Väder Lidingö

Lidingö lördag 18 september 2021 v. 37

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Bergsätra – en del av ön

måndag 25 november 2013 12:00

Bergsätra fyller 100 år. Du som har minnen från området, ta kontakt med Inger Grimlund. Det blir utställning på Lidingö museum i april nästa år.
Genom valvet på bilden har man (från motsatt håll) en hänförande utsikt över Värtan och de många färjorna som trafikerar Östersjön.

Bergsätra fyller 100 år. Du som har minnen från området, ta kontakt med Inger Grimlund. Det blir utställning på Lidingö museum i april nästa år. Genom valvet på bilden har man (från motsatt håll) en hänförande utsikt över Värtan och de många färjorna som trafikerar Östersjön.

Och nu, kära vänner, fyller Bergsätra 100 år, skriver Lidingösidans kåsör Inger Grimlund. Det ska vi fira! Vi går tillbaka i tiden men vi tar också trapporna upp till berget där en del historia finns att hämta den dag som i dag är.

Skulle det vara så lyckligt att Du, just Du som läser det här bor eller har bott här i Bergsätra och har minnen att berätta för oss alla, ja, då skulle vi bli så glada. E-postadresser hittar du längst ned.

Var går gränsen? Vilken del av Lidingö är egentligen Bergsätra? Ja, den frågan ställde jag till miljö- och stadsbyggnadskontoret i Stadshuset som lovade återkomma i ärendet. Under tiden tog jag mig en promenad från Gavelvägen till Bergsätravägen, Mittvägen, Granitvägen och Sveavägen …

Jag borde ju alltså veta var gränserna går mot Skärsätra och Högsätra och Gångsätra. Jag vill nu göra mitt bästa för att ta reda på sanningen.

Jag börjar med ett läsa den lilla spännande boken Vi som byggde AGA: ”Bergsätra byggdes 1914 på initiativ av uppfinnare Gustaf Dalén.” Ja, så långt är historien välkänd, men sedan…

Varför byggde man arbetarbostäder högt uppe på berget? Själva arbetsplatsen låg ju nere vid Värtan. Att ta sig upp och ner från berget kanske gav människorna motion och extra kondition. Vem vet? Författarna Helene Broms och Nina Enström, har samlat fakta från den svunna tiden. I dag finns alltså ytterligare intresse för just Bergsätra, livet på bergkanten där en härlig blandning människor från olika länder levde och verkade – och där jag bor i dag. Visst är det fantastiskt!

Dåtid och nutid möts. Helene Broms och arkitekt Per Stensmo är ledarna i teamet ”Bergsätra 100 år” som ska berika Lidingö Museum med en informativ och rolig utställning i april. Jag fick en vänlig förfrågan om jag ville medverka med intervjuer och annat som skulle passa in i sammanhanget. Och visst ville jag det!

Själv är jag uppvuxen i Skärsätra, och hade nästan aldrig satt min tonårsfot i Bergsätra, utom när biografen Röda Ugglan gav någon bra film. Jag minns särskilt ”Dimmornas Bro” med Vivien Leigh och Robert Taylor från 1940. Då var jag tio år och fick förmodligen smita in med hjälp av min bror Jeje. I dag är biografen borta och istället har Galleri Sjöhästen slagit sig ner i lokalen, som från begynnelsen 1919 var tänkt som en samlingssal för de boende i området.

Framför mig har jag en situationsplan över Bergsätra och AGA från 1986. Jag blir ändå inte klok på var gränsen går. Här gäller det att forska vidare.

Det är en härlig höstdag, jag tar min kamera i handen och ger mig ut på promenad för att dokumentera Bergsätra av i dag. Kanske dyker gränsdragningen då upp på ett naturligt sätt.

Det är alltid frestande att fota valvet i Långa Längan på Mittvägen. Jag rundar hörnet och drar mig mot Granitvägen och Bergsätravägen, sen stupar vägen ner mot Gångsätra och Willy:s. Här låg tidigare en vacker herrgård, ägd av familjen Fjaestad om jag inte minns fel. Min mamma växte upp med Bibbi Fjaestad som var konstnär och målade av mamma Tyra i pastell. Den tavlan är mig kär.

En hemlighetsfull trappa leder så uppför branten och genom snåren upp mot Bergsätra. Medan jag står där och funderar ser jag en man ta sig genom urskogen. Han går framåtböjd med en tung ryggsäck på ryggen och väcker mitt intresse. Jag frågar: Får jag ta en bild av dig?

Nej, det fick jag inte, jag avråddes dessutom fotografera den hemlighetsfulla trappan.
– Våga inte publicera den här vägen med trappan!

Mannen ger mig en bitsk blick och försvinner in i porten. (Vilket portnummer behåller jag för mig själv.) Visst är det spännande med såna här möten. Man vill veta mer!

Så därför, kära lidingöbor, har ni minnen, fakta, bilder eller annat intressant material från Bergsätra – hör av er till oss – Inger Grimlund och Per Stensmo.

Text: Inger Grimlund

"Våga inte publicera en bild på denna trappa" sade den bistre herrn till Inger Grimlund, som tog bilden.

"Våga inte publicera en bild på denna trappa" sade den bistre herrn till Inger Grimlund, som tog bilden.

Här på Gavelvägen låg biografen Röda Ugglan. Nu finns Galleri Sjöhästen i lokalen.

Här på Gavelvägen låg biografen Röda Ugglan. Nu finns Galleri Sjöhästen i lokalen.

Dela Bergsätra – en del av ön

Kommentarer

Evy dahlqvist 2018-03-25 18:13

Ja där har man bott. Pappa jobbade på AGA, mamma städade på AGA. Senare blev det en butik. Lägenheterna har ändrat på sig ser jag. Vi badade varje fredag i källarn. Det var tider det.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google