Väder Lidingö

Lidingö tisdag 9 augusti 2022 v. 32

Senaste kommentaren - Se fler

Gustaf Fredriksson 2 jul 22:37 om Debatt: Öppenhet gör Sverige attraktivt

Bergsätra jubilerar och jublar

lördag 15 mars 2014 17:04

Gamla längan Bergsätra fyller 100 år och smälter väl in i den moderna bebyggelsen.

Gamla längan Bergsätra fyller 100 år och smälter väl in i den moderna bebyggelsen.

Inger Grimlund, Lidingösidans matkrönikör, skriver denna gång om de boende på “bergsmassivet” ovanför AGA-området, för i år fyller Bergsätra 100 år.

Per Stensmo var den som tillsammans med Helene Broms kom på idén att ordna en utställning om Bergsätra. Varför, jo kan ni tänka, Bergsätra fyller 100 år!

Det är lite lustigt det där med Bergsätra. Många Lidingöbor vet var Skärsätra ligger, och Gångsätra, men Bergsätra? Då ska ni veta att Gustaf Dalén var vidsynt och blickade upp mot berget, ovanför AGA-fabriken som han byggde till allas förvåning. På Lidingö! Nu är det så att uppfinnare är just uppfinnare, de ser möjligheter där andra inte ser någonting alls.

Alltså tittade Gustaf upp mot himmelen och berget, såg den sköna naturen och utsikten ut mot Värtan och inte minst AGA-fabrikens skorstenar och pampiga tegelfasader. Där på berget skulle hans arbetare kunna bo i frid och fröjd, nära arbetsplatsen AGA men ändå i full frihet. Så byggdes bostadslängan ”Bergsätra”, arkitekten Erik Hahr lyssnade på Gustaf Daléns goda råd och 1914 stod ”Gamla längan” färdig för inflyttning.

Det blev tätt mellan lägenheterna, ett rum och kök till var och en av arbetarfamiljerna skulle räcka och lyxen var då el och WC, senare gjorde också AGA-spisen sitt intåg i ”Gamla Längan” men då gick hyran upp.

Ju mer vi är tillsammans – just så. Bergsätra blev ett samhälle i samhället, här kunde man handla mjölk och specerier, här fanns det lekskola i Gula Gaveln som gav namn åt Gavelvägen, bibliotek och till och med biograf. Frälsningsarmén bidrog med musikaliska möten och byggde röda trähus till äldre ”soldater”. AGA:s tjänstemän erbjöds att hyra pampiga hus längs Bergsätravägen. Alla hjälpte alla, hemmafruarna var en stor tillgång för nöjeslivet med kafferaster och barnkalas.

Nu kan man fråga sig – hur är det i dag med samvaron och glädjen över att bo i ett samhälle som fyller 100 år?

Jo. vi lever på berget, visst gör vi det. ”Viss sjöutsikt” finns från flera bostäder och JM har byggt och byggt – modernt och dyrt. Numera kan ”Gamla Längan” ståta med både trerummare och fyrarummare – det enda man saknar är balkonger. De skulle förstöra Längans ursprungliga arkitektur, anser de som vet.

Låt stridsropet kalla – balkonger åt alla!

Ja, vi samlades då vid matbordet, de olika bostadsrättsföreningarnas representanter för att lära känna varandra – Anna Pålsson från gamla Gavelvägen, Nicole Torbiörnsson från Röda Ugglan, Göran Bystedt från Berguven, Per Stensmo, Andreas Norola och Christine Björnes från tegelhusen på Granitvägen och i högsätet satt Fredrik och Siv Björkman, Galleri Sjöhästen, tillhörande bostadsrättsföreningen Röda Ugglan.

Hur det gick? Bra naturligtvis. Bara det att vi nu känner några fler grannar än tidigare, att vi pratat med varandra att vi förhoppningsvis kan samlas med ALLA vår grannar för att ordna ett litet kalas i vårens tid. Sånt som dom hade förr på Sabisplanen. Kanske kan vi få hit glada musiker, spela boule eller ordna tipspromenader.

Premiär för ”Bergsätra 100 år” blir torsdagen den 8 maj klockan 17, på Lidingö Hembygdsmuseum.

Ju fler ni kommer, ju gladare blir vi – bergsäkert! Det säger Per Stensmo, Helene Broms och Andreas Norola.

Text: Inger Grimlund

Göran Bystedt och Per Stensmo pratar om Bergsätras framtid. Foto; Inger Grimlund

Göran Bystedt och Per Stensmo pratar om Bergsätras framtid. Foto; Inger Grimlund

Bergsätra under förvandling - här låg tidigare en Sabis matbutik. Foto: Inger Grimlund

Bergsätra under förvandling - här låg tidigare en Sabis matbutik. Foto: Inger Grimlund

Här, på Gavelvägen 12 i bottenvåningen, låg biografen Röda Ugglan. Nu ligger Galleri Sjöhästen där. Arkivbild

Här, på Gavelvägen 12 i bottenvåningen, låg biografen Röda Ugglan. Nu ligger Galleri Sjöhästen där. Arkivbild

Dela Bergsätra jubilerar och jublar

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google