Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 januari 2022 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

"Bäst-före-datum"

söndag 6 juli 2014 15:39

Inger Grimlund: Jag har två döttrar som stöttar - Annica och Lena, till höger. Själv bär jag familjetröjan med vapen på. Kniv och brynje - vi vässar för framtiden! Foto: Privat

Inger Grimlund: Jag har två döttrar som stöttar - Annica och Lena, till höger. Själv bär jag familjetröjan med vapen på. Kniv och brynje - vi vässar för framtiden! Foto: Privat

Mitt i sommarvärmen har Inger Grimlund, Lidingösidans matkåsör, drabbats av “snuva, feber hosta”. Och plötsligt frågar hon sig: Håller mitt ”bäst-före-datum” på att gå ut?

Är det verkligen jag som sitter här på bänken?

Jag känner inte igen mig själv – snuvig, lätt febrig och totalt utan initiativkraft. Solen lyser, det är varmt under markisen och jag känner hur det hettar till i bröstet, eller är det hjärtat som sänder ut småsignaler med smärta till sin bärare.

Det är tomt på gården, längtar efter ungarnas glada tjut när de märker att de kan cykla ”kan själv” och med det kan föräldrarna släppa taget om staven som varit hjälpmedlet att stötta ekipaget. Men nu är ungarna borta på ”semester” med cykel och allt som hör pappaledigheten till.

Som fritidssysselsättning vattnar vi äldre blommor, det vet alla. Kanske vi också får en pratstund med en och annan pelargon som visar sig vara mer sällskaplig än andra. Till min glädje har jag fått förfrågan om att hålla livet på ett fikonträd hos mina närmaste granar tvärs över farstun. Det ska bli mig ett nöje, hoppas jag. Men man vet aldrig vad som kan hända, ”fick du fikon Sakaryas?” Vad betyder det ordspråket egentligen?…

Jag var nyligen kattvakt till Muskot, när min dotter med familj var i Grekland. Allt gick bra, jag hade tur!

För bara ett par dagar efter det att familjen kommit hem blev katten svårt sargad i ett slagsmål med grannens nya hankatt. Nu går Muskot omkring med en skyddande skärm runt halsen och ser inte glad ut. Det var på vippen att han strykt med, tio år som han är och kanske inte så snabb i utfallet som på yngre dagar.

Visserligen har jag ingen skärm runt halsen men jag känner mig handlingsförlamad och trött. Så trist, den vackraste dagen på länge då man skulle dricka kaffe med ett gäng vänner på terrassen och diskutera Almedalen eller fotbolls-VM. Jag måste ändå fråga mig om jag skulle orka vara trevlig, värd besök av glada vänner, barnbarn eller andra världsmedborgare.

Snuva, feber, hosta – jag kryper tidigt till sängs med förhoppning om en god sömn. Och faktiskt, jag sov riktigt gott under mitt virkade filt och med telefonen i bekvämt avstånd ”Om det skulle bli värre”.

En ny dag. Te med honung, mediciner ”två för smärta, två för hjärta och en för hälsan”. Just då ringer det äntligen i min fasta telefon (jag har kvar den fasta förbindelsen även om det kostar lite mer). Det är min dotter Lena.
– Mamma, varför ringer du inte? Vet du inte vilken dag det är i dag?

Jag tar snabbt fram DN och ser, det är den 6:e. Lenas födelsedag!
Hur kunde jag glömma den?
– Förlåt lilla Lena. Ja, jag kommer gärna på kaffe, på terrassen klockan två.

Det är svårt det där med siffror för mig. Håller mitt ”bäst-före-datum” på att gå ut? Är jag förbrukad? Färdig att kastas i sopen? Jag ska fråga Lena om den saken…

Text: Inger Grimlund

Dela "Bäst-före-datum"

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google