Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Dukat med en dikt av Hjalmar Gullberg

onsdag 27 maj 2015 00:01

Inger Grimlund, som skriver om mat på Lidingösidan, fann häromkvällen att matlusten ökade när hon och hennes bordsgrannar läste en dikt av Hjalmar Gullberg, en dikt som låg placerad vid tallrikarna.

Bordet var vackert dukat till middag på Hiertagården. Den vackra matsalen i ljusa, lugna färger tog emot matgästerna med öppna armar.

Var vill du sitta? Ett bord för två eller kanske för sex?

Vi tre damer i övre medelåldern slår oss ner med god utsikt över etablissemanget. Jag tänker ofta på min vän Sighsten Herrgård som gav mig det goda rådet en gång för länge sedan – sätt dig alltid i ett hörn inne i restaurangen. Då ser du vilka som kommer och går och dessutom – du blir alltid sedd själv. Ja, det här var på den tiden jag var journalist på Svensk Damtidning och det var viktigt att ”vara sedd” i vimlet. Att hänga med. Här på äldreboendet gäller faktiskt samma regler. Dessutom finns möjlighet att slå sig ner vid bord som redan är ”upptagna” – vänligheten är stilbildande här i matsalen och kommer du ensam är det alltid någon som frågar om du vill sitta vid deras bord.

Samtalen som utvecklar sig är nästan alltid intressanta och vi lär känna varandra mer och mer. Vi lever i tidevarvet ”mellan hägg och syren” och på borden är dekorerat med just det som naturen bjuder på i dessa dagar. Vid varje kuvert ligger också en liten lapp, står där kanske vad som serveras till middagen: rimmad lax med dillstuvad potatis? Ost och kex.

Vid närmare betraktande är rubriken ”Kyssande vind”. Som entré till kvällens middag serverades vi alltså en härlig dikt av Hjalmar Gullberg ur "Kärlek i tjugonde seklet" från 1933.

Han kom som en vind.
Han kysste din kind,
han kysste allt blod till din hud.
Det borde ha stannat därvid:
du var ju en annans, blott lånad
en kväll i syrenernas tid
och gullregnens månad.

Han kysste ditt öra, ditt hår.
Vad fäster en vind
sig vid om han får?
På ögonens kysstes du blind.
Du ville, förstås, ej alls
i början besvara hans trånad.
Men snart låg din arm om hans hals
i gullregnens månad.

Från din mun har han kysst
det sista av motstånd som fanns.
Din mun ligger tyst
med halvöppna läppar mot hans.
Det kommer en vind och går:
och hela din världsbild rasar
för en fläkt från syrenernas vår
och gullregnets klasar.


Vi tre vid bordet läser – läser högt och minns hur det var en gång. Lusten tar tag i våra sinnen – ja, så var det! Kanske inte exakt men nästan.

Så tar matlusten över, verkligheten finns runt oss. En kväll i syrenernas tid, kan faktiskt vara rundabordssamtal och en rimmad lax med dillstuvad potatis.

Men visst satte Gullbergs dikt fart på adrenalinet i kroppen! Mer dikt vid bordet – tack Birgit Westberg i C-huset som kom gav oss den goda idén till entrén.

Text: Inger Grimlund

Dela Dukat med en dikt av Hjalmar Gullberg

Kommentarer

Siv Bergius 2015-05-29 17:45

Tack Inger för dina kåserier på Lidingösidan - alltid lika trevlig läsning. Hjalmar Gullbergs Kyssande Vind väcker ljuva minnen. Den hörde nog till min mammas favoriter - kan nästan höra hennes röst. Sommarhälsning till vännerna och dig på Hiertagården.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google