Väder Lidingö

Lidingö torsdag 23 januari 2020 v. 04

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

1793 - ett spännande årtal

fredag 23 februari 2018 15:17

MÖTE MED FÖRFATTAREN. Tidigare i veckan kom författaren Niklas Natt och Dag till Akademibokhandeln i Lidingö centrum för att berätta om sin debutroman "1793" och sitt skrivande.

Boken hyllades som "årets bästa deckare" förra året och har nu sålts i över 10 000 exemplar.

Niklas Natt och Dag berättade om sin bok "1793" i Akademibokhandeln.Niklas Natt och Dag berättade om sin bok "1793" i Akademibokhandeln.

Niklas Natt och Dag flyttade som treåring till Lidingö 1982 och bodde i Brevik, Kottla och Käppala. Gick i Ljungbackens och Bodals skolor och sedan i Gångsätra gymnasium. Där stal han en gång en bok, en antologi om Bellman. Det var inte bara stölden som han kom att minnas utan ännu mer Bellman och tiden runt slutet av 1700-talet. Han läste mycket som ung och bestämde sig tidigt för att bli författare. Han kom över "en meter" memoarer skrivna av Carl Tersmeden (1715-1797) och fann redan då att "folk var som folk är nu, tänker på kärlek, pengar och vad det ska bli av dem".

Mellandagarna 2013 började han skriva på sin roman. Skickade den sedan till tre förlag, fick lektörsutlåtande från ett av förlagen, vilket bara lär inträffa för cirka 5 procent av de inskickade manuskripten. Förlaget Forum tyckte att texten var något att gå vidare med, och den bok som kom ut är den åttonde versionen.

- Många författare ser kanske förlaget som en distributör. Men Forum var försiktiga, såg de svaga sidorna, och uppmanade mig att skriva om. Den som hade tålamodet var redaktören Andreas Lundberg, sa Niklas Natt och Dag.

Och Andreas Lundberg, som också fanns med på plats under kvällen, fyllde i: Vår roll är att förädla texten.

Författaren tillsammans med redaktören Andreas Lundberg från Forum.Författaren tillsammans med redaktören Andreas Lundberg från Forum.

Sedan fick åhörarna en beskrivning av bakgrunden till boken och några antydningar om innehållet. 1792 i mars skedde mordet på Gustav III. Bakgrunden var att kungen år 1788 startade kriget mot Ryssland med förhoppningen om att kunna ta tillbaka förlorade områden. Anfallet riktades mot Sankt Petersburg, efter att ett falskt anfall av ryska kosacker riktats mot svenska befästningar i Nyslott. Kosackerna var svenskar som beordrats bära ryska uniformer. Kriget slutade oavgjort, efter ett stort sjöslag i Finska viken. En del höga svenska officerare gjorde myteri och det så kallade Anjalaförbundet, som var en sammansvärjning mot kungen, bildades. Fred slöts 1790 utan några gränsjusteringar. "Man ska passa sig för adeln" som Niklas Natt och Dag sammanfattande sa.

Vid kungens död var sonen Gustav Adolf för ung för att inträda som regent. Istället inträdde kungens bror Karl men i praktiken var det Gustaf Adolf Reuterholm som styrde de kommande fem åren, en period kallad den "reuterholmska regimen" eller den "reuterholmska diktaturen". Polismästare Liljensparre i Stockholm utredde mordet på Gustav III. Han efterträddes 1793 av polismästare Johan Gustaf Norlin, men han fick sparken av Reuterholm, för han var "en hederlig karl", som författaren sa.

Vad som därefter händer i boken avslöjades inte under kvällen. Men Niklas Natt och Dag diskuterade med Andreas Lundberg om hur man skriver om en tid som ligger så långt tillbaka, så att språket både känns som 1700-tal men ändå som idag. Hur kan man utmana läsaren språkligt?

"1793" börjar nu ges ut i andra länder, men då kan det vara så att årtalet gör att läsarna förknippar det med helt andra händelser, så i några länder vill man ändra titeln. Själv skriver författaren på en ny bok som ska heta - 1794, eller om det blir någon annan titel.

Dela 1793 - ett spännande årtal

Kommentarer

Björn Hjelmstedt 2018-02-23 15:54

Ja det är en fantastik bok! Hade svårt att lägga den ifrån mig
och började direkt längta efter en fortsättning.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google