Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 december 2021 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Borta

söndag 16 juli 2017 17:04

Elfvik, Hustegaholm och Dalénum är tre ställen på ön som Lidingösidans matskribent och kåsör Inger Grimlund rekommenderar under sommaren, både när det gäller förtäring och utsikt.

Borta! Bra – men hemma bäst! Just så är det för mig i denna sommartid. Jag är hemma och alla andra är borta. Min stora familj har flytt till andra länder, till stränder med varma hav och sjöar. Visst, jag förstår dem men ändå, runt om här på Lidingö finns så mycket somrigt att ta vara på. Som ett dopp i Kottlasjön till exempel, eller en utflykt till Elfviks gröna, sköna gräsmattor som välkomnande brer ut sig och ger plats för pick-nickfilten. Den långa allén ner mot vattnet och stigen längs stranden är perfekt både för den som haltar fram med käpp (som jag) eller den hurtige som behöver plats att träna löpning. På gården strövar fria höns omkring medan herren i hönshuset – tuppen – då och då tar ton som överröstar småfåglarnas sommarsång. Vill man njuta av stillheten och den jordnära miljön finns bänkar att sitta på, tack och lov! Här är det lite av sagobok över hela scenen, så mysigt kan man inte ha det varken i Spanien eller Italien, tröstar jag mig med. Hemma bäst – visst är det så!

Sill och potatis från Firren. Foto: Inger GrimlundSill och potatis från Firren. Foto: Inger Grimlund Tre tjejer på bänken på Elfviks gård. Foto: Inger Grimlund (fast hon sitter själv till vänster på bilden, så något konstigt är det)Tre tjejer på bänken på Elfviks gård. Foto: Inger Grimlund (fast hon sitter själv till vänster på bilden, så något konstigt är det) Vid Kottlasjöns badplats finns en bänk för den som vill mata änderna, eller se på när andra badar. Foto: Inger GrimlundVid Kottlasjöns badplats finns en bänk för den som vill mata änderna, eller se på när andra badar. Foto: Inger Grimlund

En annan pärla att besöka är Hustegaholm, en infart från strandvägen mot Elfvik. Tag gärna Lidingö-kartan till hjälp när ni är på utfärd. Adressen hit är Hjalmar Arwins väg 9. Har man tur finns det en buss från Lidingö Centrum som kanske passar, tre gånger om dagen.

Det somriga caféet drivs av SPF Seniorerna och PRO, enkel servering och trevlig samvaro där hundar gärna får följa med och ligga under bordet – en godbit trillar alltid ner då och då.

Hustegaholm. Uppdukat och nästan klart. Foto: Inger GrimlundHustegaholm. Uppdukat och nästan klart. Foto: Inger Grimlund Anna-Lisa och Birgitta serveras gott kaffe av PRO:s Berit. Foto: Inger GrimlundAnna-Lisa och Birgitta serveras gott kaffe av PRO:s Berit. Foto: Inger Grimlund

Kyrkvikens glittrande vatten syns mellan de grönskande träden och den röda stugan vid sjön var en gång inspelningsplats för vissa scener i TV:s följetong "Rederiet".

Min väninna Anna-Lisa Björkman kan berätta mer – hon hade en kolonilott här en gång för så där 25 år sedan. Årets första potatisskörd måste firas! Anna-Lisa levererade sin härliga potatis till köket på Hiertagården där husmor sedan skapade en sillunch som hette duga!

Vilken härlig tillställning det blev – även i år. Nu med Anna-Lisa som kär hedersgäst i sin rullstol vid långbordet i festvåningen.

Ja, potatisen i år kom inte från Hustegaholm – men ändå. Den köpte vi på Firren i Centrum och den var underbart god, den med!

Till Larsbergs brygga vid Dalénum kommer pendelbåten ett antal gånger om dagen. Foto: Inger GrimlundTill Larsbergs brygga vid Dalénum kommer pendelbåten ett antal gånger om dagen. Foto: Inger Grimlund En solig dag krävs det glass, som här vid Larsbergs brygga. Foto: Inger GrimlundEn solig dag krävs det glass, som här vid Larsbergs brygga. Foto: Inger Grimlund Glass i stora lass serveras vid Dalénum. Foto: Inger GrimlundGlass i stora lass serveras vid Dalénum. Foto: Inger Grimlund

Mätt, nöjd och glad. Kanske en glasstrut skulle smaka bra på maten? I det nya samhället Dalénum på södra ön växer det upp hus, höga hus, som undan för undan blir inflyttningsbara för familjer med anspråk på god miljö och ”viss” sjöutsikt. Hit går buss och båt från bryggan där trevliga små skärgårdsbåtar lägger till och för trafikanter vidare ut i skärgården eller in till stan. Till glädje för alla, grannar, hundägare och väntande passagerare stod där, vid rondellen, hux flux en mysig liten glasskiosk! Den blev genast ett utflyktsmål för alla oss som gillar glass och trevlig samvaro i solen. För flanerande hundägare fanns det också något nytt att pröva – hundglass till vovven. Vilken bra idé!

Glasskiosken försvunnen. Borta. Foto: Inger GrimlundGlasskiosken försvunnen. Borta. Foto: Inger Grimlund

Så, jag ville sluta min rundresa den här dagen med en god glass vid Dalénums bar vid Larsbergs brygga.
Men – vad hade hänt?
Kiosken var borta!
Borta!
Inte bra….

Text: Inger Grimlund

Fast Lidingösidan vet något som Inger Grimlund inte kände till när hon glassugen kom till Larsbergs brygga: Från säkert håll meddelas att en ny kiosk kommer att finnas på plats när glassförsäljningen åter öppnar i augusti.

Dela Borta

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google