Väder Lidingö

Lidingö lördag 18 september 2021 v. 37

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

En midsommardröm på midsommarmatbordet

fredag 12 juni 2015 00:01

Om en vecka är det midsommarafton och oavsett om solen skiner eller det spöregnar vill alla äta något extra gott denna dag. Inger Grimlund, Lidingösidans matkrönikör, ger därför alla läsare ett par drömrecept som passar just till nästa fredag.

Laxsås från Halmstad. Foto: Inger GrimlundLaxsås från Halmstad. Foto: Inger Grimlund

Det finns recept som gör livet lättare, recept man tar till när fantasin kroknat och alla recept i kokböckerna verkar trista och osäkra. Tidningarnas förslag må vara väl genomarbetade men innehåller för det mesta så många ingredienser att man backar redan vid första anblick.

Min kära bridgeväninna Gunnel var i den situationen häromveckan. I sin nöd kom hon till mig och bad om hjälp.
– Inger, har du något bra förslag på lunch till mina vänner – vi blir 10 – 12 personer. Jag ska fira min nya våning och har i två års tid gått och funderat på – vad ska jag laga för lunch. Enkel, som kan förberedas i god tid och som garanterat blir god och kan ätas av alla.
– Har du något förslag?
– Ja, det har jag! Vilken tur! För just i går rotade jag fram min kusin Kerstins recept på ”Laxsås från Halmstad”. Det är ju så att Halmstad förr var känt för sin fina lax och naturligtvis komponerades det många tillbehör till den goda laxen.

”Laxsås från Halmstad” var en av alla som skapades av en hemkunskapsklass med min kära kusin som lärare. Jag fick receptet som present för några år sedan, och jag har glatt min familj ett antal gånger med att servera den, inte bara till lax!

Nåja, den här gången skulle jag föra såsens aromer vidare till min lätt förvirrade väninna.
– Här får du ett säkert kort, sa jag och så skrev vi ner receptet.

LAXSÅS FRÅN HALMSTAD
3 morötter, medelstora
1 stor gul lök
1 bit purjolök, det vita
3 vitlöksklyftor, pressade
2 - 3 dl vitt vin eller cider
1 tsk salt
1 fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
2 ½ dl crème fraiche
Skala morötterna och riv på grövsta sidan av rivjärnet.
Skala och hacka lökarna, pressa vitlöken. Lägg allt i en kastrull och häll på så mycket vin (cider) att det täcker. Rör om och krydda med lite salt och en fiskbuljongtärning. Låt koka på medelvärme tills vätskan är borta. Rör om då och då. Proceduren tar 30 minuter, minst!
Häll nu ner grädde och crème fraiche – låt allt sakta sjuda ca 10 minuter.
Smaka av såsen med mer salt och kanske lite peppar från kvarnen.

Men hur gör man med laxen, undrar en som aldrig frågat förr.
Ja här finns många vägar att gå.
Kanske grava laxen några timmar och sedan steka den i panna just före serveringen.
Eller varför inte servera den inkokt, kall – då kan även den förberedas i god tid före invigningskalaset. Det här receptet prövade vi på Kock-kollo då Malin Söderström var överstekock i köket.

MALINS INKOKTA LAX I KUB
10 – 12 portioner på en buffé
600 g laxfilé skuren i 10 – 12 kuber

LAG
1 liter vatten
½ dl vitvinsvinäger
1 gul lök
½ dl salt
1 morot
1 tsk senapsfrön
Tag fram laxen en timme innan den ska tillagas så den inte är iskall. Skär den sedan i inte för stora kuber.
Lägg laxkuberna i en form med höga kanter, tillräckligt stor för att lagen ska täcka laxen.
Ställ formen på en träskärbräda eller träbänk.
Lägg alla ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp.
Häll den kokheta lagen över laxen – från och med nu: inga fingrar i lagen!
Lägg plastfilm över formen och låt laxen svalna i spadet under en timme.
Sätt därefter in den i kylen och låt laxen stå där över natten.
Den blir allra godast dagen efter då den dragit åt sig smaken av lagen.
Servera med nykokt potatis och den goda laxsåsen.

Hur står är "en normal morot"? Foto: Inger GrimlundHur står är "en normal morot"? Foto: Inger Grimlund

HUR GICK DET?
Jag undrade nyfiken hur det gått med matlagandet och får till svar av min lyckligt lysande väninna Gunnel – det gick så bra! Alla gillade maten, även ungdomarna. Mitt enda problem var bara, hur stor är en normal morot? Jag köpte eko-morötter och de var väldigt, väldigt stora...

Text: Inger Grimlund

Dela En midsommardröm på midsommarmatbordet

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google