Väder Lidingö

Lidingö måndag 18 januari 2021 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

Agneta Sjödins långa vandring

torsdag 26 september 2013 00:12

Agneta Sjödin talade engagerat om sin resa till Santiago de Compostela på S:ta Annagården under onsdagskvällen.

Agneta Sjödin talade engagerat om sin resa till Santiago de Compostela på S:ta Annagården under onsdagskvällen.

Lidingö församling är lyckosamma i sitt val av föredragshållare och onsdagskvällens gäst, Agneta Sjödin, lockade nästan 150 personer till S:ta Annagården, som ville lyssna på hennes berättelse om en vandring på pilgrimsleden till Santiago de Compostela i Spanien.

Den välkända TV-programledaren Agneta Sjödin gav först en snabb bakgrund till hur hon hamnade i rampljuset. Född i Hudiksvall för 46 år sedan. Ville bli skådespelare. Hamnade i Göteborg som ljussättare. Testade att bli programvärdinna i ett TV4-program med Adam Alsing. Fick jobbet. Slog igenom i Fångarna på fortet, med Gunde Svan 1994. Har nu arbetat med TV4 i 23 år. Har en dotter, Maja, på 15,5 år.

– Jag har bra självförtroende, men mindre bra självbild. Men jag vill vara en förebild för min dotter, så jag kände att det behövdes något annorlunda än det dagliga arbetet med TV. När jag var programledare i Gladiatorerna gav en av de tävlande mig boken “Perfekt hälsa” av Deepak Chopra. Jag läste boken och kom in i ett annat tänkande. Insåg att jag hade ett eget ansvar. Tog kontakt med författaren.

– När Deepak Chopra frågade mig om jag skulle vilja tillbringa mitt resterande liv med den första person jag möter efter att ha gått ut från rummet svarade jag “nej”. Chopra sa då att “det är ju du”.

– Vi lär aldrig känna oss själva, sa Agneta Sjödin, men vi måste sträva mot det målet. Vår inre styrka måste arbetas upp och vi måste leva mer inifrån och ut.

Hon fick möjlighet att intervjua den brasilianske författaren Paulo Coelho. De kom bra överens och Coelho, som själv gjort pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela, gav henne en övning för att tränga in mer i sig själv: Betrakta alla människor du möter varje dag under sex månader som läromästare. Skriv ner allt på kvällen.

Vid det här laget kände hon att det var dags att börja skriva den bok hon redan börjat formulera i sina tankar. Boken döptes till “Vändpunkter”. Coelho gav henne sedan en annan övning: Gör en vandring till Santiago de Compostela i egen regi.

År 2004 startade hon, efter ordentliga förberedelser, sin resa till Franrike och St Jean Pied de Port. Nu väntade 800 kilometers vandring och naturligtvis våndades hon. Men vandringsvägen var väl markerad, det var trevliga människor som vandrade och som man mötte hela tiden. I snitt vandrade hon 4 mil om dagen. Gick oftast ensam, men på härbärgena utefter vägen fanns många andra vandrare att utbyta tankar med. Hennes packning vägde omkring nio kilo. Det fanns också de som cyklade på vandringsleden, som red eller tog sig fram i rullstol. Hela hnnes vandring tog 19 dagar.

Under vandringen förde hon dagbok, något som varit betydelsefull när hon ett år senare skulle skriva en roman.
– Det var som att göra vandringen en gång till.

Under den ensamma vandringen fick hon kontakt med sig själv på ett sätt hon inte upplevt sedan hon var liten. Hon hittade det som var riktigt viktigt i hennes liv och hon hörde den inre röst som nu vägleder henne.

– Att känna att man älskar sig själv, det är det viktigaste, sa Agneta Sjödin. Man behöver inte säga det högt, men man måste ha det som en målsättning. Det handlar inte om att vara egoistisk utan bara att hitta den känslan.

När hon kom hem efter sin vandring blev hon “totaldeppig” och frågade sig: ska jag bara hålla på med TV hela livet. Hon ville fortsätta att skriva och har nu givit ut sammanlagt sex romaner, alla mer eller mindre inspirerade av hennes vandring till Santiago de Compostela.

Nästa föredrag på S:ta Annagården äger rum den 16 oktober. Då kommer Lars Olson att tala om hjärnans svindlande kapacitet, se länk.

Dela Agneta Sjödins långa vandring

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Visit Lidingö, stor

Annonser från Google