torsdag 30 november 2017 00:01
KLAS ÖSTERGREN. Onsdagskvällens författarträff i Akademibokhandeln i Lidingö centrum med Klas Östergren blev ett sympatiskt möte med en avspänd författare. Ett femtiotal åhörare fick höra Östergren berätta om själva ramen kring hans senaste bok "I en skog av sumak". Sittande på en rätt svajig stol, dock inte lika svajig som den stol han sitter på i Akademien ("men den stolen ska vi inte fördjupa oss i") blev det ett intressant samtal mellan honom och Pontus Kipowski från förlaget Natur & Kultur om hur en bok blir till, om varför omslaget på boken ser ut som det gör, om varför det finns färre bra läsare än bra författare och om själva boken.
Klas Östergren ville skriva en bok om grönska och naturen och på landet har han i sin trädgård sumakträd där ljuset silas genom grenarna vilket skapar en speciell stämning. Håller man inte efter träden blir det snart en skog. I bakhuvudet kom han ihåg en svit obehagliga bilder målade av konstnären Gerhard Nordström, "Sommaren 1970", och som visades på Galleri Doktor Glas 1972. De anknöt till Vietnamkriget och en av de gröna bilderna är nu bokens omslag.
"Du är mer fokuserad i din senaste bok än tidigare, både vad gäller stilen och enkelheten", sa Pontus Kipowski. Och Östergren höll med. Ibland kan man som författare blir rätt yvig ock kräva en del av sina läsare, "men om läsaren är utvilad kan även en halvbra bok bli ett mästerverk". I en roman kan författaren lätt lägga in några av de hugskott han får, men denna gång hade Östergren bestämt sig för att hålla sig till ämnet, utan utvidgningar. Därför är boken rak och enkel.
Den handlar om Kenneth Jansson, uppväxt under "dunkla förhållanden", kanske på Lilla Essingen (där Östergren själv växte upp), son till en ändringssömmerska. Grannfamiljens son far illa, det är bråkigt i skolan men så en dag kommer en ny elev, som avviker från det bråkiga mönstret. Han får alla att plötsligt höja sig själva, börja klä sig på ett vårdat sätt. Den nye eleven bor i Ängby (eller i alla fall åt det hållet), i ett stort hus och tillsammans med hans syster är Kenneth Jansson med på fester i en skog av sumakträd. Amerikanska desertörer från Vietnamkriget kommer till festerna och "sedan händer det grejer", sa Östergren.
Boken handlar mer om en tid i livet, mellan barn och vuxenhet, snarare än om personerna. Den är ett försök att omfatta de många gånger otydliga situationer som unga hamnar i, de tvära kast som bara infinner sig. För som äldre "blir det ofta som man tänkt sig. De stora kasten saknas, tyvärr".
Klas Östergren har också skrivit noveller och förlaget har samlat de flesta i en tjock volym. Samlingen pryds av ett porträtt av författaren, målat av konstnären Stig Claesson, Slas (1928-2008) vid en fyra minuter lång sittning, målande (!) beskrivet av Östergren till åhörarnas förtjusning.
Och så tog en timmes upplyftande samtal i vintermörkret slut i sumakträdets skugga.
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google