristiska vänner och geishor och till de fyra böcker som rikt illustrerar denna tid i hans liv. Det var i dessa sammanhang han myntade begreppet Manga.

Hokusai föddes in i en tid då Japan var ett isolerat land och styrdes till stor del shogunerna och där militären och den politiska makten var försvagade. Och i Edo, före detta Tokyo, etablerades en subkultur som kallas ”Den flytande världen”. Hokusai befann sig i dess centrum och umgicks med teaterfolk, geishor och thehusvärdinnor. Här fann han inspiration till träsnitten som är rikt illustrerade med den vardag han befann sig i. Flera av dåtidens konstnärer avbildade livet i Den flytande världen (Ukiyo-e) och det var vanligt att man fick beställningar och sålde dem som inbjudningskort, tackkort etc.

Men det var inte bara det den livliga världen i Edo som Hokusai gestaltade i sina träsnitt utan också den japanska naturen och just Hokusai är allra mest känd för Under vågen utanför Kanagawa. Träsnittskonstnärer som Hokusai och hans naturmotiv har fått stor betydelse för landskapsmåleriet i alla hörn av världen.

Då utställningen pågår en mycket begränsad tid kommer biljetter även att kunna köpas på www.ticketmaster.se för de som önskar. Biljettsläpp 1 april.

Millesgården kommer under perioden att ha förlängda öppettider (vardagar 10-19, helger 10-17) samt utökat antal allmänna introduktioner (ti, on och to kl 11:15, 13:15 samt 17:15).

Se även Lidingösidans artikel 18 maj.

Kommentera

Fler evenemang

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser