Väder Lidingö

Lidingö söndag 25 juli 2021 v. 29

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Doften av en bok

torsdag 5 april 2018 12:19

Lidingösidans kåsör Inger Grimlund har besökt Akademibokhandeln i Lidingö centrum under den nyligen avslutade rean och kommit därifrån med två exemplar av samma bok, som inte var på rean!

Att hålla en bok i handen, sakta känna tyngden av omslag och sidor – bläddra lite försiktigt och försöka få en information om hur lång tid det tar att plöja igenom just den här boken. Det är så det börjar.

Ska jag våga lägga min tid på boken jag håller i handen? Varför just den boken? Känner jag författaren? Tror jag på omslagets positiva recensioner ”Bättre än så kan memoarer knappast skrivas”, som det står i diskret stil högt upp till vänster på bokens omslag. Undertecknad Therese Eriksson, Uppsala Nya Tidning.

Jag är i Centrums Akademibokhandel för att hitta en bok som kan intressera. Här finns massor att välja mellan och för mig känns det helt fantastiskt att stå här, i mitten av böckernas flod av kreativitet, tankar, känslor – det ger en upplevelse av stora mått! Vilken dramatik, vilka människor, vilka oerhörda ansträngningar det ligger bakom varje bok. Manus ska till förläggare, korrektur, formgivning, tryck, presentation, distribution och så några böcker med ISBN – nummer till Kungliga Biblioteket i Humlegården. Nu är bokens första färd avverkad - från idé till verklighet.

”Ung mor berättar” är en samling kåserier skrivna av Inger Grimlund på 60-talet – som bok utkom den 2009 . Omslaget är taget klockan ett på natten efter en hektisk arbetsdag i Erik Cornards fotostudio i Stockholm. Resultatet finns bevarat i magasinet "Allt i Hemmet" från 1961.”Ung mor berättar” är en samling kåserier skrivna av Inger Grimlund på 60-talet – som bok utkom den 2009 . Omslaget är taget klockan ett på natten efter en hektisk arbetsdag i Erik Cornards fotostudio i Stockholm. Resultatet finns bevarat i magasinet "Allt i Hemmet" från 1961.

Eftersom jag mer skrivit böcker är läst dom, kan jag inte uttala mig om de senaste tillskotten på bokhyllorna, men jag bläddrade lite försiktigt bland reans utbud på bokborden – tre böcker för pris av två, eller mindre än så. De kostar nästan ingenting! Vilken förolämpning för författarna! Kanske är jag extra känslig då jag är en av samma sort – en förhoppningsfull redaktör som önskade få se sina böcker skyltade i Akademibokhandelns stora fönster. Men nej – så blev det inte. Istället är jag glad över att ha kunnat dokumentera min familjs öden och äventyr på eget förlag ”Mammas Matstudio”.

Boken som Inger Grimlund löpte två exemplar av. Bokomslag: NorstedtsBoken som Inger Grimlund löpte två exemplar av. Bokomslag: Norstedts

Så står jag här mitt i den litterära virveln av dagens aktuella böcker, tar tag i en bok med titeln ”Doften av en man”, författare Agneta Pleijel. Omslaget är dovt svart-vitt och kanske är det Agneta själv som sitter på en ranglig stol till höger på bilden i en bakgård med kullersten.

OK – jag köper två böcker. Inte rea. Pris 269 kr/st.

Varför just den boken? Jo, kanske för att jag tycker att män är intressanta och längtar efter den tid då doften av min man gav mig lust och spänning. Kanske kunde boken väcka till liv minnen från ungdomsdagar med romantik och erotik. Just så var det för studenten Agneta Pleijel – i första kapitlet är hon ett namnlöst ”jag” för att sedan bli berättelsens ”hon”:

”Hon sitter med tekoppen i soffan och räknar antal på fingrarna, män som hon gått i säng med sedan hon tog emot burken med talkpuder. Då var hon tjugotre, nu är hon tjugofem. Somliga minns hon bara vagt. I flera år har hon presterat kärlek. Det är väl det som menas med kärlek för vänskaps skull. Liksom allt annat hon presterat; föreläsningar, lektioner, artiklar. Vad har man sitt liv till. Frågan är för stor. Hon grubblar för egen del mest på vilket avhandlingsämne hon ska välja.”

Text: Inger Grimlund

Dela Doften av en bok

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google