Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 september 2022 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Jako Bakovic 16 aug 16:37 om Lidingöpartiets valsedel klar

Bästa dryckesbloggen kommer från Lidingö

tisdag 15 november 2016 13:36

"TOKIG I MADEIRA". I helgen avslutades Sthlm Food and Wine i Älvsjö, mässan som tidigare gått under namnet Mitt kök. Vid evenemanget delades Nordens äldsta bloggpris ut, Matbloggspriset, som delas in i sex kategorier. Priset som "Sveriges bästa dryckesblogg" gick till lidingöbon Niklas Jörgensen som sedan drygt åtta år driver sidan "Mad about Madeira".

Niklas Jörgensen. Foto: Livets GodaNiklas Jörgensen. Foto: Livets Goda

För första gången beslutade juryn att inte bara hemsidor skrivna på svenska fick delta, något som passade Niklas blogg, som är författad på engelska.

Ur juryns motivering lyder: ”I år premierar vi en dryckesblogg som under lång tid riktat fokus mot en mindre ö långt ute i Atlanten och dess viner. Bloggen skrivs helt på engelska och är idag en av de mest kända svenska dryckesbloggarna på den internationella arenan. Vår bloggare har blivit en sann ambassadör för ön ifråga och vinerna därifrån".

- Jag insåg ganska tidigt att mitt ämne var för smalt för att nå en större publik och därför valde jag en global läsarkrets istället, berättar Niklas Niklas Jörgensen, som ursprungligen kommer från Skåne men som nu bott på Lidingö i drygt 12 år.

- Idag har sidan besökare från mer än 30 länder på månadsbasis och är i grunden den enda som avhandlar enkom Madeiravinet, berättar han.

- Naturligtvis är det en riktigt stor ära att detta uppmärksammats även på hemmaplan och att "Mad about Madeira" fått ett inhemskt erkännande i och med Matbloggspriset. Jag åker årligen till ön, en till två gånger, besöker producenterna och spanar in det senaste. Det kan låta märkligt att en så pass liten ö, blott dryga 700 kvadratkilometer, kan ha så mycket nyheter att presentera, men faktum är att Madeiravinet är på väg tillbaka och på den internationella scenen är det återigen mycket populärt. I Japan har man upptäckt de torrare vinernas fördelar till sushi, i USA återuppväcker man historiens vingslag då Madeira har en speciell plats i landet, och runtom i Europa har nischvinet upplevt något av en renässans. Jag är stolt över att få förmedla min passion till en hel värld och dessutom nu bli uppmärksammad i och med priset, berättar Niklas.

Niklas Jörgensen är en av vintidsskriften Livets Godas skribenter sedan ett par år tillbaka. Förutom detta är han även verksam i internetbranschen där han arbetar för toppdomänen .eu. Hans egen nyfikenhet på just Madeira startade för drygt 20 år sedan, efter att fått prova några äldre exemplar.

- Åldern fascinerade, att man kunde dricka ett vin som var 50 år gammalt, och som dessutom var fantastiskt vitalt. Sedan dess har jag upptäckt att även Madeira med 200 år på nacken är ett minne för livet och det är väl få viner i världen, om ens något, som kan mäta sig med det från Atlantön när det kommer till hållbarhet, fortsätter Niklas.

- Lagringsdugligheten är ett resultat av flera faktorer; att vinet utsätts för sina egentligen värsta fiender under lång tid, luft, men också värme. Lägg därtill sötma, uppspritning och hög syra och du har attribut för ett långt liv.

Niklas Jörgensen var nyligen på Madeira för att bli invald i Confraria do Vinho da Madeira, en orden som verkar för Madeiravinets främjande och som sedan starten för drygt 30 år sedan endast valt in drygt 200 medlemmar världen över. Han är den första från Sverige som bjudits in och ceremonin skedde i Funchal i början av november.

Vill du komma i kontakt med Niklas, besök madaboutmadeira.org – han bistår gärna med tips och råd för dig som vill besöka ön.

Länk Matbloggspriset.

Dela Bästa dryckesbloggen kommer från Lidingö

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google