Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Årets bok om Lidingö

torsdag 4 oktober 2012 20:00

De fem författarna till boken "Sevärda hus på Lidingö", fr.v. Margareta Borgelin, Marianne Råberg, Björn Schumacher, Björn Holmer och Louise Schlyter.

De fem författarna till boken "Sevärda hus på Lidingö", fr.v. Margareta Borgelin, Marianne Råberg, Björn Schumacher, Björn Holmer och Louise Schlyter.

Åtskilliga hus som finns på Lidingö har ritats av namnkunniga arkitekter och just de husen är oftast beskrivna i böcker som handlar om Lidingös bebyggelse. Men det finns fler hus på ön som är både vackra och sevärda, hus som kan vara intressanta att veta mer om.

Därför har Lidingös mycket aktiva hembygdsförening nu givit ut BOKEN som alla bebyggelseintresserade längtat efter. “Sevärda hus på Lidingö” heter den och här finns 250 byggnader fotograferade och beskrivna. Boken kommer att bli en perfekt följeslagare för dem som vill vandra runt bland Lidingös hus. Och, den blir säkert också årets julklapp till alla som bor på ön.

Fem personer har arbetat hårt med denna guide under cirka två år. Projektledaren Björn Schumacher har tillsammans med Margareta Borgelin, Björn Holmer (som tagit alla bilderna), Marianne Råberg och Louise Schlyter ställt samman mängder med intressanta uppgifter. Sedan har allt fått en praktisk förpackning som lätt kan bäras i en normalstor ficka.

Boken inleds med en översiktlig beskrivning av Lidingös bebyggelsehistoria, från släkten Banérs försäljning av Lidingö till förmögna stockholmare 1774, till dagens Centrum/Torsviksplaner. Därefter presenteras de sevärda husen, stadsdel för stadsdel. Varje kapitel har en kort inledning om området innan husen beskrivs, tillsammans med färgbilder. Allt avslutas med en arkitektförteckning, ett aderss- och byggnadsregister och en litteraturförteckning. Vad mer kan man önska?

Priset är 250 kronor för den som inte är medlem i Lidingö Hembygdsförening. Boken finns att köpa på Lidingö museum. Den säljs även på LidingöMässan den 13-14 oktober, på Hembygdsföreningens höstmarknad den 21 oktober och på Julmarknaden i Centrum den 8 december.

Så här ser den ut.

Så här ser den ut.

Dela Årets bok om Lidingö

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google