Väder Lidingö

Lidingö onsdag 28 oktober 2020 v. 44

Senaste kommentaren - Se fler

Jennie Lindahl 9 okt 08:17 om Finns det endast 57 hjärtstartare på Lidingö?

Anita Wall och Sven Wollter medverkar i examensfilm

torsdag 15 mars 2012 10:01

Fr.v. Jessica Svendeborn, Fredrik Holmberg, Filip Stankovic och Felicia Boudrée framför datorn där filmen nu redigeras.

Fr.v. Jessica Svendeborn, Fredrik Holmberg, Filip Stankovic och Felicia Boudrée framför datorn där filmen nu redigeras.

I juni går de första 14 studenterna ut från Stillerska filmgymnasiet, som ligger i Dalénum på Lidingö. Under sista terminen gör alla ett examensprov, i form av en 10 minuters kortfilm. Fyra grupper är nu inne i redigeringsfasen av det material som filmats under februari månad. Lidingösidan tittade in hos gruppen som gör filmen “Samlaren”.

“Samlaren” handlar om mannen som samlar på anslag om försvunna hundar och katter, lappar som sitter uppsatta på träd och anslagstavlor. Speciellt intresserad är han av lappar om hundar där han själv medverkat till att hunden försvunnit. Han är en märklig figur och berättelsen är ordentligt skruvad. Slutet är, naturligtvis, oväntat.

Filmen “Samlaren” bygger på ett manus som gymnasieeleven Felicia Boudrée skrivit. När gruppen skulle hitta skådespelare ringde en av dem, Fredrik Holmberg, upp Sven Wollter och frågade om han ville vara med.

Och efter att ha läst manus träffades han och Felicia på ett café för att prata om rollen. Efter en stund föreslog han att även skådespelerskan Anita Wall borde vara med. Och på den vägen blev det. De två stjärnskådespelarna plus en statist ställde upp, gratis, på ett annorlunda manus. Inom några veckor kommer också skådespelaren Lars Lind till Stillerska för att göra en inläsning av berättartexten, även det gratis. För, hela filmprojektet har en nollbudget.

Allt spelades in under fyra dagar, efter mycket förberedelsearbete. Några februaridagar höll filmteamet till i Humlegården. Sven Wollter smög bakom träd, Anita Wall gick runt med lilla hunden “Tjoffsan” i koppel och de som passerade genom parken och såg vad som hände fick säkert några härliga skratt.

– Filmarbetet gick väldigt bra, säger Felicia Boudrée, som även är filmens regissör. Alla ansträngde sig extra mycket med tanke på vilka vi fått som medverkande.

Nu pågår alltså redigering av ljud och bild och Jessica Svendeborn, som under inspelningen höll i scenografi, masker och kostymer, håller på att synkronisera ljudet. Även fotografen Filip Stankovic och producenten Fredrik Holmberg deltar i arbetet för att få fram en film som de kan tävla med vid olika kommande kortfilmsfestivaler. Gruppen hoppas att kunna premiärvisa filmen den 7 juni och då helst på Lidingö.

Efter tre år är de alltså redo att erbjuda filmvärlden sina tjänster. Men det är många som tänker på samma sak, så när frågan ställs: Vad ska ni göra när skolan är slut, blir svaren:

Felicia: Läsa filmvetenskap i ett år.
Jessica: Bildspråket intresserar mig mer och mer. Det kan bli kurser om animering och filmmanus.
Fredrik: Tja, så bråttom är det inte, men…
Filip: Det gäller att skaffa sig kontakter så jag ska ta mig in i filmbranschen på något sätt.

Examensfilmen kan ge dem en riktig rivstart.

Länkar till de fyra examensfilmernas Facebook-sidor:
Andra sidan
Samlaren
Life
Stuck

Det gäller att både ljus och färg blir perfekt.

Det gäller att både ljus och färg blir perfekt.

Dela Anita Wall och Sven Wollter medverkar i examensfilm

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google