Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Baka bröd är livet

tisdag 18 augusti 2015 11:10

Inger Grimlund, Lidingösidans matkrönikör, skriver här om ett av livets glädjeämnen - att baka bröd. Och att bröd är livet kunde hon, och alla andra, uppleva på Liljevalchs i Stockholm där en utställning av Herta Hillfon (1921-2013) avslutades i söndags.

Bröd, av Herta Hillfon. Foto: Inger GrimlundBröd, av Herta Hillfon. Foto: Inger Grimlund

Att baka bröd hör till livets glädjeämnen. Jag har trevliga minnen från våra härliga kock-kollon där ungarna ficksätta händerna i en mjuk, varm bröddeg för att sedan kunna bjuda sina kamrater på ett egenhändigt bakat bröd.
Vilken lycka, vilken stolthet!

Det var då det – i dag skulle jag så gärna vilja uppleva den lyckan igen, men med en krycka i ena handen stapplar jag mig genom mitt lilla kök och är glad om jag lyckas få till en hyfsad pannkakssmet. Var är mjölet, äggen och mjölken? Jag parkerar mina kryckor lite här och där under färdens gång, letar rätt på en gnutta salt och lite socker en hylla upp över spisen. Och så ska det vara smör att steka i, pannkakslagg och stekspade. Det tar tid att få till det, jag lovar.

Därför blev jag högst förvånad och häpen över svaret jag fick av min vän Silva häromdagen. Som vanligt frågar man ju sina väninnor: ”Hur mår du? Vad gör du?” Och Sylva, vet ni vad jag fick till svar?
”Jag bakar bröd!”
Jag trodde knappt mina öron – Sylva bakar bröd. Skojade hon med mig, eller….
Kunde det vara sant!

Ni undrar kanske varför jag blev så paff? Jo, det är så att bara för ett år sedan var Sylva på kanten till dödsriket. Hennes syn var nära nog obefintlig, kroppen helt förstörd av värk och morfin, hon försvann på något sätt ur vår värld.
Och i dag bakar Sylva bröd!
Ett underverk, varken mer eller mindre och allt tack vare den hejarklack hon hade vid sin sida.
Heja Sylva! Heja, heja!
Det är såna exempel man måste ha, för att tro på ett liv utan kryckor. Visserligen går Sylva med rollator men ändå – hon bakar bröd!

Sylva Levin med brödet. Foto: Inger GrimlundSylva Levin med brödet. Foto: Inger Grimlund

Nu är det Sylva som muntrar upp mig. Hennes intressen har i alla tider varit konst och kultur av olika slag. Tavlorna på väggarna i hennes lägenhet vittnar om en bred vänkrets av glada målare och konstnärer och den här dagen har vi bestämt att ta färdtjänsten ut till Liljevalchs Konsthall. Det var länge sedan jag varit där så det lät lockande – men skulle jag orka med mina kryckor? Det var frågan. För Sylva var det inga problem, klart det fixar sig. Det finns alltid hjälp att få om man så skulle behöva.

Ingers väninna Sylva bland Herta Hillfons verk. Foto: Inger GrimlundIngers väninna Sylva bland Herta Hillfons verk. Foto: Inger Grimlund

Och visst behöver man. Trappor, trappor och åter trappor. Och en trasig hiss. Det var början. Men sedan rullade det på, i alla fall för Sylva, medan jag stapplade fram i sal efter sal och sökte bänkar att vila på. Men vad gjorde det? Inte ett dugg för Hertha Hillfons magiska miljö tog tag i fantasin och vi var nästan där – i trädgården på Mälarhöjden.

Nu kunde Sylva också berätta, att hon suttit modell för Hertha, att hon traskat runt i ateljén på Sexstyversgränd bland Herthas konstverk i olika skeden.

“Liv och arbete flätades samman för Hertha Hillfon”, står det i det informationsblad jag får i min hand. ”Avgörande var att aldrig släppa kontakten med hemkänslan och vardagslivet med leran, brödet och familjen”.

I en av utställningshallarna har man samlat brödbaket, degen som blev till konst i Herthas händer. Lika stolta som mina kock-kolloungar var, kunde Hertha bjuda på ”vårt dagliga bröd” först “på riktigt”. Sedan bakat i lera.

Text: Inger Grimlund

Dela Baka bröd är livet

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google