Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 januari 2022 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

10 ton druvor har "hittat hem"

lördag 27 september 2014 12:16

Vinintresserade  entusiaster hjälpte till att rensa druvorna före press. Foto: Inger Grimlund

Vinintresserade entusiaster hjälpte till att rensa druvorna före press. Foto: Inger Grimlund

Matjournalisten Inger Grimlund, som skriver på Lidingösidan, var med när Högberga Vinfabrik i lördags fick hem ett lass med 10 ton druvor från Toscana. Det blev både rensning och pressning innan dagen var slut, plus mat, vin och sång för alla “vinarbetarna”.

Den stora vita kylbilen av märket Volvo, hade äntligen anlänt från Toscana till slutstationen, Högberga Vinfabrik. Visserligen något försenad, för en resa med 10 ton druvor i lasten är ett äventyr, allt kan hända.

– Det gick ändå väl, intygar Johan Hjort och ler, man ska ju ha lite kul på jobbet.

I röda och gula plastlådor ligger de vackert blänkande blå druvorna och vilar i sensommarens solljus. Vi säger, tack för att det inte regnar! Där har turen i alla fall varit med gänget.

På hemsidan Högberga Vinfabrik kan jag så här i efterhand läsa: Ett 70-tal vinintresserade entusiaster hjälpte till att rensa våra 30 backar Syrah, 211 backar Sangiovese och 345 Merlot. Sista backen gick genom avstjälkaren klockan 17.33. Till lunch bjöds grillade Salccicia-korvar och bondvin. Lunchen avnjöts till tonerna av italiensk musik framförd av Ghitta och Sven.

Och visst var det så.

Det är mycket “Amore” med i spelet. Ghitta (heter egentligen Birgitta Eriksson) och Johan Zälle var kärleksparet som flydde Sverige 1990, för att njuta det italienska kulturklimatet. När de efter några år återvände till Sverige hade de en idé med i bagaget – att göra äkta italienska vin hemma i mormors garage.

De tog hem druvor från Toscana, Johan Zälle utbildade sig till ”Cantiniere” och med tiden blev mormors garage för trångt. För att gå vidare med idén kom Johan Hjort in i bilden. Det är nu fem år sedan och under tiden har Högberga Vinfabrik tagit form och resultatet är en perfekt anläggning, som producerar kvalitetsviner.

– Våra gäster gillar äkta idéer och äkta grejer. Jag lär mig också mer och mer för varje år. Naturligtvis är jag inte ensam om att ha den här drivkraften, hemmaproducerat så långt det går.

Nej, den känslan har Johan tagit med sig från hembyn Mässlingen i Härjedalen, visar det sig. Vid sin sida har han också en barndomsvän Ingvar Olofsson, stor, stark “Härjegalning” även han. För visst måste man vara lite galen om man ska våga satsa så mycket på vin och ost som Johan har gjort. För ni vet väl att även Högberga Blå är egen tillverkning av mjölk från Elin på Lovö Prästgård i Ekerö. Visst älskar gästerna på Högberga Gård äkta grejer.

Back efter back töms på sitt innehåll ner i tratten till maskineriet som dunkar likt ett hjärta på högvarv. Det femton man starka teamet är välorganiserat. Några står vid det löpande bandet, andra bär fram nya backar, några tar sig en stunds vila med en Salcciciakorv på gaffeln och en bit bröd. En klunk vin från vinkällaren hör till – om man så vill.

Många av medarbetarna har också varit med på resan, plockat druvor och fått smaka på det italienska köket.

– Utanför vår hotelldörr i byn Gavorrno fanns en liten krog med fisk, musslor, bläckfisk på menyn, berättar Ingvar med trånande blick. Här gick faten runt, runt bland gästerna – ingen struktur alls. Och vi kunde se ut över havet och Elba. Vilken resa vi har gjort!

Text: Inger Grimlund

Johan Zälle med nypressad druvsaft i glaset.
Foto: Inger Grimlund

Johan Zälle med nypressad druvsaft i glaset. Foto: Inger Grimlund

Johan Hjort  med egenhändigt plockade druvor från Toscana. Foto: Inger Grimlund

Johan Hjort med egenhändigt plockade druvor från Toscana. Foto: Inger Grimlund

Musik med kärlek hör till - om Amore sjöng Ghitta så skönt. Foto: Inger Grimlund

Musik med kärlek hör till - om Amore sjöng Ghitta så skönt. Foto: Inger Grimlund

Dela 10 ton druvor har "hittat hem"

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google