Väder Lidingö

Lidingö lördag 18 september 2021 v. 37

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

De sista bären

onsdag 20 augusti 2014 00:22

Den färdiggräddade hallonkakan med sommarens sista hallon. Foto: Inger Grimlund

Den färdiggräddade hallonkakan med sommarens sista hallon. Foto: Inger Grimlund

Inger Grimlund, Lidingösidans speciella matexpert, har plockat de sista bären på landet och gjort två kakor av dem, fast den ena blev paj. Inte ett ord om Lidingö finns i denna text, vilket kan vara skönt för en gångs skull. För redan i nästa artikel kommer du att hitta ordet “Lidingö” minst en gång :-)

Doften av färdiggräddad hallonkaka förenar sig med sensommarens solljus på köksbänken i fritidshuset lilla kök. Det är dags att packa ihop det som varit under en härlig period i livet, sommaren 2014. Hos Lasse och Lisa har många fångat livets goda dagar. Små barnbarn har lärt sig gå på den gröna gräsmattan som också passar bra att spela fotboll på – eller kubb eller badminton…

Centrum i bebyggelsen är det röda tvåvåningshuset (en gång en mangelbod) som Svartsöbonden sålde för tjugo år sedan. Priset var rimligt då men tiderna osäkra. Runt huset har det i dag vuxit upp två stugor till de unga familjernas glädje.

Vi tar en avskedsrunda i trädgården, beundrar det praktfulla bigarråträdet, i dag femton år gammalt och mycket givmilt. Nykomling däremot är ”Familjeträdet” nu med äpplen på ett par grenar. Det är Lisas födelsedagsgåva från vännerna som nu står här på gräsmattan med gott svängrum för tillväxten. Tre olika sorters äpplen på ett träd, det kan men verkligen kalla familj. Hallonbuskarnas goda bär har plockats av grenarna, undan för undan, de sista bären ligger i hallonkakan som vi ska mumsa på till kaffet. Likaså har krusbären fått sin viloplats i frysen, några bär finns att smaka på i den syrligtsaftiga krusbärspajen ni kan pröva.

I dag är det slut på sommaren! Med vemod sätter Lasse spaden i jorden och vänder upp det som till äventyrs kan finnas kvar i trädgårdslandet. Resultatet blir en korg med rödlök, rödbetor och två sporters potatisar. En med rödskimrande skal och en sort ”helt vanlig”, namnet på sorterna har försvunnit ur minnet…

En del av skörden lämnas kvar i kylen då ”grabbarna – kusinerna” kommer hit i oktober för att dra upp båten. Det har blivit tradition. Bosses grabbar, Lasses grabbar och några till tar ut båten på en fisketur innan den ska upp på land och täckas över.

Medan ett gäng grabbar fiskar gädda tar ett annat gäng paus från havet och hjälper till på land. Vart femte år behöver den stora asken beskäras, vilket blev Ludde och Tors bedrift, och när det gällde havet var fångsten sex rejäla gäddor, den största gäddan drogs upp av Alfred. Den var såååå stor, som ni förstår!

Härlig Hallonkaka
250 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
100 g riven mandelmassa
2 dl hallon (eller mer)
50 g mandelspån
Rör ihop det mjuka smöret med sockret. Tillsätt äggen och fortsätt att vispa smeten så den blir väl blandad.
Tillsätt de torra ingredienserna som först blandats tillsammans i en skål.
Riv mandelmassan och rör ner den i smeten tillsammans med grädden.
Lägg bakplåtspapper på en långpanna (25 × 35 cm) och bred ut smeten jämt över pappret.
Tryck ner hallonen i smeten och strö över mandelspånen.
Grädda kakan i 175 grader ca 40 minuter. Provstick kakan i mitten för att se om den är färdig.
Låt svalna och skär sedan upp den i rutor.

Nötig Krusbärspaj
2 dl vetemjöl
1 ½ dl skalade pistagenötter
½ dl socker
1 hg smält smör
2 äggulor
Till fyllning
2 ½ dl socker
4 dl rensade krusbär
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 dl gräddfil
2 ägg
Kör nötterna snabbt i mixer.
Blanda mjöl, pistagenötter, socker, smält smör och äggulor till en pajdeg.
Tryck ut degen i en smord kakform, 28 cm.
Sätt in i kyl ca 30 minuter.
Till fyllningen:
Blanda krusbär med socker och låt stå och dra 15 minuter.
Rör ner vaniljsocker, salt och mjöl i krusbären. Tillsätt gräddfil och ägg. Blanda väl.
Tag fram pajformen ur kylen och häll i smeten.
Grädda i 175 grader ca 45 minuter.
Servera gärna vispad grädde till kakan.

Text: Inger Grimlund

Nötig krusbärspaj. Foto: Inger Grimlund

Nötig krusbärspaj. Foto: Inger Grimlund

Dela De sista bären

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google