Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 september 2022 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Jako Bakovic 16 aug 16:37 om Lidingöpartiets valsedel klar

Inger Grimlund: Äppelvägen till Grönsta

fredag 14 oktober 2016 16:24

Lidingösidans matkåsör Inger Grimlund löser i denna kärnfulla artikel ett stort problem som många har - välkomstdrinken. När gästerna kommer och hälften kör bil och den andra hälften styr, vad göra? Bjud på något alkoholfritt som du låtit pressa fram på ön är det enkla svaret. Och krydda gärna med Tabasco. Då blir det lite rulle.

Snart blir de must. Foto: Bo Vading, piqs.seSnart blir de must. Foto: Bo Vading, piqs.se

Nu är tiden mogen att plocka ner äpplena från trädens grenar och inte minst, plocka upp de äpplen som mogna fallit ner på gräset. I alltför många år har äpplen ruttnat bort då ingen orkat ta till vara frukten. Den fordrar ju både omsorg och intresse för att komma till sin rätt. Visst kan man mumsa ”ett äpple om dagen” men då blir det oftast ett äpple från Domus och fjärran land. När vi har svenska äpplen inom räckhåll.

Men nu är det slut på slöseriet. Plocka upp äpplena, lägg dem i några papperskassar, minst 50 kg ska det vara för att Lidingö Musteri ska kunna fixa en omgång äpplen till 25 liter must. Visst är det fantastiskt! På en halvtimme har du fem bag-in-box förpackningar att stolt packa in i bilens baklucka.

”Kom till oss med dina äpplen och åk hem med egen härlig äppelmust” kan man läsa på den röda ladan som välkomnar oss vid Grönsta Prästgård på Norra Lidingö. Färden dit ut är en naturupplevelse med lantlig idyll på båda sidor om vägen och väl framme vid Grönsta är parkeringen välfylld med bilar som transporterat äpplen till musteriet.

Man släpar och drar kärror, fyllda med äpplen. Sorterna varierar, och med det färgerna från gult till rött. Är äpplena mogna har de mörka kärnor inuti och mogna bör det vara för att musten ska bli just så aromatisk som man drömmer om.

Med det har du också välkomstdrinken klar inför höstens kalas och julens glada dagar. Glöm Systembolaget! Tag fram din goda must och blanda drinken Äppelmix ”till angenäm styrka och smak”.

ÄPPELMIX:
Blanda lika delar äppelmust och Grape Tonic. Lägg till en isbit och tillsätt ett par droppar Tabasco - det är allt som behövs för en uppiggande drink, god alla tider på dygnet!

Text: Inger Grimlund

Dela Inger Grimlund: Äppelvägen till Grönsta

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google