Väder Lidingö

Lidingö lördag 25 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Äpple hit och dit

söndag 16 november 2014 10:16

Inger Grimlund som bland mycket annat skriver om mat på Lidingösidan kommer här med två lite annorlunda sätt att ta vara på äpplen - både som ingrediens i soppa och som skål att äta i.

Visserligen är äppelsäsongen nära nog slut – men ändå. Visst finns det lite äpplen kvar på gräsmattan om man tittar noga, men också i butiken där prunkar vackra äpplen från när och fjärran.

Nu är det så att jag varit i Österlen och fått uppleva Kiviks mångfald av äppelsorter, druckit underbar äppeljuice och lärt mig förstå hur olika smaker ett äpple kan ha.

Här i huset bor, förutom undertecknad Inger, en ung man vid namn Daniel, han kommer från Polen och arbetar som byggare i min svärsons firma.

Vi har skilda vanor och med åren har vi lärt oss att inte krocka, varken i badrum eller vid köksspisen. Söndagen är dock ett litet undantag – då pratar vi gärna mat och ur Daniels gryta stiger dofter av polsk soppa. Det är nämligen tradition att man äter en soppa just på söndagen, för det är dagen man inte arbetar och alltså inte behöver så mycket mat.

Foto: Inger GrimlundFoto: Inger Grimlund

Vi följer varandras förehavanden lite på avstånd, men ibland måste vi närma oss grytorna för att kika under locket – vad är det som händer där?

Just så var det i söndags. Och jag fick smaka en vackert röd soppa, såg ut som rött vin i sina bästa dagar men inte – det var färg från rödbetor. Alltså en rödbetssoppa, klar och väldoftande – jag var tvungen att fråga hur den tillreddes, den hade alltså stått på induktionsplattan i minst två timmar… Så fick jag mig en lektion i soppteknik.

Först tvättar man rödbetorna (1 medelstor per person) Sen låter man rödbetorna koka tio minuter. Slå av vattnet och skala rödbetorna.
Lägg tillbaka rödbetorna i kastrullen och häll över en buljong av kyckling eller grönsaker (buljongtärning om man inget annat har).
Krydda med 4 hela kryddpepparkorn, 3 vitpepparkorn, 2 svartpepparkorn, 2 hela kryddnejlikor, 3 lagerblad och en kvist rosmarin.
Låt rödbetorna sakta koka minst två timmar under lock. Smaka av den klara röda soppan med lite salt.

Nu är det dags för äppelsyran. Det är här Daniels matminne väcks till liv med full kraft:
- När farmor skulle välja äpple gick vi ut i trädgården. Jag plockade från en gren ett stort fint äpple – men NEJ. INTE DET! Farmor pekade på marken där fallfrukten låg. Jag tog upp ett stort fint äpple utan skavanker men NEJ, INTE DET! Det perfekta äpplet till soppan hittade jag till slut. Det var lätt övermoget, med smak av jord och sol.

Jag tycker historien är som en saga.

Så fick äpplet koka tillsammans med de goda rödbetorna. Skulle ni till äventyrs inte hitta det perfekta äpplet så går det att smaksätta med några droppar ättika. Men var försiktig. Smaka, smaka, smaka hela tiden. Tag upp äpplet med en hålslev efter 15 minuter och låt soppan fortsätta att sjuda. Det gör sitt till att smaken blir underbar och färgen rödare än rött. Ett pocherat ägg hörde till soppan vid serveringen.

Katarina Palmstierna och ”Äpplen à  la Småkockarna”. Foto: Inger GrimlundKatarina Palmstierna och ”Äpplen à la Småkockarna”. Foto: Inger Grimlund

ROLIGARE VARDAG
Ofta bromsar vanor och traditioner nytänkandet när det gäller mat. På matlagningskursen RoligareVardag är tankarna friare och inte bundna av gamla regelverk.

Sist vi sågs i köket stod äpplen på receptsidan. ”Äpplen à la Småkockarna”. För att visa min talang med potatisskalaren erbjöd jag mig att skala äpplena.

- NEJ, de ska inte skalas! Bara dela dem.
- Men i hur många bitar, här har jag en äppelklyvare till hjälp.
- NEJ, de ska bara delas tvärs av så man får två halvor.

Konstigt, hur skulle det här bli?

Det blev förtjusande bra. När äppelhalvorna gräddats färdiga i ugnen 180° ca 30 minuter var det perfekta att äta med sked, skalet fungerade som en skål. Där kärnhuset tidigare tog plats, var nu istället en härlig fyllning av hackade sötmandlar insvepta i muskovadsocker och gott smör.

Ja, man lär så länge man lever. Och visst är det härligt med ett äpple om dagen – både i soppa och på desserttallriken, kanske också med lite grädde på moset.


Text: Inger Grimlund

Dela Äpple hit och dit

Kommentarer

Siv Bergius 2014-11-17 17:57

Tack Inger och Katarina, detta tar jag till mig! Det låter jättegott. Jag var tvungen att googla på muskovadsocker och vet nu vad det är. Undrar om det finns i min närbutik?

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google