Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

"Dessa väggar kan tala"

torsdag 18 september 2014 11:08

Curt Wallerud sitter på sitt museum och håller hårt i favoritordet "änne". Ordet ingår i dikten "Det borde varit stjärnor" av Gustaf Fröding. Änne betyder "panna".

Curt Wallerud sitter på sitt museum och håller hårt i favoritordet "änne". Ordet ingår i dikten "Det borde varit stjärnor" av Gustaf Fröding. Änne betyder "panna".

På söndag öppnar Elfviks Ordmuseum ute på Elfviks gård. Det är Sveriges första och kanske världen första museum som samlar på ord, ord som inte används längre av alla, men som är fullt levande för många. Författaren och tecknaren Curt Wallerud vill hålla orden vid liv och har därför fyllt ett par väggar i “Nyfiket” på Elfvik med ord som säkert var vardagliga när det huset byggdes i slutet på 1800-talet.

På Elfviksgårdsdagen på söndag den 21 september blir det invigning. Hembygdsföreningens ordförande Jan Ågren ska hålla ett ordrikt och välformulerat invigningstal och sedan är det bara att insupa en fullt användbar vokabulär genom att lyssna på väggarnas språk.

Från början tänkte han lägga sitt museum i Västerås men efter samtal med Johanna Lagercrantz på Elfviks gård valde han Lidingö. Nu är hon utnämnd till museichef, bland mycket annat, och Curt Wallerud är museiintendent. Målsättningen är att ha 100 ord på museum, så ännu fattas cirka 30 stycken ord.

Orden hittar han i ordlistor och så får han förslag. Curt Wallerud säger att ordens levnad passerar olika stadier. Först talas språket, sedan försvinner det från talet och lever kvar i skriftspråket och hos en del författare. Sedan hamnar orden i korsord. När de försvinner från korsorden då är de nästan glömda. Sedan hamnar de, i bästa fall, på museum. Men, det finns en väntelista, orden får stå i kö. Så de ord som nu visas här har fått en favör.

Hans favoritord är “änne”. Ordet betyder “panna” och finns med i dikten Det borde varit stjärnor av Gustaf Fröding. Dikten ingår i “Stänk och flikar” som gavs ut 1896.

Det här är etapp 1 i ordbygget och Curt Wallerud hoppas på efterföljare ute i landet. Han hoppas också att gymnasieklasser besöker museet för att bekanta sig med dessa klenoder till ord. Den som vill ta med sig orden får en sammanställning och en förklaring på vad orden betyder med dagens ord.

Museet är öppet samma tider som Nyfiket, alltså torsdag till söndag klockan 11-16. Fri entré.

Ord, ord, ord, hela väggar fulla med ord.

Ord, ord, ord, hela väggar fulla med ord.

Dela "Dessa väggar kan tala"

Kommentarer

Monica Nordström Jacobsson 2014-10-16 19:17

I Luleå sjungs varje år "Gammal svensk julkantat" med text av Birger Anrep Nordin. Där finns många intressanta ord, exempelvis en strof som innehåller orden "är övliga vardagsmaten".

Även orden tallstrunt, hetvägg och scholares finns i texten, för att bara nämna några exempel.

Bertil Eriksson 2014-09-18 12:38

Månne det också kommit med något från salig Bellmans dagar?

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google