Väder Lidingö

Lidingö måndag 1 juni 2020 v. 23

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

En afton om Jolo

lördag 10 maj 2014 00:44

Johan Erséus och Vibeke Olsson samtalade om den bok som Jolosällskapet nu givit ut, "Så minns vi Jolo", i Ansgarskyrkan i torsdags.

Johan Erséus och Vibeke Olsson samtalade om den bok som Jolosällskapet nu givit ut, "Så minns vi Jolo", i Ansgarskyrkan i torsdags.

I torsdags kväll ordnade Ansgarskyrkan på Lidingö en kulturkväll om journalisten, författaren och lidngöbon Jan Olof Olsson, signaturen Jolo, som skrev i DN. Jolo avled mycket oväntat 1974, endast 54 år gammal.

Medarrangör för kulturkvällen var Jolosällskapet och en av huvudtalarna var Vibeke Olsson, dotter till Jolo och Margareta Sjögren. Tillsammans med författaren Johan Erséus talade de om den nyutkomna boken “Så minns vi Jolo” med 39 bidrag från personer som på det ena eller andra sättet har minnen av Jolo.

Vibeke Olsson berättade om hur det var att vara barn till två journalister som ständigt arbetade. De satt med sina reseskrivmaskiner, ofta i knät, och knattrade. Jolo arbetade hellre hemma på balkongen än på tidningen. Han skulle skriva två kåserier varje vecka, till tisdagen och lördagen och leveransen till tidningen skedde nästan alltid via vanliga brev. Mamma Margareta Sjögren var TV-recensent för SvD och jobbade fem kvällar i veckan med att titta på kvällens TV-program för att sedan snabbt skriva ned sin recension och ringa in den till tidningen före 22.30.

Jolo, som föddes i Birkastan 1920, flyttade sedan han gift sig till Åkervägen 17, mitt emot Hersby läroverk. Huset i engelsk stil var byggt 1909. Han började på DN 1945 och skrev under sina 29 år runt 7000 artiklar. Dessutom skrev han reseböcker från Europa, romaner, självbiografiska verk och historiska böcker. Böckerna Någonstans i Sverige (1974) och De tre från Haparanda (1967) blev mycket omtyckta TV-serier.

– Den bok som nu kommit ut är mycket värdefull för mig, sa Vibeke Olsson. Det är en fin bild som tonar fram av min pappa. Han ingick inte i några större gäng av journalister utan umgicks kanske mest med dem på ledaravdelningen. Men han beundrade sportjournalisterna som så snabbt kunde leverera omdömen om det som hände.

– Vid olympiaden i Helsingfors 1952 var Jolo en av DN:s utsända. Han fullkomligt sprutade ur sig artiklar, sa Johan Erséus. Det tog bara några timmar efter att han kommit fram innan han hunnit intervjua finska idrottsstjärnor och andra och börjat leverera.

De drygt 80 personer som kom till Ansgarskyrkan fick lyssna till ett levande samtal med mycket lokala inslag. I minnesboken berättar bl.a. Bengt Lagerkvist om hur han på posten på Vasaplatsen såg Jolo, som han inte kände, och då kom på vem som skulle skriva manus till den TV-serie om andra världskriget som han just förberedde. Tänk att en postkö på Lidingö kunde innebära något positivt också…

– Äntligen har vi blivit av med vårt ständigt dåliga samvete, sa Johan Erséus när han talade om bokens tillkomst. Den har varit en bubblande gryta i mer än ett decennium, men nu är den i hamn.

Ett knappt hundartal åhörare hade kommit.

Ett knappt hundartal åhörare hade kommit.

Dela En afton om Jolo

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google