Väder Lidingö

Lidingö torsdag 4 mars 2021 v. 09

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

Bodals kammarkör och unga ekvilibrister

måndag 23 maj 2016 15:44

MUSIKALISK TOPPNOTERING. Vid gårdagens vårkonsert i Breviks kyrka med Bodals kammarkör fick publiken också lyssna till två 12-åriga musikaliska ekvilibrister. Lägg namnen Arthur Edman och Leo Florin på minnet, för det gjorde alla som hörde dem spela på piano, fagott och ackordeon. Kammarkörens konsert blev en helgjuten musikalisk uppvisning vilket visar att dirigenten Ingrid Damstedt Holmbergs intensiva arbete nu bär frukt. Kort sagt -Lidingö vill höra mera av Bodals kammarkör.

Leo Florin, ackordeon, och Arthur Edman, fagott, spelade bl.a. en tarantella av Ludwig Milde.Leo Florin, ackordeon, och Arthur Edman, fagott, spelade bl.a. en tarantella av Ludwig Milde. Bodals kammarkör och dirigenten Ingrid Damstedt Holmberg.Bodals kammarkör och dirigenten Ingrid Damstedt Holmberg.

De två 12-åriga pojkarna med obegripligt stor musiktalang, Arthur Edman, som spelar såväl piano som fagott och cello och klasskompisen i Lilla Akademin Leo Florin på ackordeon (avancerat dragspel) framförde solistiskt och tillsammans virtuosa, delvis närmast ekvilibristiska verk, som bedårade publiken. Man undrar hur sådana musikbegåvningar uppkommer? Rimligen mest genom speciella arvsanlag (men Arthur hade sjungit i körledarens barnkör så det är kanske Ingrid Damstedt Holmbergs förtjänst att Arthur blivit ett ”underbarn”?).

Men det är helt säkert Holmbergs förtjänst att Bodals Kammarkör är så välklingande (och stor!) och nog nu aspirerar på förstaplatsen i Lidingös rika körliv. Särskilt den fina dynamiken upplevdes tydligt i de varierande körverken från ”standards” som Alfvéns "Uti vår hage" till Anders Widmarks "Genom varje andetag", där kören kompades av jazzduon Daniel Tilling vid Bösendorferflygeln och Jan Adefelt på bas, som också framförde egna improvisationer.

Publiken kunde gå ut i den vackra försommarkvällen, endorfinberikade av ett högklassigt och mycket varierat musikprogram i Breviks kyrka. Kören och jazzduon kommer vi med visshet att få fortsätta att njuta av och det är ett bestående minne att ha fått se och lyssna till de båda ”underbarnen”. Man hoppas att de får fortsätta att utvecklas till mogna instrumentalister och konstnärer.

Text: Lennart Rinder

Arthur  Edman spelade även Griegs "Bröllopsdag på Troldhaugen".Arthur Edman spelade även Griegs "Bröllopsdag på Troldhaugen". Körens herrar uppvaktade damerna i publiken med "Kom du ljuva" av Adam de la Hale i arrangemang av Carl Schreiber.Körens herrar uppvaktade damerna i publiken med "Kom du ljuva" av Adam de la Hale i arrangemang av Carl Schreiber. Daniel Tilling, piano och Jan Adefelt på kontrabas.Daniel Tilling, piano och Jan Adefelt på kontrabas. Leo Florin tog med åhörarna i en "vild" Domino av Luis Ferrari, för att sedan spela Ack Värmeland du sköna "så att ni blir lite lugna".Leo Florin tog med åhörarna i en "vild" Domino av Luis Ferrari, för att sedan spela Ack Värmeland du sköna "så att ni blir lite lugna".

Dela Bodals kammarkör och unga ekvilibrister

Kommentarer

Anna van Debré 2016-07-19 12:39

Fantastiskt bra spelat! Ett mycket bra initiativ från Breviks kyrka och Bodals kammarkör att ta med dessa talanger och låta de få medverka på en sådan tillställning. Det är viktigt med sådan uppmuntran och respons på deras många övningstimmar i bagaget.

Sverker Rundqvist 2016-05-23 22:52

"Man undrar hur sådana begåvningar uppkommer, rimligen mest genom speciella arvsanlag." Felfelfel! Det här med den alltför vanliga synen på begåvade människor och talang är så ofta väldigt sne. Finns bara ett svar på hur Leo och Arthur kan spela så bra som de gör - övning! Många timmar per dag! Att säga att det beror på arvsanlag eller "talang", vad nu det är, blir att förminska deras egen insats och roll i det hela. De båda har ett fantastiskt engagemang för sin övning och en en otrolig vilja och kärlek för musiken och det är det som gör att de är sådana fantastiskt musiker.

Så, ett litet inlägg från en annan musiker.

paul matell 2016-05-23 16:02

Om Sten Broman under sin livstid hade hört Leo spela hade han förmodligen haft en helt annan inställning till dragspelsmusik.
Som Arthur påpekade när duon skulle spela; ett dragspel kan ersätta en hel symfoniorkester. Det är bara att hoppas på fler konserter med alla instrumentalister i Bodals-ensemblen.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser från Google