Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 augusti 2022 v. 33

Senaste kommentaren - Se fler

Nils Svensson 15 aug 08:24 om På Lidingö finns nästan 40 olika däggdjursarter

Dadaism och surrealism med Man Ray på Millesgården

lördag 22 februari 2014 00:49

I förgrunden ett självporträtt från 1925, i bakgrunden "Revolving doors" från 1926.

I förgrunden ett självporträtt från 1925, i bakgrunden "Revolving doors" från 1926.

Man Ray, den kultförklarade konstnären och fotografen, som påverkat konsthistoren mer än många andra, avled 1976, 86 år gammal. Under sitt liv utforskade han konsten och arbetade med många tekniker som skulptur, fotografi, teckning, måleri, objekt och experimentell film. Till den 8 juni visas nu ett 90-tal föremål på Millesgårdens utställning på Lidingö. I dag invigs utställningen av USA:s ambassadör i Sverige, Mark F Brzezinski, klockan 14.00.

Man Ray var verksam på tre platser: New York, Paris och Hollywood. Tyngdpunkten i utställningen är Man Rays återkommande teman och formspråk. Som besökare möter man kända verk som bland annat strykjärnet Cadeau, och fotografiet La Prière.

Han skapade en myt om sig själv, duplicerade sina verk, gjorde kopior och var noga med att använda sitt varumärke. När t.ex. några konststudenter tog en metronom som Ray försett med en bild av Lee Millers (se nedan) öga, köpte han snabbt hundra nya metronomer för att göra om sitt konstverk. Lee Miller var oerhört viktig för Man Ray och Millesgården, som redan 2009 hade en utställning med Lee Millers verk, kan nu knyta ihop två konstnärsskap.

På utställningen visas bl.a. strykjärnet försett med små nubb, “Cadeau” (“Gåva” på svenska), ett av de verk, som tillsammans med flera av Marcel Duchamps verk, blivit symboler för surrealismens och dadaismens tankar om att stå över den konventionella synen på objekt och tankar. Dessutom visas många av hans fotografier. Tre av Man Rays filmer visas kontinuerligt. Hela konsthallen har fått en ny skepnad, med dämpat ljus och mörk färgskala. Utställningen har tidigare visats på Mjellby Konstmuseum i Halmstad.


Mycket kort bakgrund:
Man Ray föddes i Philadelphia, USA, år 1890. Från början hette han Emmanuel Radnitzky och var barn till två ryskjudiska immigranter. Tjugotvå år senare bytte hela familjen namn till Ray och “Emmanuel” blev Man. Tidigt kom han i kontakt med texter skrivna av de franska poeterna Guillaume Apollinaire och Stéphane Mallarmé. Första världskriget innebär att många europeiska konstnärer flydde till USA och främst New York. Fransmännen Marcel Duchamp och Francis Picabia tog med sig Dada-rörelsen över Atlanten och redan 1915 möttes Duchamp och Ray. Efter kriget följdes de åt till Paris och Man Ray mötte europeiska dadaister som André Breton, Tristan Tzara, Jean Cocteau och Paul Éluard. I Paris startar han sin karriär som modefotograf och arbetar regelbundet för magasin som Vogue och Harper´s Bazaar. Den unga modellen Lee Miller börjar arbeta som fotassistent hos honom, de inledde ett förhållande som avbröts 1932. Ray var nästan besatt av henne och under många år återkom bilder på Lee Miller i Man Rays konst. 1940 återvänder han till USA, precis innan tyskarna intog Paris. Han flyttade till Los Angeles. Här börjar han återskapa och mångfaldiga flera av de verk han lämnat i Paris. 1951 åkte han åter till Paris, målade och experimenterade med färgfotografi och inspirerade flera yngre konstnärer, som Jasper Jones, Yves Klein och Robert Rauschenberg. Man Ray avled 18 november 1976 i Paris.

Man Ray-utställningen visas i Konsthallen på Millesgården.

Man Ray-utställningen visas i Konsthallen på Millesgården.

Galgarna till höger är ett av Man Rays konstverk kallat Obstruction. Rays pappa var bl.a. skräddare så galgar var en del av hela hans uppväxt. Konstverket skapades ursprungligen 1920 men förnyades 1975.

Galgarna till höger är ett av Man Rays konstverk kallat Obstruction. Rays pappa var bl.a. skräddare så galgar var en del av hela hans uppväxt. Konstverket skapades ursprungligen 1920 men förnyades 1975.

Man Ray 1960, foto: Christer Strömholm, CS/Strömholm Estate

Man Ray 1960, foto: Christer Strömholm, CS/Strömholm Estate

Man Ray, Cadeau, (The Gift), 1921, © Man Ray Trust/BUS 2013
Courtesy Roland Penrose Estate, England 2013
The Penrose collection. All rights reserved

Man Ray, Cadeau, (The Gift), 1921, © Man Ray Trust/BUS 2013 Courtesy Roland Penrose Estate, England 2013 The Penrose collection. All rights reserved

Dela Dadaism och surrealism med Man Ray på Millesgården

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google