Väder Lidingö

Lidingö lördag 18 september 2021 v. 37

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Ekogården i Stockby arbetar för bra matkultur

tisdag 2 december 2014 00:01

För knappt två veckor sedan öppnade en helt ny restaurang och lanthandel på Lidingö, Ekogården. Under sommaren har man byggt om Stockby motionsgård till en kombinerad restaurang och lanthandel. I källarplanet finns sedan tidigare Jessie Training, och den verksamheten är kvar. Ekogården har hittat en nisch på Lidingö som heter ekologisk mat. Och därför har huset bytt namn, till just Ekogården.
- Vi ska bara använda ekologiska produkter i vår mat så långt det är ekonomiskt försvarbart, säger Peter Erikson, som tillsammans med Karin Lindhagen driver företaget. Konceptet: Stockby är en gammal gård som ligger i ett naturreservat och vi jobbar ekologiskt.

Kocken Helena Falk och ägarna till nyöppnade Ekogården Peter Erikson och Karin Lindhagen.Kocken Helena Falk och ägarna till nyöppnade Ekogården Peter Erikson och Karin Lindhagen.

Stockby motionsgård, som fortfarande ägs av Lidingö stad, har funnits på samma plats i nästan 50 år. Gården har varit startpunkt för dem som motionerar oavsett årstid. Här har motionsmöjligheter funnits, liksom under senare år också mat- och kaffeservering. Fast utbudet var begränsat. Flera innehavare försökte få verksamheten lönsam, men ingen lyckades. Peter Erikson och Karin Lindhagen har vidgat perspektivet, sett gårdens möjligheter från en annan vinkel, byggt om omklädningsrummen till ett fungerande kök, gjort en restaurangdel som tar cirka 25 personer under den kalla årstiden och många fler när solen skiner när man kan sitta utomhus.

- Jag växte nästan upp i den här lokalen, säger Peter Erikson. Jag åkte skidor, spelade pingisturneringar, satt här och drack choklad. Många har sitt hjärta här i motionsgården, men med åren har det blivit en eftersatt fastighet. Gården brann ju också ner 1984, men byggdes upp. Jag känner för både gården och de härliga omgivningarna.

Hur vågar man satsa så hårt som ni gjort, med en total ombyggnad och med ett helt förändrat koncept?
- Vi har byggt om, ja. Men vi vill behålla träningstemat kring motionsspåren. På vintern ska vi försöka få upp ett ställ för skidåkarna, få hit ett vallningsbord, under den snöfria tiden ska vi ordna möjlighet att fylla på vatten för motionärerna, försöka ordna så man kan låna eller hyra cykel, se till att det finns en cykelpump. Alltså hela tiden försöka vara den där bra utgångs- eller avslutspunkten. Och naturligtvis även erbjuda dem som tränar bra och energigivande mat och dryck.

Dietistkocken Helena Falk lagar maten från grunden.Dietistkocken Helena Falk lagar maten från grunden. Även Peter Erikson arbetar i köket.Även Peter Erikson arbetar i köket. Matsedeln förändras varje dag.Matsedeln förändras varje dag.

- Viktigt för oss är att ha bra och pålitliga leverantörer. Man måste handplocka leverantörerna så man har en känd kedja bakåt, vilket inte är helt lätt när det gäller fisk. Det är enklare med kött. Vi har hittat Fogdö fisk i Grisslehamn, som levererar fisk med speciell rökning och smak.

- Ekologisk odling gynnar oss människor näringsmässig i olika led. Matindustrin handlar bara om pengar. Ingen vill egentligen erkänna att folk nu blir mer medvetna. Om vi visste vad vi stoppat i oss sedan 70-talet skulle vi bli skrämda. Alla vill ha naturliga produkter på bordet, men det är sällan man får det. Vi inriktar oss på att arbeta med småproducenter. Just nu letar vi efter ägg, så vi vänder oss till dem som inte har många höns på sin gård. Dom är därför inte attraktiva för någon större uppköpare, men för oss kan de vara perfekta.

Ekogården är delägare i matkooperativet La Gora som importerar italienska ekologiska delikatesser till konkurrenskraftiga priser. Kaffet kommer från en leverantör i Järna som rostar och säljer biodynamiskt odlat kaffe. Man söker fler leverantörer, med biodynamisk inriktning. De kanske finns i Tyskland, som ligger främst i Europa när det detta område.

- Jag har i 15 år försökt att få bra råvaror på tallriken, säger Peter Erikson. Det är mycket viktigt, för det skiljer sig vad gäller näringsinnehåll. Jämför ett importerat päron från t.ex. Israel med ett närproducerat. Det kan skilja upp till 80 procent. Samma sak med tomater från Holland. Jag äter aldrig sådana.

Ekogården har nu i början öppet mellan 09 och 17 tisdag till fredag, lördagar mellan 10 och 17 och söndagar mellan 10 och 16. Det finns planer att även ha öppet en eller två kvällar i veckan. Under andra kvällar kommer man ha föreläsningar och demomstrationer av olika produkter. För några dagar sedan fick man vin- och öltillstånd.

I köket står dietistkocken Helena Falk som tillsammans med Peter Erikson bestämmer menyerna och lagar maten från grunden. Båda skissar på varsin kokbok. Ämnet är givet - så ren mat som möjligt.

På lördag den 6 december kommer Saltå Kvarns bagarmästare Manfred Enoksson att under tre timmar visa hur man bakar surdegsbröd. Det blir en föreläsning precis i den anda som Ekogården vill ha. Läs mer på denna länk. Föreläsningen är gratis.

Välkänd ingång för alla motionsintresserade på Lidingö. Nu finns här Ekogårdens café, restaurang och lanthandel.Välkänd ingång för alla motionsintresserade på Lidingö. Nu finns här Ekogårdens café, restaurang och lanthandel.

Dela Ekogården i Stockby arbetar för bra matkultur

Kommentarer

Per Larsén 2014-12-02 20:31

Oj vad kul det var att läsa om det här. Känns som om man måste bege sig till Ekogården. Hoppas fler hittar dit.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google