Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Bästa bulle vinner

lördag 8 september 2018 00:01

Att ha rent mjöl i påsen behövs när man ska baka en bulle. Och när Lidingös politiker ett par dagar före valet ska baka är det bäst att välja det renaste och mest välmalda mjölet, för lidingöborna vill inte ha några underligheter. Så i Inger Grimlunds bagarstuga har de fått möjlighet att välja både rätt form och rätt innehåll. Och doften av nybakat bröd sprider sig över hela ön på söndag.

Nu närmar sig avgörandet – vi röstar på söndag – om vi inte gjort det tidigare i veckan. Och det har jag inte, då man ju vill att alla partierna ska haft tid att verkligen kliva fram och berätta för oss vad de vill göra med vårt land för framtiden. Nu har jag lyssnat på debatter, läst ledare (inte alla förstås) kollat ansiktsuttrycken på de medverkande för att se om någon har glimten i ögat eller så.

Faktum är att estraden har varit full av hätska blickar och "talaimun-personer" som gärna kastar skit på varandra. Inte så trevligt precis, tabbar och misstag som gjordes för tio år sedan tas upp och synas in i minsta detalj och dagens språkrör får stå till svars.

Jag tänker med glädje på Almedalen som den var då – alltså för tio år sedan. Jag var där med min dotter Annica, då ivrig sosse som ville att jag skulle ge min borglighet på båten och istället stå i ledet med Göran Persson som härförare. Det var härligt spännande att kunna sitta på första bänk vid estraden och vara delaktig i debatten. Visst, man kunde räcka upp handen och ställa frågor!

Lisbet Palme i Almedalen, med rosor som inspirerat socialdemokraterna till sitt partiemblem. Foto: Inger GrimlundLisbet Palme i Almedalen, med rosor som inspirerat socialdemokraterna till sitt partiemblem. Foto: Inger Grimlund

Eftersom praktiskt hantverk är något som jag tycker är viktigt hade jag och vår förening ”Låt Måltiden Blomma” en idé för Almedalsveckan. Varje partiledare skulle komponera ett eget bröd som förmedlade partiets karaktär. Mitt i det gröna skulle man bygga upp en liten bagarstuga där idéerna skulle förverkligas. Och testas av publiken – naturligtvis.

Jag tänker mig att den idén skulle ha kunnat bli verklighet, här på Lidingö. Vilken attraktion, kanske mitt i Centrum med närhet till butikernas utbud av spännande ingredienser.

Alla partier har sin form på bullarna. Det gäller att välja den vackraste.Alla partier har sin form på bullarna. Det gäller att välja den vackraste. Den kände bagaren Johan Sörberg kavlar ut degen. Bilden har ingen anknytning till texten utan visar enbart hur platt allt kan bli med en riktig politisk kavel.Den kände bagaren Johan Sörberg kavlar ut degen. Bilden har ingen anknytning till texten utan visar enbart hur platt allt kan bli med en riktig politisk kavel. Här gäller det att välja rätt bullrecept, annars smakar det inte gott. Foto: Inger GrimlundHär gäller det att välja rätt bullrecept, annars smakar det inte gott. Foto: Inger Grimlund

Hur tror du en Moderat bulle ser ut? Kanske har Daniel Källenfors ett bra recept i bakfickan från fornstora dagar.

Centerns bröd innehåller säkert mycket grönt och gott medan Lidingöpartiet satsar på småskalighet med små, goda bröd att ta med sig på färden över Lidingöbron, man vet ju aldrig om det blir stopp på banan. Bäst att ha med något extra.

Kära Annica – hur ser sossarnas bröd ut – ett bröd för alla! Kanske med röda, nyttiga kärnor i degen. Men jag hoppas det inte är en ”surdeg” som Daniel Larson fått på bakbordet?

Miljöpartiet tar vara på naturens tillgång med vilda örter och smak från nässlor, äpple och tallbarr – kanske Sofia Hellström är bra på god smak?

Kristdemokraterna med Carl-Johan Schiller vid bakbordet hoppas på fler krogar och goda livet. Ja, vi möttes en gång på Hustegaholm där det var kaffe och gott medan luften fylldes med ljuv musik. Carl-Johans brödbak blir säkert både mustigt och kyrkvänligt.

Så Vänsterpartiet – V-formade gifflar kanske med ett riktigt överraskande innehåll som får munnen att gapa av förundran. Vad har de hittat receptet?

Liberalernas Amelie Tarschys Ingre bakar en liberal bulle, som bakas någonstans i mitten av ugnen för bullen vill själv bestämma hur den ska se ut.

Iréne Borgenvik – Sverigedemokraterna har inte så lätt att knåda surdegen – den blir lätt kladdig men innehåller lockande smaker som ska ge ”en stor, stark” känsla till den som mumsar i sig bullen.

Så in i ugnen med alla bröden – ugnsvärmen är viktig likaså den mänskliga värmen som omger oss alla på Lidingö. Ett gott råd – sätt en deg och känn hur härligt den är att knåda och sedan forma till vad man vill! Just så, kära politiker. Men kom ihåg – lagom temperatur i ugnen. Det är viktigt.

Text: Inger Grimlund

Dela Bästa bulle vinner

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google