Väder Lidingö

Lidingö lördag 25 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Allt fler e-bokslån på Lidingö

lördag 15 juni 2013 22:19

Även om e-boklånen ökar så lånas de flesta böckerna på biblioteket. Och då vet man inte vad som kan hända bland bokhyllorna... Arkivbild från bibliotekets VIP-kväll i oktober 2012.

Även om e-boklånen ökar så lånas de flesta böckerna på biblioteket. Och då vet man inte vad som kan hända bland bokhyllorna... Arkivbild från bibliotekets VIP-kväll i oktober 2012.

Lidingö stadsbilbliotek lånar ut allt fler e-böcker, alltså böcker som förts över till ett elektroniskt format så man kan läsa texten direkt i t.ex. datorn, mobiltelefonen eller på en särskild läsplatta modell iPad. Jämfört med år 2011 har antalet e-bokslån tredubblats.

I maj 2011 registrerade biblioteket 205 lån, i maj 2013 var motsvarande siffra 658 lån.
– Med e-böckerna når vi exempelvis andra låntagargrupper, som annars inte använder biblioteket i så hög utsträckning, vilket vi tycker är väldigt positivt, säger Petra Olsson, som är ansvarig för bibliotekets programverksamhet, utställningar och marknadsföring. Och det är inte heller så att e-lånen ersätter de vanliga lånen. Förra året registrerade vi totalt omkring 250 000 boklån.

– Socioekonomiska faktorer på Lidingö kan också vara en anledning till att vi ligger i topp i landet för e-boksutlåning. Att vi också marknadsfört e-böckerna med bland annat en e-bokscirkel kan vara ytterligare en anledning till de positiva siffrorna, menar Petra Olsson. Däremot kan vi inte påverka urvalet av e-böcker i dagsläget eftersom vi köper tjänsten av E-lib, som är vår distributör för e-böcker.

Under 2011 lånades totalt 3096 e-böcker ut till låntagare registrerade hos Lidingö stadsbibliotek. 2012 var antalet 7194 och till och med den 5 juni hade 3631 e-böcker laddats ner.

På den här länken kan du läsa om hur det går till att ladda ner böcker från Lidingös bibliotek. Här finns också en lista över mest populära e-böcker och vilka de senaste boknyheterna är. Att låna en e-bok kostar ingenting för låntagaren. Det har riksdagen bestämt.

Dela Allt fler e-bokslån på Lidingö

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google