Väder Lidingö

Lidingö fredag 14 augusti 2020 v. 33

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

En afton med författaren Björn af Kleen

tisdag 17 maj 2016 23:34

NY BOK. Ikväll kom författaren och journalisten Björn af Kleen till Akademibokhandeln i Lidingö centrum för att tala om sin senaste bok "Zlatan, Silvia och andra svenskar", som kom ut för bara en dryg vecka sedan. Bokens förläggare Svante Weyler ställde frågor om arbetet med reportageboken och de 55 åhörarna lyssnade under en intressant timme.

Björn af Kleen talade på Akademibokhandeln om sin nya bok.Björn af Kleen talade på Akademibokhandeln om sin nya bok.

Björn af Kleens bok består av ett antal intervjuer han gjort det senaste året. Artiklarna har publicerats i DN och många har blivit uppmärksammade. Den man talat mest om är mötet med äkta paret förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth och förre moderatledaren Ulf Adelsohn. "De två kickar igång varandra", förklarade Björn af Kleen. "Och att säga att medierna mörklägger något, vilket kan anknyta till det som nu händer på många ställen i Europa, ja det kickar igång journalister".

Hur var det att intervjua Zlatan, frågade Svante Weyler.
- Ja, det gick bra, eftersom jag inte är någon etablerad sportjournalist och inte ställde de vanliga frågor han är uttråkad av att jämt höra. Istället kom vi in på barn och den klassresa han gjort. Han var faktiskt road av att tala om det.

Det som varit en intressant upptäckt som Björn af Kleen gjort är att så många personer känt sig svikna av sina fäder, antingen genom att de försvunnit eller avlidigt tidigt. Det har väckt en önskan om att prestera något extra. Man skulle tro att detta var ett känsligt ämne att ta upp, men af Kleen har vågat, vilket betytt att svaren blivit mer personliga.

- Man måste våga vara nyfiken, men det är inte så svårt att vara det när man träffar dessa personer. Alla vill berätta, efter ett tag slappnar de av och vill förklara en mängd olika saker.

- Jag spelar alltid in intervjuerna och då märker man att personerna blir lite mindre blyga. Och när man sedan sitter med bandspelaren och bearbetar det inspelade hör man saker i efterhand, kanske bara i en bisats, som den intervjuade kanske inte tänkt säga men som kan ge intervjun lite extra näring. Alla får läsa sina repliker innan de trycks. I samband med den nya boken så är det egentligen bara en person som klart uttryckt sin ångest över vad som sagts.

Förläggaren Svante Weyler ställde frågor.Förläggaren Svante Weyler ställde frågor.

Hur är din stil, frågade Svante Weyler.
- Att skriva långt, som jag gör, det är att gå ner i tempo, jämfört med t.ex. nyhetsjournalistik. Artiklarna blir ju långa som bokkapitel. Ibland byter jag stil beroende på vem jag intervjuar, men det finns grepp som återkommer.

Vill de intervjuade ha frågorna i förväg, frågade en person i publiken.
- Ja, det är en del som kräver det, plus att man också ska hålla sig manus. Det finns ju även de som har en pressekreterare med sig, som inte säger något men som uppenbarligen har inverkan på den intervjuade. Det är som att sitta på restaurang och äta en måltid med en person och bredvid sitter någon som inte äter, men lyssnar och dessutom är helt tyst hela tiden, sa Björn af Kleen, och publiken förstod precis hur han kände det.

Kvällen avslutades med boksignering. Akademibokhandelns sista författarafton före sommaren äger rum den 31 maj. Då kommer Sven Wollter. Den 28 maj signerar Paula Modig sin nya bok och den 4 juni är det boksignering för Kenneth Gysing. Se Lidingösidans evenemangskalender.

Dela En afton med författaren Björn af Kleen

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google