Väder Lidingö

Lidingö fredag 10 juli 2020 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

En afton med Bergman

söndag 25 mars 2018 23:16

FÖRFATTARE OCH FILMARE. För en knapp vecka sedan hölls en Bergmanafton i Lidingö stadshus. Bergman, alltså Ingmar Bergman, skulle fyllt 100 i år och på många platser i landet ordnas därför minnesprogram. På scenen i sessionssalen satt författaren Jan Holmberg och Stephen Farran-Lee, förläggare på Natur & Kultur. Meningen var också att författaren och kritikern och Leif Zern skulle varit med, men han hade tyvärr blivit sjuk.

Stephen Farran-Lee, t.v. och Jan Holmberg i ett intressant samtal på scenen. I förgrunden Holmbergs bok, till vänster, och Leif Zerns. Och på bordet stod Bergman.Stephen Farran-Lee, t.v. och Jan Holmberg i ett intressant samtal på scenen. I förgrunden Holmbergs bok, till vänster, och Leif Zerns. Och på bordet stod Bergman.

Under den timme som samtalet mellan de två pågick fick hundratalet åhörare lyssna till mycket intressanta saker. Jan Holmberg, som är forskarutbildad filmvetare, har i år givit ut boken "Författaren Ingmar Bergman". Han sa att Bergman var mycket tydlig med att författandet var medlet på vägen mot att göra film. Böckerna har många gånger varit som filmmanuskript, men Bergman sa alltid att han aldrig ville bli författare.

Stephen Farran-Lee sa att Bergmans böcker avlöste varandra och han var en driven stilist. Och, att han tidigt sagt att han ville bli författare, vilket ju blev lite motsägelsefullt... Men klart är att i böckerna så smittade hans och andras liv av sig på de verk han skrev, och ibland smittade verken av sig och blev liv. Bergman fick också möjlighet att skräddarsy sina dramer så de kunde spelas på stadsteatern.

Enligt Jan Holmberg ska man som forskare inte bry sig om upphovsmannen utan titta på själva texten. Men det går ibland inte att bortse från personen. För oavsett genre så finns alltid ett självbiografiskt element med. Bergmans författarskap omfattar många genrer - film, prosa, självbiografi.

Bergman sa att inte blev insläppt bland 40-talisterna och han öste galla över Stig Dagerman och kallade D:s författarskap för "karriärplanering". Bergman ville inte framstå som en dysterkvist som Stig Dagerman, han ville distansera sig. Men flera år senare blev även Bergman utsatt för denna beskrivning, men då var det Bo Widerberg som uttalade orden.

Jan Holmberg menade att ju mer angripen Bergman blev desto godare humör visade han. 1976, när han mitt under en repetition på Dramaten blev hämtad av polis för skattebrott, skrev han sin berömda text "Nu lämnar jag Sverige", som börjar "Jag har varit övertygad socialdemokrat. Med uppriktig lidelse har jag omfattat denna de grå kompromissernas ideologi. Jag tyckte att mitt land var det bästa i världen och det tycker jag väl fortfarande, möjligen beroende på att jag sett så oerhört lite av andra länder.".

Bergman är en av landets främsta humorister, med lite underskruv, sa Holmberg. Och samtidigt var han lite slarvig vilket man kan se i hans filmmanus. Blandar ihop folks namn, är inkonsekvent med stavningen, det är både flyktigt och snabbt och kanske tänkte han på vad Strindberg sa: Ett konstverk måste vara lite slarvigt.

Stephen Farran-Lee sa att Bergman skrev mycket varje dag och Holmberg fyllde i med "tre timmar om dagen". Och så talade de en stund om Leif Zerns bok "Se Bergman", som kom ut 1993, en bok som betydde mycket för dem bägge. Och, ska man bara läsa en (1) bok om Bergman så är det just Leif Zerns.

Norstedts förlag har tidigare givit ut Stig Dagermans verk och den utgivningen har varit förebild för den kommande utgivningen av Bergmans arbetsböcker, skrivna mellan 1955 och 2001, idéer om hur hans filmer skulle göras.

"Bergman kommer framöver att bli erkänd som en författare mer än som en filmskapare", sa Stephen Farran-Lee. "Han skriver privat och i höst kommer en självbiografisk bok".

"Jag är överraskad av att Bergmans författarskap var så mycket rikare och att han publicerade sig i så olika sammanhang. Jag visste inte att han, när han var klar med ett skrivprojekt, bestämde sig för att nästa gång skriva på ett helt annat sätt. Han behärskade så många olika sätt att skriva på", sa Jan Holmberg.

Det blev ett mycket intressant och kunnigt samtal trots Leif Zerns frånvaro. Kvällen var ett samarrangemang mellan Akademibokhandeln, Sällskapet bibliotekets vänner Lidingö och Lidingö stad. "Mera sånt", som någon sa vid utgången.

Efteråt blev det blommor som Helena Landberg från Akademibokhandeln delade ut.Efteråt blev det blommor som Helena Landberg från Akademibokhandeln delade ut.

Dela En afton med Bergman

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google