Väder Lidingö

Lidingö söndag 23 januari 2022 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Biblioteket flyttar om 45 000 böcker under två veckor

onsdag 10 september 2014 12:43

PR-bibliotekarie Petra Olsson och projektledaren för Dewey-systemets införande Amelie Sarlin håller upp böcker med de nya beteckningarna, se bilderna nedan.

PR-bibliotekarie Petra Olsson och projektledaren för Dewey-systemets införande Amelie Sarlin håller upp böcker med de nya beteckningarna, se bilderna nedan.

Från måndag den 15 september håller Lidingös stadsbibliotek stängt i två veckor. Men måndag den 29 september är alla välkomna till en då helt omflyttad vuxenavdelning. Men hyllorna står kvar, det är bara böcker som fått nya placeringar. I stadshuset hålls under stängningstiden ett minibibliotek öppet 16-26 september.

De skönlitterära böckerna kommer att få mera sammanhållna placeringar. Romaner för sig, deckare för sig, poesi för sig osv, alla med tydliga märkningar. Alla fackböcker placeras också i en helt ny ordning. Lidingö stadsbibliotek blir därmed det första folkbiblioteket i Stockholms län, och ett av de första i Sverige, som inför det s.k. Dewey-systemet fullt ut. Vartefter kommer även barnböckerna få nya placeringar.

Sedan 1920-talet har böckerna på svenska bibliotek klassificerats och placerats efter SAB-systemet, modell Hce, Lz osv. Men Sverige har varit ensamt om sitt system. I USA hade Melvil Dewey redan på 1873 skapat ett helt annat system, som byggde på siffermärkning, från 0 – 9. Alltfler länder har under åren gått över till detta system, som nu används av mer än 200 000 bibliotek i nästan 140 länder. När det är helt genomfört i Sverige kommer det vara lika lätt att hitta på ett folkbibliotek, skolbibliotek, universitetsbibliotek som ett specialbibliotek.

Initiativet till införandet av Dewey decimalklassifikation (DDK) togs av Kungliga biblioteket, som från den 1 januari 2011 använder systemet.

Under två veckor kommer nu personalen att flytta om de cirka 45 000 böckerna i vuxenavdelningen och sätta upp skyltar så alla besökare hittar rätt. Under våren har alla böcker fått nya märkningar och nu är man redo för det stora boklyftet. Däremot kommer inte böcker i källarmagasinen märkas om, åtminstone inte förrän barnavdelningen är klar. Under oktober blir det finjusteringar av placeringarna och den 8 november är det invigningsfest på biblioteket för det nya systemet.

Den som vill se vad det gamla systemets beteckningar heter i det nya kan klicka på denna länk till en förklarande pdf-sida.

Biblioteket flyttar om 45 000 böcker under två veckorBiblioteket flyttar om 45 000 böcker under två veckorFrån SAB till Dewey, nytt klassifikationssystem på biblioteket. Klart den 29 september.

Från SAB till Dewey, nytt klassifikationssystem på biblioteket. Klart den 29 september.

Dela Biblioteket flyttar om 45 000 böcker under två veckor

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google