Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Dags för pannkaka

lördag 7 februari 2015 00:01

Inger Grimlund, Lidingösidans matkrönikör, tränger i detta kåseri in i den riktiga smeten. För vem gillar inte pannkaka? Och lagas den enligt det recept som lidingöbon "Hiram", Märit Huldt, (1912-2006), hade så blir den kalas. Men ärtsoppan då? "Det märkliga är att ärtsoppan tappat bort pannkakan med åren", skriver Inger, men det är ju också så att pannkakan sedan länge är en egen rätt, som kan varieras med olika tillbehör.

Jag har ett gammalt pannkaksjärn som faktiskt också går att använda på min induktionsspis. Kanterna är låga, så det går enkelt att stoppa in stekspaden under pannkakan och sedan vända den så den ogräddade sidan kommer ner mot värmen och får en god brynt färg.

Niklas Ekstedt, som gillar karamelliserad citron på pannkakorna. Men först måste citronerna motioneras... Foto: Inger GrimlundNiklas Ekstedt, som gillar karamelliserad citron på pannkakorna. Men först måste citronerna motioneras... Foto: Inger Grimlund

Skickliga kockar vänder pannkakan i luften – som ett trix på cirkus.

I mitt kylskåp står ofta en pannkakssmet på lut. På det viset är man alltid beredd att trolla fram något gott. Alla älskar pannkaka! Så sant så. I TV:s Kockarnas Kamp var häromdagen ett tävlingsmoment att grädda tunnpannkakor, så snabbt och så många som möjligt på en given mängd pannkaksmet. Jag tyckte nog att pannkakorna såg lite bleka ut. Kanske var det pannkakslaggens fel, gjutjärn ska det vara.

När jag i ungdomens vår praktiserade på en lantgård i Spillersboda lärde jag mig av husmor att när ytan på pannkakan var torr, då var pannkakan färdig att vändas. En regel som håller än.

Första pannkakan kan också misslyckas men efter tre pannkakor blir de just så spröda och fina som man vill ha dem.

Slår en signal till en av landets bästa kockar, Niklas Ekstedt, och frågar om han tycker om pannkakor.
– Jag älskar pannkakor, särskilt det som är ovanpå!

Jag hör liv och lust i bakgrunden och förstår att just den här dagen är Niklas i Göteborg på tävlingen om Årets Kock. Förr tävlade han själv, men nu sitter han i juryn.
– Och vad vill du ha ovanpå, frågar jag nyfiket.
– Karamelliserad citron, blev svaret.

Själv älskar jag lingonsylt utrörd med vispgrädde, s.k. Krösamos. Ja, smaken är olika men jag ser med glädje fram emot att få smaka karamelliserade citronpannkakor hos Ekstedts. Jag lyfter luren och ringer till ännu en av mina favoritkockar, Rune Kalf Hansen.

Vårens fläderblomsplättar gräddas perfekt på plättlaggen. Något att se fram emot för tro mig - det kommer en vår. Foto: Inger GrimlundVårens fläderblomsplättar gräddas perfekt på plättlaggen. Något att se fram emot för tro mig - det kommer en vår. Foto: Inger Grimlund

Jo då, han älskar också pannkakor, bedyrar han. Då gärna gröna pannkakor, ganska tunna och stekta på en sida. Det gröna består av persilja som man mixar ner i smeten med smält smör, en gnutta salt och lite socker. Sedan kan man rulla in olika fyllningar i pannkakorna – allt från färskost till svampstuvning.

Hur man lyckas med pannkakorna beror ändå på smeten. Jag tar till mig Hirams goda råd:
Morsans pannkakor: 2 ägg, 2 dl vetemjöl, 1 msk potatismjöl, 2 msk majsolja, ½ l mjölk, ½ tsk salt – allt vispas till en jämn smet.

Gräddpannkakor: 2 ägg, 2 dl vatten, 2 dl vispgrädde, 2 dl vetemjöl, 1 msk smält smör, ½ tsk salt. Allt vispas till en jämn smet. Kan göras i ordning i god tid och ”stå och svälla”.

Ärtsoppa och pannkaka var torsdagens rätter enligt traditionen. Det märkliga är att ärtsoppan tappat bort pannkakan med åren. Nu får man mer och mer ät sig mätt på ärtsoppa – eller pannkaka som alltså fungerar som en hel måltid. Och visst kan våra svenska pannkakor ta upp konkurrensen med utländska rätter av typen ravioli och cannelloni.

I Hirams bok finns också en ledtråd till Niklas karamelliserade citron - Crêpes Suzette där små pannkakor får puttra i pressad apelsin, smör, socker och flamberas med konjak och Grand Marnier. Meningen är att sockret ska karamelliseras och ge en läcker yta åt pannkakorna. Sedan är det bara att sätta eld på det hela i god Niklas-stil. När spriten brunnit ut och lågan slocknat, serverar Niklas sina citronkaramelliserade pannkakor på varma tallrikar á la Ekstedt, tror jag.

För visst är det kul med pannkaka, det tycker alla!

Text: Inger Grimlund

Dela Dags för pannkaka

Kommentarer

Karin Ferenz 2015-02-08 02:14

Mysigt kåseri med bra pannkaksrecept.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google